BizRemote by certSIGN

Lista țărilor europene care au introdus restricții de călătorie pentru români

iul. 9, 2020 6 min

Lista țărilor europene care au introdus restricții de călătorie pentru români

Reading Time: 6 minute

UPDATE 28 august – Ungaria

Din data de 1 septembrie, Ungaria își închide granițele pentru cetățenii străini, cu excepția convoaielor militare, a tranzitului umanitar și a călătoriilor de afaceri sau umanitare. Cetățenii unguri care revin în țară vor trebui să intre în carantină, din care vor ieși după două teste negative de COVID-19.

UPDATE 3 august – Cehia

Din 3 august, România se află pe lista roșie a Cehiei. Românii trebuie să notifice sosirea în Cehia telefonic sau prin alte mijloace de comunicare către Direcția de Sănătate Publică pe raza căreia se află hotelul sau locuința unde vor sta și să facă pe cheltuiala proprie testul COVID-19 dacă autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

UPDATE 1 august – Belgia

Din data de 1 august, autoritățile belgiene au introdus clasificări la nivel de regiuni și județe, nu doar de țară. Cei care vin din județele incluse în zona roșie urmează să intre în carantină și să fie testați pentru COVID-19. Județele sunt: Alba, Argeș, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.

UPDATE 30 iulie – Danemarca

De la 1 august, România se află pe lista țărilor „închise”, alături de Bulgaria, Portugalia și Luxembourg. Astfel, românii pot intra în Danemarca doar dacă au un motiv întemeiat, fără a fi necesară prezentarea testului pentru COVID-19. Pot călători în această țară doar cei cu contract de muncă valid, cei care merg la studii, rude ale cetățenilor danezi.

UPDATE 27 iulie – Austria

Din 27 iulie, românii care vor să intre în Austria trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, care să nu fie mai vechi de 72 de ore. Perioada de izolare a fost redusă de la 14 la 10 zile.

UPDATE 25 iulie – Grecia

Autorităile elene au anunțat că, de marți, 28 iulie, și românii care sosesc cu avionul sunt obligați să prezinte un test negativ pentru COVID-19, care să nu fie mai vechi de 72 de ore.

UPDATE 25 iulie – Cipru

Autoritățile cipriote au inclus România pe lista țărilor din categoria C, ale căror cetățeni nu pot călători în scop turistic în Cipru.

UPDATE 24 iulie – Italia

Din 24 iulie, oricine vine în Italia din România sau Bulgaria trebuie să intre 14 zile în carantină. Măsura va fi reevaluată pe 31 iulie.

UPDATE 17 iulie – Ungaria

Autoritățile maghiare au anunțat că, din 17 iulie, prin punctul de trecere a frontierei Kiszombor-Cenad (Timiș) nu mai pot circula decât mașinile de transport marfă până în 7,5 tone și lucrătorii transfrontalieri.

UPDATE 14 iulie – Austria

Ministrul Sănătății din Austria a emis un ordin prin care interzice zborurile directe din și către mai multe țări, printre care și România, începând cu 16 iulie. Pe lista țărilor afectate de interdicție se mai numără Bulgaria și Republica Moldova. Interdicția nu afectează zborurile cu muncitori sezonieri.

UPDATE 13 iulie – Belgia

Autoritățile belgiene au inclus România în zona portocalie, care nu impune restricții efective pentru românii care călătoresc dar cere „vigilență sporită” privind măsurile de prevenție și apariția simptomelor de COVID-19. Cei care călătoresc în Belgia sunt sfătuiți să consulte informațiile de pe site-ul oficial dedicat.

UPDATE 12 iulie – Ungaria

Autoritățile de la Budapesta au decis ca, de miercuri, 15 iulie, cetățenii statelor din zona de risc galbenă, în care este inclusă și România, să intre în carantină la sosirea în Ungaria și să poată ieși doar după două teste negative la interval de 48 de ore. Măsura nu se aplică persoanelor aflate în tranzit, cu condiția ca acestea să nu prezinte simptome de infectare cu noul coronavirus și care pot demonstra scopul călătoriei și dreptul de intrare în țara de destinație. La intrarea în Ungaria, toți românii trebuie să treacă printr-un triaj epidemiologic și, dacă sunt depistați cu simptome de îmbolnăvire cu COVID-19, nu vor putea intra pe teritoriul Ungariei.

UPDATE 10 iulie – Lituania

A interzis ca, începând din 13 iulie, să interzică intrarea cetățenilor români pe teritoriul său. Anterior, românii intrau în izolare sau carantină timp de 14 zile.

UPDATE 10 iulie – Grecia

Guvernul elen a decis că, începând de miercuri, 15 iulie, toți turiștii care intră în Grecia prin vama Kulata-Promachonas (singura vamă terestră dechisă) trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, care să nu fie mai vechi de 72 de ore.

Vezi aici lista centrelor unde se pot testa românii care pleacă în Grecia

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 a determinat mai multe state europene să anunțe restricții pentru cetățenii români care vor să intre pe teritoriul lor în această perioadă.

Măsurile merg de la obligativitatea unui test negativ de SARS-CoV-2 (PCR sau RT) până la interzicerea intrării sau autoizolarea timp de 14 zile. Iată țările care au anunțat în ultima perioadă restricții pentru românii care vor să le viziteze:

Austria

Începând cu data de 9 iulie, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 72 de ore.

În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

Există și posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Bosnia-Herțegovina

Interzice intrarea cetățenilor străini (mai puțin celor din statele învecinate – Croația, Muntenegru, Serbia) pe teritoriul lor, cu unele excepții, cum ar fi persoanele care tranzitează țara în scopul revenirii în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze pe teritoriul acestui stat, străinii care călătoresc în scop de muncă / afaceri (cu condiția să prezinte documente doveditoare în acest sens și certificat medical nu mai vechi de 48 de ore, care să ateste că titularul nu este infectat cu COVID-19), personalul medical care se deplasează în scopul exercitării profesiei, militarii statelor membre NATO, străinii care dețin permis de ședere temporară sau permanentă în Bosnia și Herțegovina, membrii echipajelor de transport de mărfuri, aflați în trafic internațional.

Cipru

Cetățenii români pot intra pe teritoriul cipriot doar doar dacă prezintă un certificat medical de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 72 de ore.

Finlanda

A interzis complet accesul pe teritoriul lor cetățenilor români. Este permis tranzitul către alte destinații din afara Finlandei.

Danemarca

Intrarea pe teritoriul danez este permisă turiștilor rezidenți în statele membre ale Uniunii Europene dacă statul din care vin se regăsește pe lista deschisă stabilită de Autoritatea Daneză de Sănătate și dacă dovedesc că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare din Danemarca (care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată). În prezent, România se regăsește pe lista deschisă.

Estonia

Cetățenii români care intră în Estonia sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile. Lista cu țările ai căror cetățeni trebuie să respecte această regulă este actualizată săptămânal.

Grecia

Românii care călătoresc în Grecia pe cale aeriană, rutieră sau maritimă trebuie să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară. După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Irlanda

Toate persoanele care ajung în Irlanda din România trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile.

Letonia

Cetățenii români care sosesc în Letonia trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile.

Malta

A interzis complet accesul pe teritoriul său cetățenilor români.

Marea Britanie

România nu este pe lista celor 59 de țări considerate sigure, astfel că, la sosirea în Marea Britanie, românii trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile.

Muntenegru

Începând cu 6 iulie, toate persoanele care sosesc în Muntenegru din Serbia vor fi plasate în carantină instituționalizată, dar prevederea nu se aplică în cazul tranzitului prin Serbia, cu condiția ca acest tranzit să se facă în cursul aceleiași zile de la data intrării.

MAE recomandă ferm cetățenilor români să meargă în Muntenegru cu pașaportul, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

Norvegia

A interzis complet accesul pe teritoriul său cetățenilor români.

Olanda

Deși nu a impus restricții românilor, autoritățile recomandă ca, la sosirea in Olanda, aceștia să poată prezenta dovada de rezervare a cazării. De asemenea, pe aeroportul de plecare trebuie completat formularul “Health Declaration Form”, care cuprinde intrebari legate de simptomele Covid-19.

Slovacia

Izolare sau carantină timp de 14 zile pentru cetățenii români care intră în această țară.

Slovenia

Cetățenii români care sosesc în Slovenia trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile.

Lista este în actualizare.

Foto: © Tatiana Chekryzhova | Dreamstime.com

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: