Analize Biz Singapore

O piata libera

20 feb. 2015 2 min

O piata libera

Reading Time: 2 minute

Poate cea mai importanta componenta a strategiei de dezvoltare a tarii a fost aderarea fara rezerve la principiile pietei libere si gandirea aparatului guvernamental ca un facilitator pentru afaceri, nu ca un supraveghetor a carui singura sarcina este sa puna taxe la tot pasul. „Antreprenorii gasesc crapaturi in sistem si le exploateaza. Singapore e un mediu dificil de lucru din acest punct de vedere, fiindca guvernul face deja totul foarte bine”, spune mai in gluma, mai in serios Hugh Mason, CEO al Joyful Frog Digital Incubator, cel mai important accelerator dedicat start-up-urilor inovatoare din Asia. O cercetare anuala a Bancii Mondiale arata ca Singapore este cel mai potrivit loc din lume unde sa puneti bazele unui business. Statul asiatic nu ocupa prima pozitie de ieri, de azi, ci de noua ani. In clasamentul pe 2014, Romania se situa abia pe pozitia 56.

Nimic nu este mai usor decat sa infiintezi o companie in Singapore, chiar si ca strain. O afacere poate fi lansata aici in maximum 3 zile, insa procesul poate dura si doar cateva ore, si ai nevoie doar de un dolar singaporez pentru capitalul initial. Mai mult, regimul fiscal este la un nivel foarte scazut si taxele vamale sunt zero. Tot aproape de zero este si coruptia, ceea ce face ca investitorii straini sa prefere Singapore in detrimentul altor state din zona pentru birourile lor regionale. „Tara e aproape o companie privata la nivel de mod de gandire. Oamenii sunt responsabili, fac lucrurile atunci cand spun ca le fac, aici e curat in toate felurile, daca intelegeti ce vreau sa spun. E foarte usor sa pornesti o companie, oricine se poate stabili aici usor de oriunde”, spune Lou Dela Pena.

Ministrii sunt incurajati sa atraga fonduri din domeniul privat, nu sa se bazeze pe bugetul de stat, iar guvernul investeste in educatie si in start-up-uri pentru a stimula inovatia.

Statisticile globale arata ca micul stat asiatic are una dintre cele mai deschise si libere economii din lume, ocupand locul 2 in indexul global al libertatii economiei pe 2014 publicat de Banca Mondiala. „Este extrem de simplu sa pornesti o afacere aici, mai usor decat in SUA. Multe companii din Malaiezia, Thailanda si Indonezia isi deschid birourile aici, fiindca e foarte simplu, strainii au dreptul de a detine parti importante din companie, pot aduce investitii straine”, spune pentru Biz Vinnie Lauria, managing partner la Golden Gate Ventures, unul dintre cele mai dinamice fonduri de investitii din statul asiatic.

Daca argumentele de pana acum nu au convins un potential investitor strain, sa adaugam ca limba oficiala este engleza si ca forta de munca educata a facut din Singapore un pol al inovatiei. Unul dintre motive este si faptul ca statul ocupa primul loc din lume in ceea ce priveste prezenta disciplinelor stiintifice in scoli, intr-un clasament realizat de curand de Scoala de Business International Institute for Management Development (IMD) din Elvetia. Oamenii si aptitudinile lor au reprezentat baza pe care s-a construit statul modern Singapore. Neavand altceva de oferit decat o forta de munca plasata, e drept, intr-o zona strategica, micul stat asiatic s-a concentrat pe acest aspect si a reusit sa faca din oamenii sai un avantaj competitiv la scara globala. In acelasi timp, sunt atrasi aici oameni talentati din toata lumea, ceea ce creeaza un mediu divers, un creuzet multicultural care pare sa fie propice inovatiei.

Citeste in continuare – O metropola mereu in top

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: