21 ian. 2015 2 min

Orasul amenzilor

Reading Time: 2 minute

Daca planuiti o scurta vacanta in Singapore, este bine sa va luati si o “mica” rezerva de bani, pentru ca “Orasul Leilor” si-a castigat, pe merit, si renumele de orasul amenzilor, pe care autoritatile le impart fara discriminare si turistilor neatenti

Ca orice calatorie in Asia, drumul pana in Singapore nu este tocmai scurt. Daca intamplarea face sa fiti cumva si fumator, cel mai probabil, primul lucru dupa aterizare este sa va grabiti sa recuperati bagajele, sa “scapati” mai repede de formalitatile din aeroport si sa va aprindeti o tigara in afara incintei. Ei bine, nu este asa de simplu. In Singapore, daca aduceti mai mult de un pachet de tigari acestea trebuie declarate la vama, moment in care autoritatile cantaresc meticulos toate produsele din tutun si, in functie de gramaj, veti platiti o suma de bani pentru introducerea acestora in tara. In caz contrar, daca omiteti sa declarati bunurile, riscati sa primiti o amenda de 200 de dolari singaporezi (aproximativ 160 de dolari americani) pentru fiecare pachet de tigari. Pretul este extrem de piperat, mai ales ca un pachet de tigari costa acolo cam 9 dolari.  

Odata ce veti lasa aeroportul in urma, unul dintre aspectele care va vor sari cu rapiditate in ochi este curatenia impecabila de pe strazi. Unul dintre motive este datorat tot amenzilor usturatoare. Oricine este prins ca arunca gunoi pe strada, indiferent daca este localnic sau turist, va trebui sa scoata din buzunare aproximativ 800 de dolari. La acestia se aduna, in fuctie de “gravitatea” incidentului si cateva ore de munca in folosul comunitatii. Ce poate fi mai grav? Guma de mestecat, care este oficial interzisa in Singapore de cand autoritatile si-au dat seama ca sta la baza unor defectiuni ale senzorilor usilor de metrou. Oricine este prins ca arunca guma de mestecat poate primi o amenda de 1000 de dolari si mai multe ore de munca in folosul comunitatii. Nu isi doreste nimeni sa “viziteze” orasul cu o matura in mana, nu este asa? Daca unele interdictii exista si in Romania, doar ca nimeni nu le prea ia in serios, precum trecerea pietonilor prin locuri nemarcate sau mancatul in mijloacele de transport in comun, nu acelasi lucru se intampla insa si in Singapore. Pentru trecerea strazii prin alte locuri decat cele indicate sunteti pasibil de o amenda de 500 de dolari, in timp ce pentru o mica gustare in mijloacele de transport in comun, amenda ajunge si la 1000 de dolari.

Se spune ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Ei bine, nu si in Singapore, chiar daca unele dintre ele, pentru romani cel putin par desprinse din cartile lui George Orwell. De pilda, oricine acceseaza o retea wireless neparolata este considerat hacker si este pasibil de o amenda de cel putin 5.000 de dolari. Astfel, daca sunteti nevoit sa va verificati e-mail-ul sau sa urcati o fotografie pe contul de Facebook, mai bine cautati un internet cafe, ori va opriti pret de cateva minute la o cafenea si cereti parola de Wi-Fi. Daca in Romania, mai ales in timpul unor intalniri de afaceri ne-am obisnuit cu totii sa mai “inflorim” situatia, in Singapore nu este deloc indicat. Daca prezentati pe cineva unui localnic ca fiind bun prieten si vorbiti frumos despre acesta, iar el nu se ridica la asteptari, ati putea fi acuzat de complicitate.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: