BizRemote by certSIGN Finanțe

Rădulescu, BT: Economia a intrat în ciclul post-pandemie

8 sept. 2020 2 min

Rădulescu, BT: Economia a intrat în ciclul post-pandemie

Reading Time: 2 minute

Ne așteptăm ca economia internă să fi intrat în ciclul economic post-pandemie în vara acestui an și prognozăm o creștere cu un ritm mediu anual de peste 2,5% în perioada 2020-2022, arată Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania, în raportul BTmacroFOCUS.

Evoluția economiei românești este determinată de dinamica investițiilor productive (avans cu un ritm mediu anual de peste 3% în acest interval), susținută de persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus, potențialul economiei interne și implementarea măsurilor adoptate la nivelul Uniunii Europene (programul Next Generation și cadrul financiar multianual 2021-2027), explică economistul.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat astăzi estimările provizorii privind evoluția PIB-ului și componentelor în trimestrul II și primul semestru din 2020, iar statisticile confirmă estimările preliminare comunicate la jumătatea lunii august: economia s-a ajustat cu 12,3% trimestru/trimestru și cu 10.5% an/an în trimestrul II.

“Evoluția a fost determinată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică. Se evidențiază însă menținerea în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a investițiilor productive (1,8%), pe fondul implementării unui mix relaxat fără precedent de politici economice, atât în România, cât și în sfera Uniunii Europene. Această evoluție exprimă premise pentru o tranziție rapidă de la ciclul post-criză la ciclul post-pandemie”, arată Andrei Rădulescu.

Consumul public crește, cel privat scade

Consumul public a contribuit cu 0,9 puncte procentuale la dinamica anuală a PIB din T2, pe fondul politicilor fiscal-bugetare și de venituri relaxate.

Pe de altă parte, consumul privat (principala componentă a PIB) s-a ajustat cu 13,3% an/an în trimestrul II, pe fondul deteriorării climatului din piața forței de muncă, creșterii ratei de economisire și restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

Cererea externă netă a avut o contribuție nefavorabilă la ritmul anual al PIB din T2 (-2,4 puncte procentuale), dat fiind că exporturile au scăzut cu 28,5% an/an (importurile s-au ajustat cu doar 21,6% an/an).

În semestrul I economia României a scăzut cu 4,6% an/an (revizuire în sus de la -4,7% an/an), evoluție determinată de declinul consumului privat cu 5,3% an/an.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: