Starea de urgență: școli închise o lună, posibile plafonări de prețuri, ajutor pentru angajatori și angajați

16 mart. 2020 < 1 min

Starea de urgență: școli închise o lună, posibile plafonări de prețuri, ajutor pentru angajatori și angajați

Reading Time: < 1 minut

Președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență pentru 30 de zile pe întreg teritoriul României, care prevede „măsuri excepționale care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de evoluția acestui virus”.

Pe partea economică, președintele a spus că guvernul va adopta în curând un pachet de măsuri pentru susținerea economiei, fără a oferi alte detalii legate de acest fapt.

Activitatea tuturor instituțiilor de învățământ preuniversitar și universitar se suspendă temporar pe durata stării de urgență.

Dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și echipamente medicale, la alimente de strictă necesitate și utilități publice (energie electrică și termică, gaze, apă, servicii de salubritate, carburanți), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni.

Serviciile medicale pentru persoanele afectate de COVID-19 se acordă gratuit tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, costurile fiind suportate de către statul român din fondul asigurărilor de sănătate.

„Oricât de greu ne-ar fi să ne adaptăm acestor limitări, este singura cale prin care putem să salvăm viețile celor de lângă noi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Potrivit anunțului făcut de președinte, angajații și familiile acestora care activează în domenii afectate de noul coronavirus vor beneficia de protecție socială. Se poate lucra de la domiciliu sau în regim de telemuncă, iar inspecțiile ITM se suspendă, „cu unele excepții”.

Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de achiziții publice în domeniul sănătății și se trece la achiziția directă de medicamente, echipamente și materiale medicale, iar procedurile de decontare și alocare a banilor au fost simplificate.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: