Management

România, campioană la egalitatea salarială

3 mai 2018 2 min

România, campioană la egalitatea salarială

Reading Time: 2 minute

În România, diferența medie dintre salariile bărbaților și ale femeilor este de 5%, mult sub media Uniunii Europene, care este de 16,3%.

Cu toate că în ultimii ani, companiile au abordat treptat politici organizaționale menite să elimine diferența de remunerație, acordând șanse egale bărbaților și femeilor la locul de muncă, la nivel salarial se pot observa încă decalaje considerabile pe acest criteriu. Totuși, la nivelul Uniunii Europene decalajul salarial mediu între femei și bărbați este de 16,3%, iar în România acest procent se situează în jurul a doar 5%, după cum arată rezultatele unui studiu dat astăzi publicității de Smartree.

„Constatăm că din ce în ce mai mulți angajatori din România sunt obiectivi în ceea ce privește diferențele salariale, mizând pe profesionalism și respectarea unor principii etice. Tendința este susținută în acest context și de noua generație de angajați, care își negociază contractul de muncă după alte principii decât predecesorii lor. Așadar, diferențele salariale tind să fie mai mici sau aproape inexistente în cazul tinerilor de până în 35 de ani, precum și al celor nou intrați în câmpul muncii”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator al Smartree. 

Pe de altă parte, conform analizei Smartree, România este una dintre puținele țări din UE în care rata de angajare a femeilor a scăzut ușor începând cu anii 2000, stabilizându-se în jurul procentului de 58%, comparativ cu procentul de 75% angajați bărbați, în creștere în ultimii 5 ani. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene s-a observat un decalaj redus al ratelor ocupării forței de muncă dintre bărbați și femei, ce rezultă din creșterea numărului locurilor de muncă ocupate de femei.

De asemenea, cu toate că în ultima vreme femeile sunt mult mai vizibile pe plan profesional, de la mediul antreprenorial, până la top managementul marilor corporații, bărbații sunt în continuare mai des promovați decât femeile și, prin urmare, mai bine remunerați. La nivelul statelor din Uniunea Europeană, mai puțin de 6% dintre directorii generali executivi sunt femei. Unul dintre domeniile în care femeile sunt cel mai puțin implicate în funcții de conducere, procentajul fiind considerabil în favoarea bărbaților, este mediul politic.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: