Analize

Lumea în 2022: Tendințele care vor influența planeta și pe fiecare dintre noi

21 ian. 2022 4 min

Lumea în 2022: Tendințele care vor influența planeta și pe fiecare dintre noi

Reading Time: 4 minute

Cum va arăta lumea în 2022? După o scurtă perioadă de pauză, noul an aduce noi provocări pentru toți. Câteva predicții pentru 2022 vin de la Marian Salzman, Top 5 trendspotters la nivel mondial și Senior VP of Global Communications la Philip Morris International.

Autoare a 17 cărți, fină observatoare a tendințelor, dar și extrem de devotată documentării riguroase, Marian Salzman face de aproape trei decenii predicții care, adesea, se dovedesc neobișnuit de precise.

Marian Salzman 2022
Marian Salzman, Senior VP of Global Communications la Philip Morris International

În introducerea sa pentru prezentarea trendurilor din acest an, „22 pentru 2022”, Marian admite că singura certitudine este… incertitudinea, după un 2021 care ne-a făcut să reconsiderăm siguranța lucrurilor, faptelor și informațiilor pe care, până acum, le clasam ca sigure.

Ne reconsiderăm programul de lucru, poate chiar jobul, obiceiurile de consum, locuința sau chiar orașul și țara în care vrem să trăim, sursele de informare, relațiile, iar viitorul a devenit un orizont mai degrabă fluid.

Haosul nu dispare

Cu atât de multe variabile ce trebuie luate în considerare, haosul va continua să fie o constantă și în acest an. Vestea bună e că, încet-încet, vom descoperi noi modalități de a coexista și de a ne oferi mici momente de respiro atât de necesare.

Un trend considerat important de Salzman pentru 2022 este atenția pe care o vom oferi sănătății mentale și emoționale, chiar dacă furia și neliniștea par a fi „noul normal”. Fiecare dintre noi, dar și companiile, vom fi mai conștienți și mai preocupați de acest aspect – iată și un lucru bun! Vom vorbi mai deschis despre emoțiile noastre, chiar și despre cele negative, iar acesta va fi un subiect de conversație de care nu ne vom mai jena.

Cum vom munci?

Salzman prevede un viitor mai degrabă hibrid în acest sens, cu muncă la distanță și prezență fizică atunci când este nevoie sau când angajații optează pentru asta. Companiile se confruntă cu provocările prezentului, la fel ca oricare dintre noi, dar sunt preocupate și să păstreze și să recruteze noi talente. Pachetele de beneficii se vor diversifica pe măsură, de la program flexibil la specializări suplimentare sau noi formule de asigurări.

În schimb, cei care vor să fie competitivi pe piața muncii, vor trebui să se concentreze pe acumularea unor abilități practice, concrete, mai degrabă decât pe o pregătire teoretică: re-skill și up-skill.

Avem, de asemenea, un nou job pentru care putem – sau nu – să ne pregătim: cohesion cultivators. Rolul lor? Să construiască echilibru și echipe armonioase acolo unde munca la distanță ne ține departe unii de alții.

Cum vom locui?

Poluarea, pandemia și fluidizarea felului în care muncim schimbă și felul în care locuim. Mulți oameni renunță la marile orașe și preferă relocarea în comunități mai mici, micro-urbane sau rurale, pentru mai mult spațiu, acces la natură și o mai mare senzație de control.

Așa-numitele „15 minutes cities” – orașe de 15 minute – în care cele necesare sunt cel mult la un sfert de oră distanță vor atrage din ce în ce mai mulți locuitori. Vom vedea, spune Salzman, reinventarea unor orașe mici care vor putea oferi acest gen de avantaj, dar și un simț mai mare de comunitate.

Local is the new global!

Cum vom comunica?

Hedonism mut este e unul dintre trendurile identificate de Salzman. Ne vom preocupa să ne fie bine, dar ne vom lăuda mai puțin cu asta pe rețelele sociale care, apropo, sunt (nu foarte) noile personaje negative. Vom fi din ce în ce mai puțin interesați și dispuși să ne partajăm viața ȘI DATELE cu giganții media și tech.

Cum vom învăța?

Hibrid. E un concept cu care va trebui, de asemenea, să conviețuim și e prezent și în felul în care vor funcționa școlile și educația, în general. Ultimii doi ani au demonstrat că partea formală din educație se poate întâmpla și la distanță. Mai e nevoie încă de soluții pentru partea informală, mai ales la elevii de școală primară, însă Salzman e convinsă că vor apărea destul de rapid.

Metavers, valori virtuale, roboți

Fără să fie trenduri noi, toate acestea își vor pune mai apăsat amprenta în viitorul previzibil. Pandemia ne-a învățat că multe dintre lucrurile pe care le făceam cu prezență fizică pot fi făcute și la distanță: educație, munca, distracție – cinema, teatru, concerte, cumpărături. Vom avea și mai mult timp pentru toate de vreme ce roboții își fac tot mai simțită prezența în diverse activități.

Inechitate socială și apă

Par două idei mai degrabă separate, dar au un numitor comun: creșterea preocupării față de ce e în jurul și în viitorul nostru. Dacă până acum am ridicat din umeri la amenințări și situații care nu păreau corecte, vom face asta din ce în ce mai puțin. E valabil și pentru accesul la apă.

Pentru un sfert din populația globului apa curată de băut este un bun de lux, iar progresele făcute în acest sens sunt insuficiente. Schimbările climatice fac ca această resursă vitală să devină din ce în ce mai importantă pentru noi toți.

Foto 232475635 / 2022 © Khwanchai Phanthong | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: