Business Brand Focus Companii Tech

Orizont 5G. OrangeFab – Cu un pas mai aproape de viitor

10 dec. 2021 3 min

Orizont 5G. OrangeFab – Cu un pas mai aproape de viitor

Reading Time: 3 minute

Cu doi în urmă, Orange România devenea prima filială din grupul francez telecom care oferea servicii 5G, primele orașe unde era disponibilă noua tehnologie fiind București, Cluj și Iași. Serviciul 5G de la Orange pornea la drum cu viteze maxime de descărcare de până la 1.2 Gbps şi viteze medii de 600 Mbps.

Orange a continuat constant extinderea rețelei pentru a oferi cea mai bună experiență de conectivitate consumatorilor, instituțiilor publice și companiilor din cât mai multe orașe. Astăzi, aceasta este prezentă în peste 20 de orașe, municipiul București beneficiind de acoperire în proporție de 100%.

Extinderea reţelei 5G vine în contextul creşterii tot mai mari a consumului de date mobile, dar şi a nevoii clienţilor pentru conectivitate neîntreruptă. În egală măsură, investițiile Orange s-au concentrat atât pe extiderea rețelei 5G, cât și pe performanțele ei, aceasta fiind capabilă să ofere viteze similare celor oferite de serviciul de internet prin fibră optică.

Aceste performanțe se reflectă și în măsurătorile Ookla care au recunoscut Orange drept “Cea mai rapidă rețea 5G din România’’.

În cazul măsurătorilor de viteză pentru rețelele mobile, Orange România a obținut un loc fruntaș, oferind o viteză de download cu aproape 30% mai mare decât următorul operator clasat, în timp ce viteza de upload a fost cu 20% mai mare față de cel de-al doilea operator clasat. Aceste date includ măsurători ale testelor de rețea mobilă efectuate prin intermediul aplicației Speedtestde la toți operatorii telecom din România, la nivel național, regional și de oraș, în rețelele 2G, 3G, 4G și 5G.

5G Lab

Pe fondul investițiilor în comunicații de mare viteză, Orange în parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universității Politehnica din București au deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G.

5G Lab face parte dintr-o inițiativă internațională a Orange care își propune să sprijine actorii economici și cercetătorii în descoperirea valorii, utilității și oportunităților aduse de 5G în dezvoltarea soluțiilor care vor face diferența într-o economie digitală.

Arhitectura de telecomunicații avansată, prezentă în 5G Lab, sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, orașe inteligente, mașini autonome, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc.

În prezent, mai multe companii românești, startup-uri și cercetători deja derulează, alături de Orange România, proiecte 5G cu focus pe siguranța și sănătatea cetățenilor, transport fluvial și maritim coordonat de la distanță, mobilitate urbană, agricultură de precizie sau viitorul colaborării în industria 4.0.

Susținere pentru startup-uri, prin Orange Lab

Prin Orange Fab, startup-urile primesc susținere în implementarea proiectelor pilot pentru clienții sau departamentele interne Orange. În funcție de specificul fiecărui startup, echipele au acces la tehnologii și echipamente, mentorat tehnic sau de business pentru rafinarea produselor și spațiu de lucru sau întâlniri în 6 dintre cele mai importante hub-uri de tehnologie din țară.

După implementarea proiectelor pilot, startup-urile din Orange Fab pot primi acces la rețeaua de distribuție națională și internațională a Orange și Orange Business Services.

Correct Networks

Startup-urile admise în progamul de accelerare Orange Fab implementează alături de Orange proiecte pilot, valindându-și astfel produsul și crescându-și baza de clienți. Între acestea, PacketCloud, produsul dezvoltat de Correct Networks, o platformă de virtualizare eficientă care oferă companiilor de Internet posibilitatea transformării infrastructurii proprii pentru rularea aplicațiilor de tip cloud. Soluția propune o metodă de virtualizare ce permite rulearea a mii de aplicații, fiecare înăuntrul unei mașini virtuale, folosind resurse hardware modeste din interiorul rețelei operatorilor, toate acestea oferind garanții ridicate de securitate și izolare.

Conectarea la Horizon 2020

De asemenea, Orange a demarat în acest an două noi proiecte de cercetare pe fonduri europene dedicate tehnologiei 5G,  VITAL-5G și 5GASP, în contextul programului UE Horizon 2020.

5GASP își propune să scurteze procesul de la idee la piață prin crearea unui testbed complet automat și ce poate fi utilizat independent, dedicat companiilor mici și medii. Astfel, acesta va susține dezvoltarea și testarea rapidă a aplicațiilor inovatoare pe 5G (denumite NetApps), ce folosesc arhitectura bazată pe 5G NFV (Network Functions Virtualization).

De cealaltă parte,  VITAL-5G vizează ecosistemul pan-european de transport și logistică, considerat unul dintre principalii beneficiari ai tehnologiei 5G. Așadar, transferul serviciilor susținute de 5G de la stadiul de teste/proiecte pilot către producție depinde foarte mult de disponibilitatea instrumentelor și API-urilor flexibile și intuitive pentru design-ul, management-ul și orchestrarea acestor servicii pe 5G.

Horizon 2020 este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată de UE. Acesta va duce la mai multe inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, aducând ideile mărețe din laboratoare pe piață. Este disponibilă o finanțare de 80 de miliarde euro pe durata a 7 ani, pe lângă investițiile private și investițiile publice naționale pe care această finanțare le va atrage. Horizon 2020 beneficiază de susținerea politică a liderilor europeni și a deputaților în Parlamentul European, care au convenit că investițiile în cercetare și inovare sunt esențiale pentru viitorul Europei, plasându-le în centrul Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.

Orizont 2020 contribuie la realizarea acestui obiectiv, îmbinând cercetarea și inovarea și punând accentul pe trei domenii-cheie: excelența științifică, poziția de lider în sectorul industrial și provocările societale. Scopul este de a asigura capacitatea Europei de a produce o știință și tehnologie de clasă mondială, care să stimuleze creșterea economică.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: