Finanțe

O dobanda istorica

4 feb. 2015 < 1 min

O dobanda istorica

Reading Time: < 1 minut

Banca Nationala a Romaniei a hotarat in sedinta de astazi noi decizii, care pot duce la un climat economic mai relaxat pentru urmatoarea perioada, venind astfel in sprijinul bancilor dar si a clientilor.

Astfel, dobanda de politica monetara, instrumentul dupa care sunt aliniate dobanzile in sistemul bancar, a fost redusa la un nou minim istoric, ajungand la nivelul de 2,25 la suta pe an, de la 2,5 la suta, incepand din 5 februarie.

A fost ingustat coridorul simetrci format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-2,00 puncte procentuale de la +/-2,25 puncte procentuale. Astfel, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25 la suta pe an de la 4,75 la suta, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25 la suta. Adica dobanzile cu care bancile se imprumuta de la BNR.

In continuare, banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Sunt mentinute nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 9 februarie 2015.

credit foto: © Dudau | Dreamstime.comBNR – Romanian National Bank Photo

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: