Business

Revenire în forță a economiei românești după pandemie. Cu cât a crescut PIB-ul în primul semestru din 2021

18 aug. 2021 2 min

Revenire în forță a economiei românești după pandemie. Cu cât a crescut PIB-ul în primul semestru din 2021

Reading Time: 2 minute

Datele-semnal publicate de Institutul Național de Statistică privind evoluția PIB din trimestrul 2 aduc noi motive de optimism pentru evoluția economiei României în acest an.

În semestrul I 2021, produsul intern brut (PIB) al României a crescut, cu 6,5% pe seria brută şi cu 6,2% pe seria ajustată sezonier comparativ cu semestrul I 2020, potrivit cifrelor anunțate de Institutul Național de Statistică (INS).

Trimestrul 2 din 2021 a adus o creștere de 13,0% pe seria brută și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier față de aprilie-iunie 2020, când a fost prima perioadă de lockdown din cauza pandemiei de COVID-19.

Comparativ cu trimestrul 1 din acest an, creșterea PIB a fost de 1,8% (serie ajustată sezonier). Creșterea din trimestrul 1 față de cele trei luni anterioare fusese de 2,5%.

Potrivit previziunilor Comisiei Europene, economia României ar urma să înregistreze în 2021 o creștere economică de 7,4%, ritmul revenirii urmând să se domolească anul viitor până la 4,9%.

La rândul său, Comisia Națională de Prognoză a revizuit pozitiv estimarea sa privind creșterea PIB-ului din acest an la 7%, față de 5% cât anunțase în primăvară.

În luna iunie 2021, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut față de luna precedentă, atât ca serie brută cu 7,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,1%.

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut, în termeni nominali, atât ca serie brută cu 26,1%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 25,2%.

Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut în iunie 2021 față de perioada iunie 2020, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 16,3%, respectiv cu 14,9%.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: