Companii

Lufthansa salvată de guvernul german cu 9 mld. de euro. Cât deține acum statul din linia aeriană

26 mai 2020 < 1 min

Lufthansa salvată de guvernul german cu 9 mld. de euro. Cât deține acum statul din linia aeriană

Reading Time: < 1 minut

Guvernul german și Lufthansa au finalizat negocierile pentru un pachet de stabilizare a companiei aeriene care prevede împrumuturi și injecții de capital de până la 9 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al grupului german.

În urma acordului, prin Fondul de Stabilizare a Economiei (WSF), statul german va injecta direct 5,7 miliarde de euro în schimbul unor active Lufthansa, urmând să primească în 2020 și 2021 o cotă de 4% pe an din profit, procent care va crește apoi anual, urmând să ajungă la 9,5% în 2027.

În plus, statul german va realiza o majorare de capital de 300 de milioane de euro la Lufthansa, tot prin WSF, la prețul de 2,56 de euro/acțiune, urmând astfel să ajungă la o cotă de 20% din acțiunile companiei. În cazul unei preluări, WSF își poate crește participația până la 25% plus o acțiune, pentru a putea bloca orice eventuală preluare a companiei aeriene.

De asemenea, KwF, Banca de Dezvoltare deținută de statul german, va deschide o facilitate de credit de până la 3 miliarde de euro. Grupul Lufthansa deține companii aeriene în Germania (Lufthansa și Eurowings), Austria (Austrian Airlines), Elveția (SWISS) și Belgia (Air Brussels).

În primul trimestru, Lufthansa a înregistrat pierderi de 1,2 miliarde de euro și a închis operatorul low-cost Germanwings.

Pachetul de asistență financiară trebuie aprobat de board-urile companiei, dar și de Comisia Europeană. Luna trecută, și statul francez a garantat împrumuturi de 7 miliarde de euro către Air France-KLM.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: