Antreprenori Interviuri Tech

Un startup care mișcă bussinesul din ochi

30 iul. 2020 4 min

Un startup care mișcă bussinesul din ochi

Reading Time: 4 minute

O prezentare de business în care toate aplicațiile și ferestrele sunt deschise dintr-o privire. La propriu. Planul de afaceri al companiei, unde toți angajații lucrează remote, derulat fără mouse, fără tastatură, prin conferințe video. Tot prin controlul privirii. Asta oferă startup-ul german, folosind algoritmi și inteligență artificială, și inovațiile vor continua, spune cofondatorul Stephan Odorfer.

Acum, în societatea încă afectată de pandemie, dar și de deciziile autorităților pentru prevenirea și combaterea coronavirusului, distan­țarea și contactele limitate sau cât mai reduse cu suprafețe care ar putea fi contaminate rămân prioritate zero. Cel puțin la nivel teoretic. În acest scenariu, startup-ul german 4tiitoo (se pronunță precum 42 în engleză – n.r.) vine cu o propunere de tehnologie bazată pe acțiune prin monitorizarea privirii: sisteme de eye-tracking, îmbunățite cu algoritmi de machine learning și inteligență artificială. Concret: prezentări de business cu un cursor mișcat din ochi, uși deschise la lift sau la birou doar cu privirea, acces la metrou prin același sistem sau chiar utilizarea ATM-urilor doar prin contactul privirii. “Ne-am concentrat pe software pentru mediul enterprise ca să creăm o soluție SaaS (software as a service), care folosește urmărirea ochilor și inteligența artificială pentru a controla activ computerul cu ochii și pentru a ajuta într-un mod proactiv utilizatorul, prin «prezicerea» intenției sale. Deci, simplu spus, dacă o persoană citește un text și dorește să-l deruleze pe un display, noi o facem automat în timp ce el citește. Sau, într‑o manieră mai sofisticată, pentru a înțelege ce caută într-un document și pe baza datelor de caz pe care le pot «prezice» și apoi adapta rezultatele căutării, tehnologia noastra ajută la obținerea informației dorite”, spune Stephan Odorfer, cofondator al 4tiitoo.

Fără mouse, fără tastatură

Cu sediul în München, 4tiitoo are în prezent 19 angajați. Tehnologia a devenit disponibilă din 2013, dar un moment important în dezvoltarea startup-ului a fost cooptarea în incubatorul de tehnologie de la SAP. Astfel, alături de o echipă din cadrul gigantului software, dezvoltarea 4tiitoo s-a putut face în mai multe direcții, atât tehnologice, cât și de management. Clienții actuali provind din sectorul bancar, asigurări, auto, utilități sau industrie prelucrătoare. Platforma software este folosită la locul de muncă, de la contabilitate și achiziții, până la inginerie și dezvoltare de software până la centre de servicii, logistică și producție, explică Odorfer.

Tehnologia 4tiitoo se numește NUIA (Natural User Interaction to all Applications) și în mediile business a înlocuit cu succes mouse-ul și tasta­tura acolo unde se folosesc soluții ERP, PLM, CAD și chiar Outlook. Avantajele controlului ochilor asupra utilizării obișnuite a mâinilor sunt convingătoare. Astăzi, utilizatorii obiș­nuiți din mediul de afaceri sau din producție apasă pe un mouse de 3.000-8.000 de ori pe zi. Sistemul de control al ochilor reduce aceste sarcini repetitive la o simplă privire. “Acest lucru permite utilizatorilor să comute între aplicații, ferestre și fișiere, sau chiar să parcurgă liste lungi și site‑uri web. De asemenea, pot funcționa în aplicații care necesită comutare frecventă a ferestrei fără a ridica degetul. În funcție de locul de muncă, un utilizator obișnuit poate economisi între 10 și 50 de minute pe zi”, arată oficialii 4tiitoo.

În ceea ce privește securitatea sistemului, Odorfer spune că tehnologia NUIA utilizează doar informațiile pe care un utilizator le “privește și le transferă”, informații în termeni de coordonate X și Y. “Nu salvăm undeva în cloud aceste date, ci le folosim în timp real pentru a estima ce vrea să facă utilizatorul în continuare. Un exemplu de utilizare ar fi următorul: mutați cursorul și vă prezicem ce element, ce buton, ce link doriți să accesați și vom diminua utilizarea mouse-ului doar teleportând mouse‑ul în acel punct. Sau nu utilizați deloc mouse-ul și priviți acest câmp de intrare într-un anumit mediu/interfață, iar sistemul nostru prevede ce doriți să tastați în acest câmp”, explică Odorfer.

Oportunități create de coronavirus

Pentru 4tiitoo, pandemia a fost un moment potrivit de a veni pe piață cu o revitalizare a sistemului de eye tracking și deschiderea unor noi oportunități de business. “Am venit cu un nou proiect, care folosește aceeași tehnologie de bază, dar în situații di­ferite de utilizare: propunem tehnologia noastră pentru video apeluri, de exemplu. Acest lucru înseamnă că vă puteți concentra pe ceea ce faceți într-un apel video, păstrați contactul vizual cu ceilalți participanți la apelul video, dar aveți un control deplin asupra prezentărilor de business, a informațiilor dispuse în conversații. Acest lucru este important, deoarece păstrarea contactului vizual crește încrederea. În plus, vom vedea o creștere a apelurilor video, a comunicațiilor video în vânzări, dar și în multe alte domenii în care nu le vedem încă azi”, spune cofondatorul 4tiitoo.

Cum funcționează

Eye tracking este termenul folosit pentru a descrie urmărirea mișcărilor ochilor unei persoane pentru a calcula punctul pe care îl urmărește din privire. Mișcările ochiului sunt înre­gistrate și analizate, cu algoritmi, prin intermediul așa-numitelor trackere oculare. Sistemele de monitorizare
a privirii sunt folosite de peste 30 de ani ca metodă științifică în domeniul neurologiei, al psihologiei perceptive, cognitive și publicitare, al lingvisticii cognitive și clinice, pentru controlul computerizat pentru persoanele cu deficiențe fizice, în teste de utilizare, în proiectarea produselor și alte domenii. În România de exemplu,
IRSOP era primul institut de cer­cetare a pieței care, începând din 2007, oferea clienților săi Eye Trac­king, un sistem pentru “descifrarea” privirii și a modului în care gândesc oamenii când privesc o reclamă, suprafața unui ambalaj, o pagină web sau fotografia unui raft de magazin.

Un tracker pentru ochi emite o anumită undă infraroșie (NIR), care se reflectă în ochii utilizatorului. Această lumină slabă are avantajul că nu este percepută de ochi și astfel nu deranjează utilizatorul. În plus, este în mare măsură independentă de lumina ambientală și funcționează chiar și în întuneric. Camere video speciale înregistrează poziția punctelor de reflexie în infraroșu pe pupile la 90 Hz și algoritmii calculează coordonatele punctului de privire pe trac­kerul ocular, folosind un cip special (ASIC). Aceasta necesită o calibrare a sistemului, care durează aproximativ 20 de secunde.

În principiu, urmărirea ochilor func­ționează și atunci când utilizatorii poartă ochelari sau lentile de contact. Cu toate acestea, anumite pro­bleme la ochi pot duce la inexactități în punctul focal calculat. Această undă infraroșie (NIR) emisă de LED-uri  nu este altceva decât lumină din spectrul invizibil care are mai puțină energie decât cea vizibilă. Aceste sisteme aparțin clasei de risc 0 din Standardul European EN 62471, care asigură că toate produsele cu emisii luminoase nu provoacă daune utilizatorului.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: