Stiri Tech

Mai mult Roaming în UE. Comisia Europeană vrea să prelungească cu 10 ani

24 feb. 2021 2 min

Mai mult Roaming în UE. Comisia Europeană vrea să prelungească cu 10 ani

Reading Time: 2 minute

Mai mult Roaming în UE. Comisia Europeană propune prelungirea cu zece ani a suspendării costurilor de roaming între statele membre ale Uniunii Europene. Această măsură este în vigoare din 2017. Inițial a fost adoptată pentru o perioadă de cinci ani și ar trebui să expire la finalul lui 2022.

Viteză de internet ca acasă, în roaming

În afara acestei prelungiri, Comisia Europeană vrea să garanteze și viteza de internet în roaming.

În document este stipulat faptul că utilizatorii ”vor beneficia de aceeași calitate şi viteză a conexiunii la rețeaua telefoniei mobile în străinătate ca acasă, atunci când sunt disponibile rețele echivalente”, anunță într-un comunicat Comisia.

Potrivit CE, 33% dintre europeni consideră că viteza Internetului pe mobil este inferioară celei din țara lor de origine atunci când se află în străinătate.

Roamingul în Europa

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE (UE + Norvegia, Islanda și Liechtenstein) se tarifează, în principiu, la fel ca în România.

Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil).

Mai mult Roaming în UE. Începând cu 1 ianuarie 2021 volumul de consum rezonabil a crescut cu aproape 17% faţă de cel aplicat în anul 2020.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus în planul tarifar nu a fost complet epuizat.

Cu începere de la 1 ianuarie 2021 suprataxa nu va putea depăși 3 Euro/GB (0,3 eurocenţi/MB), fără TVA.

Roaming în Marea Britanie 

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: