fbpx
Marketing

Shopper Trends: economie de timp vs. economie de bani5 min

17/04/2019 3 min read

Shopper Trends: economie de timp vs. economie de bani5 min

Reading Time: 3 minute

Românii preferă economia de timp celei de bani și se așteaptă ca lucrurile să se întâmple mai repede, mai ușor și mai personalizat atunci când cumpără produse de larg consum. Sunt câteva dintre principalele concluzii ale celui mai recent raport Shopper Trends, realizat de Nielsen.

Rapiditate și ușurință de cumpărare

În ultimii ani, cele mai importante atribute asociate preferinței pentru un brand de retail sunt cele care arată nevoia de acces rapid și ușor: “produsele pe care le caut sunt ușor de găsit în magazin”, “un magazin la care îmi este ușor să ajung”, “tot ce am nevoie în același loc”. Această tendința – în continuă creștere în ultimii ani – este vizibilă în alegerea tipului de magazin de la care ne facem cumpărăturile: magazinele de proximitate (în principal de tip supermarket) sunt cele care înregistrează cele mari creșteri de vânzări (+16,6% în valoare 2018 vs 2017) dar și cele care câștiga cel mai mare număr de cumpărători.

În timp ce Hypermarketul a rămas locul preferat pentru cumpărăturile mari săptămânale, Supermarketurile și Discounterii devin o destinație tot mai frecvență, datorită proximității și a fragmentării tot mai mari a misiunilor de cumpărare. Chiar și magazinele din benzinării au devenit alternative pentru produse de luat acasă, deși prețurile aici sunt semnificativ mai mari.  10% dintre șoferii din mediul urban au cumpărat din benzinărie în ultimele 3 luni băuturi sau produse alimentare pentru a le consuma mai târziu acasă, iar 4% din ei au achiziționat produse non-alimentare, altele decât țigări, tot pentru consum acasă. 

Digitalizarea

Digitalizarea pare să fie una din posibilele soluții la nevoia de cumpărături rapide. În mediul online așteptările au devenit atât de mari încât un utilizator de internet mobil renunță să mai acceseze aplicațiile care se deschid în mai mult de 3 secunde. În ce măsură poate fi online-ul o alternativă reală pentru cumpărăturile de bunuri de larg consum? 

Studiul Omnichannel realizat de Nielsen arată că 88% din cumpărătorii din orașele din România ar fi dispuși să își comande online alimente și produse de igiena, cel puțin pentru anumite produse ori misiuni de cumpărare. Dar ei nu au neapărată nevoie să cumpere online – 78% declară că le face plăcere să meargă la cumpărături în magazine, iar obiceiurile lor de cumpărare sunt una din barierele principale împotrivă achizițiilor online. 

“Digitalizarea trebuie să răspundă nevoii de viteză și ușurință. Teoretic, spunem că atunci când facem cumpărături online economisim timp și efort. Dar nu este chiar așa în cazul bunurilor de larg consum” – explică Anca Zamfirescu, Senior Researcher Nielsen.

“Efortul apare mai ales atunci când trebuie să ne schimbăm obiceiurile. Deocamdată, cumpărătorii sunt de părere că în magazin este mai simplu și mai rapid să găsească produsele și să își amintească ce altceva le mai trebuie pentru consumul de zi cu zi. De aceea, convertirea la online cere timp și efort din partea retailerilor de profil, care trebuie să ofere cumpărătorilor cea mai simplă soluție pentru nevoile lor individuale, trebuie să îi ajute pas cu pas în a-și forma noile obiceiuri de cumpărare și să le ofere avantaje care să îmbine punctele forțe ale magazinului fizic cu cele ale mediului online”.

Magazine de proximitate

Deocamdată, dezvoltarea rețelelor de retail cu magazine de proximitate rămâne în continuare o bună soluție de a câștiga cât mai multe din coșurile “mici și dese” de cumpărături. În decembrie 2018 în România erau deschise cu 21% mai multe magazine de tip supermarket și +7% discounteri decât în aceeași perioadă a anului 2017. Dar pe măsură ce crește nevoia de confort și conveniență iar opțiunile devin tot mai diverse, loialitatea cumpărătorilor scade.

Personalizare

Răspunsul recent al retailerilor din FMCG este dezvoltarea programelor de loialitate pe bază de card, care oferă informații despre cumpărători și deci posibilitatea de a personaliza ofertele. Studiul Shopper Trends arată că în 2018, 37% din cumpărătorii din mediul urban aveau cel puțin un card de fidelitate de retailer, față de doar 27% în 2017. Bătălia pe consumator va fi câștigată de cei care vor reuși cel mai bine să îmbunătățească experiență de cumpărare și să o facă atractivă, simplă și rapidă.

Studiul Shopper Trends analizează atitudinile și comportamentul cumpărătorilor de produse de FMCG, precum și performanță brandurilor de retail. Rezultatele se bazează pe un eșantion reprezentativ de 1627 de persoane cu vârstă 18-65 de ani din mediul urban, care fac cumpărături pentru gospodărie. Interviurile au avut loc față în față, la locuința respondenților, în perioadă noiembrie-decembrie 2018.

Studiul Omnichannel Report analizează deschiderea față de digitalizarea retailului de FMCG în diferite forme, de la self-checkout în magazine până la abonamente la produse cumpărate frecvent.  Rezultatele se bazează pe un eșantion de 1000 de interviuri telefonice și 1000 de interviuri online cu persoane cu vârstă 18-54 de ani din mediul urban, utilizatori de internet, care fac cumpărături pentru gospodărie. Datele au fost culese perioadă octombrie-noiembrie 2018.

Foto: © Mast3r | Dreamstime.com

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *