Companii

Romania are cu 34% mai multi cumparatori informati

15 sept. 2014 2 min

Romania are cu 34% mai multi cumparatori informati

Reading Time: 2 minute

Intr-un context economic instabil si dominat de tehnologie, o noua tipologie de cumparator se naste la nivel global: Xtreme Shoppers. Studiul GfK FutureBuy in Romania remarca o crestere spectaculoasa a acestui segment, in 2014 inregistrandu-se cu 34% mai multi astfel de cumparatori decat in 2013. Romania depaseste media regiunii CEE in ceea ce priveste incidenta acestui segment, cea mai mare prezenta fiind inregistrata in regiunea APAC (China, Coreea, Japonia), urmata de SUA si America Latina.

Proactivi si in control, Xtreme Shoppers se folosesc de orice resurse, tehnologii sau informatii au la dispozitie pentru a ajunge la cele mai bune oferte. De exemplu, inainte de a cumpara un produs, 67% dintre acestia folosesc internetul pentru a se informa despre acel produs, iar 38% dintre acestia merg sa vada produsul in magazin, dupa care il cumpara online sau de la alt retailer. Studiul GfK FutureBuy ofera o radiografie a acestui segment si a modului in care marcile pot construi relatii puternice cu ei pe tot parcursul procesului de cumparare.

Rolul pe care il joaca online-ul in procesul de cumparare este unul complex, un ajutor din ce in ce mai puternic – nu doar in randul Xtreme Shoppers, ci pentru toti utilizatorii de Internet. Este un fenomen sustinut, printre altele, si de avansul smartphone-urilor si al tabletelor in randul populatiei – aproape 4 din 10 respondenti considera telefonul mobil cel mai important instrument in procesul de cumparare.

infografic GfK Future Buy_septembrie 2014
Infografic: Xtreme Shoppers

Cu toate acestea, experienta anterioara cu retailerul, cu magazinul, sau cu marca sunt in continuare elemente dominante in procesul de cumparare. Informatiile despre produs si recomandarile vin in completarea experientei personale, ceea ce inseamna ca “atentia” brandurilor trebuie distribuita catre toate elementele relevante pentru consumator in acest proces. Presiunea pe livrarea unei experiente unitare la nivel de brand, indiferent de canal sau punct de interactiune este din ce in ce mai mare, “omnichannel shopping” fiind un fenomen in plina expansiune.

Ancorele online-ului sunt mai degraba rationale, in timp ce offline-ul are o puternica incarcatura emotionala. In ambele medii, cumparatorii sunt din ce in ce mai siguri pe ei, se simt in control (72%) si independenti de influenta retailerilor sau a brandurilor (64%).  De asemenea, a crescut reticenta fata de monitorizarea activitatii pe internet – atat in culturile foarte deschise (printre care se afla si Romania), cat si in randul celor care valorizeaza mai mult discretia, confidentialitatea.

Cercetarea a fost desfasurata online, pe un esantion de 1000 de respondenti din panelul online AskGfK. Studiul GfK FutureBuy este reprezentativ pentru populatia utilizatoare de internet din mediul urban, cu varste intre 15 si 45 de ani.

Prezenta pe piata locala din 1992, GfK Romania a realizat o cifra de afaceri de 19,2 milioane euro in 2013. Activitatile GfK Romania sunt structurate in doua sectoare, Consumer Choices si Consumer Experiences.

Foto: Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: