Companii Stiri

Salamul de Sibiu, promovat la Bruxelles

22 iul. 2016 2 min

Salamul de Sibiu, promovat la Bruxelles

Reading Time: 2 minute

Salamul de Sibiu, care a obtinut la inceputul anului inregistrarea ca Indicatie Geografica Protejata (IGP) la nivelul UE, a fost promovat la Bruxelles, alaturi de alte produse romanesti de calitate. La evenimentele de promovare a produselor alimentare romanesti, care au avut loc la sediul Reprezentantei Permanente a Romaniei, in intervalul 15-18 iulie, au fost prezenti Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Luminita Teodora Odobescu, Ambasador, si reprezentanti ai Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu.  

Evenimentele organizate la Bruxelles, la care au participat peste 200 de persoane, au avut ca scop promovarea produselor romanesti in randul omologilor din Reprezentantele Permanente si din Comisia Europeana, precum si in randul romanilor din institutiile europene.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale (MADR) sprijina Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles prin punerea la dispoziţie a experţilor care vor asigura prezentarea de produse alimentare reprezentative si de vinuri, alaturi de materiale promotionale de la companiile producatoare care doresc sa se implice in acest demers. Produsele noastre sunt de o calitate foarte buna şi trebuie sa le facem cunoscute. Totodata, doresc sa ii indemn pe cat mai mulţi sa identifice şi alte produse pentru care sa aplice in vederea obţinerii protecţiei la nivel european”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

„Tara noastra are o traditie culinara bogata, iar Salamul de Sibiu este una dintre mandriile noastre, pe care vrem sa o facem cunoscuta la nivel european si mondial. Suntem onorati ca putem duce mai departe traditia facerii Salamului de Sibiu de peste 100 de ani, asa cum am primit-o, din generatie in generatie. Salutam implicarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in efortul de sustinere a produselor alimentare romanesti de calitate”, a declarat Carmen Gavrilescu, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu si Marketing Manager al Agricola Bacau.

O traditie veche de mai bine de un secol

Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) este o structura sustinuta de presedintii celor cinci companii membre, iar conducerea organizatiei este reprezentata prin Carmen Gavrilescu, in calitate de presedinte, si de Sorin Minea, presedinte Angst, in calitate de vicepresedinte. Asocierea la APSS se realizeaza prin completarea unei cereri si prin parcurgerea procedurii, conform legislatiei in vigoare, conditiile de a deveni membru fiind detinerea unei fabrici (cu tehnologie adecvata realizarii produsului), realizarea produsului conform caietului de sarcini si apartenenta la arealul geografic format din judetele Bacau, Brasov, Calarasi, Covasna, Ilfov, Prahova, Sibiu si din Municipiul Bucuresti.

Aroma inconfundabila a Salamului de Sibiu este rezultatul  perioadei indelungate de uscare si maturare.

Gustul specific al Salamului de Sibiu este rezultatul unei retete vechi, de peste 100 de ani  si se datoreaza ingredientelor atent selectionate, de la carnea si slanina folosite, la condiment, si fumului utilizat provenit din  lemnul  de esenta tare din padurile Romaniei, dar mai ales celor care se formeaza in cursul fermentatiei, din glucide, proteine sau lipide.

Dincolo de aceste aspecte de diferentiere, in contextul indicatiei geografice protejate, specificitatea Salamului de Sibiu se bazeaza in special pe o metoda specifica de productie data de priceperea producatorilor locali si pe gustul  produsului, datorat caracteristicilor unora dintre ingredientele auxiliare folosite in procesul de fabricatie. Resursele umane isi pastreaza relevanta in procesul de fabricare a Salamului de Sibiu – multe dintre etapele de productie se efectueaza manual, procesul de productie ramanand neschimbat decenii intregi.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: