Analize Tech

România are cel mai ieftin internet broadband din UE. Ce loc ocupăm în topul global?

15 dec. 2020 3 min

România are cel mai ieftin internet broadband din UE. Ce loc ocupăm în topul global?

Reading Time: 3 minute

Cele mai ieftine pachete de internet broadband se găsesc în acest moment în Ucraina, unde prețul mediu lunar pentru accesul la net în bandă largă este de 6,41 de dolari, conform unui studiu comparativ realizat de Cable.co.uk.

Pe poziția a doua se situează Siria, unde prețul mediu de 6,69 de dolari pe pachet de internet broadband a fost împins în jos de devalorizarea puternică a monedei naționale, în timp ce podiumul este completat de Rusia, cu un preț mediu de 7,50 de dolari.

România se situează pe locul 10 în topul global al celor mai ieftine pachete de acces la internet broadband, cu un preț mediu de 10,59 de dolari pe lună. Conform studiului Cable.co.uk, cel mai ieftin pachet de internet în bandă largă din România costă 26 de lei, iar cel mai scump 90 de lei. Anul trecut, România se afla pe locul 4.

Țara noastră este totuși campioană mondială conform altui criterul: costul pe megabit pe secundă (Mbps) este de numai 0,02 dolari (10 bani), ceea ce plasează România pe primul loc în topul global, urmată de Macau și Saint Martin (partea franceză), cu un preț mediu de 0,03 $/Mbps, și Polonia, Reunion și Singapore, cu 0,04 $/Mbps.

Top 10 țări cu cel mai ieftin internet broadband

Top 10 internet ieftin
Sursa: Cable.co.uk

Țările cu cel mai scump internet

La polul opus, țara cu cel mai scump internet este Eritreea, unde prețul mediu pe lună pentru un pachet de internet în bandă largă este de… 2.666,24 de dolari. Nu este de mirare că statul african ocupă ultima poziție în topul global al țărilor cu cel mai ieftin acces la internet broadband, mai exact, locul 211. Puțin mai „ieftin” este internetul broadband în Mauritania (712,46 de dolari/lună) și Comore (414,01 dolari/lună).

De altfel, țările africane (din cauza infrastructurii deficitare) și cele din Oceania și Caraibe (unde sunt în general state insulare, departe de continente) au cel mai scump internet.

Harta pret internet global
Harta globală a prețurilor internetului broadband – sursa: Cable.co.uk

În Europa, cel mai scump internet broadband este disponibil tot pe o insulă, Jersey, care are un preț mediu pe pachet lunar de 97,27 de dolari, deși face parte din Regatul Unit, unde prețul mediu este 34,78 dolari/lună. Locuitorii din Insulele Faroe trebuie să plătească, în medie, 80,6 dolari/lună pentru accesul la internet în bandă largă, iar cei din Norvegia pot beneficia de internet broadband pentru 79,16 dolari/lună.

Canada se numără și ea printre țările occidentale cu internet broadband foarte scump, prețul mediu lunar fiind de 76,14 dolari, ceea ce o clasează tocmai pe locul 154 în clasamentul mondial al țărilor cu cel mai ieftin interne în bandă largă.

Ilustrație: © NmediaDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: