Finanțe Stiri

Munca dupa pensionare stimuleaza economia

2 iul. 2015 3 min

Munca dupa pensionare stimuleaza economia

Reading Time: 3 minute

Statele pot adauga miliarde de dolari economiilor lor daca vor sti sa aplice cele mai bune practici in valorificarea potentialului angajatilor de varsta a treia, arata un nou raport PwC.

Nou lansatul Index Golden Age este o medie ponderata a unor indicatori precum ocuparea fortei de munca, nivelul veniturilor si programe de calificare si training, care reflecta impactul angajatilor de peste 55 de ani pe piata muncii in 34 de tari membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD).

“Data fiind imbatranirea populatiei in tarile dezvoltate, este esential ca statele sa utilizeze cat mai bine angajatii varstnici pentru a stimula cresterea economica și a ajuta la acoperirea costurilor in crestere ale sistemului de pensii si ale sistemului sanitar. Noul nostru Index Golden Age identifica acele state care sunt deschizatoare de drumuri din acest punct de vedere: tarile scandinave, Noua Zeelanda si Israel. Marea Britanie ocupa o pozitie de mijloc, in vreme ce majoritatea statelor din Zona Euro, cu exceptia Finlandei si Germaniei, sunt in a doua jumatate a clasamentului. PwC estimeaza ca adoptarea bunelor practici din statele cu performante notabile ca Suedia ar putea duce la cresterea PIB-ului Marii Britanii cu pana 5% pe termen lung, iar potentialul este si mai mare pentru tarile aflate in josul clasamentului”, a declarat John Hawksworth, economist sef PwC si co-autor al raportului.index

Indexul arata ca autoritatile ar putea lua in considerare urmatoarele: continuarea reformelor sistemului de pensii de stat pentru a incuraja pensionarea tarzie; crearea de stimulente financiare pentru angajatii in varsta pentru a ramane sau a se intoarce pe piata muncii; introducerea de noi initiative pentru a imbunatati insertia profesionala a angajatilor varstnici; eliminarea barierelor din calea ocuparii forței de munca și incurajarea recrutarii angajatilor varstnici; stimularea in special a ratei de ocupare a femeilor in varsta, care tinde sa fie mai mica decat cea a barbaților.

 Exista, de asemenea, mai multe oportunitați și provocari subliniate de indicele Golden Age pentru companii:

  • Companiile care utilizeaza la maximum abilitatile si experienta angajatilor varstnici pot obtine un avantaj in fata competitiei in aceste vremuri in care si varsta clientilor este in crestere.
  • Angajatii vor trebui sa isi regandeasca atitudinea legata de instruirea fortei de munca in varsta, astfel ca acest lucru sa nu se mai “opreasca la 50 de ani”.
  • O forta de munca in proces de imbatranire ar putea cere o abordare diferita cand vine vorba de echilibrul dintre salarizare si beneficiile de sanatate si pensie.
  • Dintr-un audit complet al profilului de varsta al angajatilor lor care acopera recrutarea, retenția, instruirea, recompensa si performanta ar putea rezulta concluzii foarte utile pentru companii.

“Acest grup de angajati este de prea multe ori neglijat de companii si autoritati, dar cercetarile noastre arata ca ar putea exista caștiguri economice mari din politicile orientate spre pastrarea oamenilor calificați și motivați sa ramana in forța de munca pentru mai mult timp”, a declarat Horatiu Cocheci (foto), Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Masuri cum ar fi reduceri de impozite pentru firme care au lucratorii in varsta, cresterea cheltuielilor cu recalificarea lucratorilor varstnici, inclusiv competențe digitale, și aplicarea cu mai multa strictete a legilor anti-discriminare pe criterii de varsta ar putea fi luate in considerare ca o modalitate de a stimula participarea persoanelor in varsta de peste 55 de ani la forța de munca, considera reprezentantul PwC Romania.

“Companiile ar trebui sa se gandeasca cum ar putea valorifica cel mai bine aptitudinile si experienta angajatilor in varsta. Mai multa flexibilitate, regandirea cerintelor postului, pauze in cariera si schimburi de roluri ar putea ajuta la o mai buna incluziune a acestei generatii si o mai buna retentie a ei in forta de munca pentru mai mult timp. De asemenea, instruirea continua, oportunitatile de promovare si managementul perfomantei nu ar trebui sa inceteze odata cu atingerea varstei de 50 de ani. Ar trebui sa se faca mai mult pentru a stimula inovarea și productivitatea prin valorificarea diversitații care rezulta din a avea o gama mai larga de generații lucrand impreuna. Pensionarea nu trebuie sa ramana un eveniment care se intampla o data in viata. E posibil sa asistam la ascensiunea pensionarului part-time”, a adaugat Horatiu Cocheci.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: