Management

Management la feminin

5 mart. 2015 3 min

Management la feminin

Reading Time: 3 minute

Daca la nivel global doar 19% dintre executivi sunt femei, in Romania numarul femeilor in pozitiile de top este unul mai bun  

Femeile sunt in continuare slab reprezentate, atat in structura de varf a organizatiilor, cat si in functiile imediat urmatoare, in ciuda eforturilor companiilor de a avea o forta de munca diversa, potrivit unei cercetari realizate de Mercer, o companie de consultanta in resurse umane. Daca abordarea actuala continua, doar o treime din functiile de conducere vor fi ocupate de femei in urmatorii zece ani, potrivit specialistilor Mercer. In economiile mature, precum cele din SUA sau Canada, doar un sfert dintre femei vor detine functii executive in 2024, in timp ce procentul acestora este asteptat sa creassca mai repede in tarile in curs de dezvoltare.

Cu toate ca femeile reprezinta 41% din forta de munca la nivel global, cea mai mare pondere a acestora este in rolurile de suport. Referitor la structura superioara, femeile reprezinta 40% dintre specialisti, 36% dintre manageri, dar, doar 26% dintre managerii seniori si19% dintre executivi sunt femei.

“In Romania, conform studiilor Mercer, numarul femeilor din pozitiile de top este unul mai bun comparativ cu cel inregistrat la nivelul Europei, iar numarul acestora continua sa creasca. Un factor care a sustinut aceasta tendinta poate fi si faptul ca putine femei au ales sa ramana acasa sa ingrijeasca copiii la finalul perioadei de maternitate, in comparatie cu alte tari din Europa de Vest. Conditiile economice si financiare nu sunt un suport in acest sens: nu exista reduceri de taxe la nivel de familie, iar indemnizatia de crestere a copilului si alocatiile nu sunt stimulatoare. Angajatorii romani au acceptat aceasta ‘noua categorie’ de manageri si din ce in ce mai multi au inceput sa implementeze conditii specifice de suport pentru femei, precum beneficiile medicale speciale sau conditiile de munca adaptate”, spune Daniela Barbieru, manager Mercer Marsh Benefits Romania.  

Daniela Barbieru
Daniela Barbieru, Manager al Mercer Marsh Benefits România.

 

O alta concluzie importanta a studiului demonstreaza ca implicarea activa a managerilor seniori in programele de diversitate de gen duce la o reprezentare mai mare, accelerata a femeilor in pozitii executive. Cu toate acestea, doar putin peste jumatate (56%) dintre organizatii afirma ca directorii lor sunt implicati activ in programele de diversitate si incluziune. Mai mult, existenta unei echipe responsabile de remuneratia echilibrata conduce la un numar mai mare de femei in roluri de conducere, in timp ce politicile comune – cele destinate sa asigure echitarea prin programe de lucru flexibile si prin concedii – sunt, in absenta managementului, asociate cu o crestere mai lenta a numarului de femei in pozitii de top. De asemenea, cercetarea arata ca solutiile non-traditionale pentru diversitatea de gen au un impact pozitiv asupra capacitatii pe termen lung a unei organizatii de a retine angajatele talentate.   

“In mod evident, companiile se pot descurca mai bine in abordarea si in progresul egalitatii de gen la locul de munca, beneficiind astfel de abilitatile unei forte de munca diverse”, spune Pat Milligan, Presedinte Mercer SUA. “Avand in vedere dimensiunea fortei de munca feminine nevalorificate, o mai mare participare a femeilor ar avea implicatii majore asupra dezvoltarii economice si sociale a comunitatilor si natiunilor precum si asupra rezultatelor si performantei companiei”, continua Milligan.

foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: