Opinii

Lucian Enaru, Schneider Electric: Noua ordine care ne obligă să (ne) economisim energia

20 mai 2020 3 min

Lucian Enaru, Schneider Electric: Noua ordine care ne obligă să (ne) economisim energia

Reading Time: 3 minute

Actuala criză vine la pachet cu oportunități. Una dintre ele poate fi transformarea accelerată a clădirilor existente în clădiri inteligente, capabile să-și raționalizeze singure consumurile și să-și crească eficiența.

Text de Lucian Enaru, Country General Manager Romania & Moldova Schneider Electric

Cred că avem încă proaspete în amintire zilele din 2008-2009 când am văzut lumea și perspectivele proprii, la nivel profesional, dar și personal, redesenându-se forțat. Tendințe pe care le cunoșteam cu toții s-au accelerat și au acoperit întregul glob în decurs de câteva luni, sub presiunea unor evenimente financiare pe care nu le-am fi crezut atât de dramatice sau de influente.

Pentru câțiva ani, după 2008, ne-am reconsiderat prioritățile, am înțeles că evoluția financiară ascendentă nu este o constantă sau un dat, am descoperit „the sharing economy” ca alternativă la proprietatea susținută de credite financiare, am înțeles care sunt consecințele, dar și beneficiile migrării către automatizari, servicii versus produse, am început să valorizăm evoluții tehnologice pe care, până atunci, le consideram exotice.

Ne-am adaptat atât de bine, încât zece ani mai târziu, eram deja din nou într-un punct de creștere susținută, într-un context diferit, desigur, dar cu perspective la fel de optimiste ca în 2008. Ultimele două luni au determinat schimbări foarte importante pe tot mapamondul și ne-au făcut din nou să ne reconsiderăm alegerile și prioritățile.

Din punctul nostru de vedere, al managerilor de energie, ultimele două luni au adăugat un semn de exclamare avertismentelor pe care le formulam de multă vreme cu privire la creșterea galopantă și greu sustenabilă a consumului de energie, mai cu seamă în aglomerările urbane.

Asupra clădirilor de birouri, a dezvoltatorilor și administratorilor acestora apare acum un cumul de presiuni care impun schimbarea modului în care ar trebui gândită interacțiunea cu o clădire. De la noțiunea de „open space”, pusă acum la grea încercare, la densitatea posturilor de lucru, care făcea noțiunea de „open space” viabilă economic, la sistemele centralizate de acces și ventilație, la sistemele de securitate și monitorizare, totul trebuie reanalizat.

Presiunea apare structural, nu numai la nivel de costuri, dar și la nivel de prețuri, dat fiind faptul că, pe de o parte marii chiriași au descoperit că echipele de headquarter pot lucra bine și eficient de acasă, iar pe de altă parte au simțit reculul financiar generat de două luni de lockdown. Susținerea unui nivel al chiriilor suportabil și atractiv pentru aceștia, în noul context, cu mai mari costuri de igienizare și curățenie, cu mai puține posturi de lucru utilizabile, cu investiții în separatoare și echipament de lucru mobil va fi o provocare serioasă.

Aici putem interveni noi, Schneider Electric, cu soluții de gestionare activă a energiei, cu sisteme care securizează alimentarea cu energie a serverelor și a echipamentelor critice, care mențin în funcțiune sistemele de securitate, chiar și atunci când clădirea „doarme”, care monitorizează de la distanță, doar după amprenta termică prezența oamenilor la lucru și respectarea normelor de distanțare socială, care permit acționarea automată și fără contact a lifturilor și a căilor de acces.

Toate acestea sunt o transformare accelerată a clădirilor existente în clădiri inteligente, capabile să-și raționalizeze singure consumurile și să-și crească eficiența, capabile să ofere un mediu de lucru mai sigur, în condițiile noi și la un preț care să le permită continuarea funcționării. O transformare pe care ne-am fi dorit-o probabil și în condiții normale, dar pe care acum va trebui să o accelerăm.

În funcție de durata și finalitatea acestei perioade de schimbare socială și economică, va trebui să regândim în întregime dinamica in comunități. Să regândim solidaritatea în regim de izolare și aportul tehnologiei în automatizarea tuturor acelor funcții și servicii care se pot realiza fără contact sau cu contact minim. Totul se bazează pe energie și inteligență… și pe energie inteligentă. Iar aceasta este misiunea noastră pentru perioada care urmează.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: