Analize Digital Topuri & Studii

Top Social Brands 2020: Brandurile campioane în social media

2 iul. 2020 2 min

Top Social Brands 2020: Brandurile campioane în social media

Reading Time: 2 minute

A 12-a ediție a clasamentului celor mai active branduri în social media din România aduce în prim-plan 50 de branduri care fac performanță în digital. Top Social Brands 2020 este o radiografie unică a peisajului social media din România, evidențiind noile tendințe în domeniu, inovațiile realizate de brandurile cele mai active pe rețelele sociale, canalele cu cel mai mare impact și campaniile cele mai eficiente.

Top Social Brands 2020 a fost realizat în urma unei analize complexe a activităților desfășurate de brandurile active în social media, în intervalul 1 mai 2019 – 1 mai 2020.

În analizarea performanței brandurilor au fost luate în calcul:

  • Principalele modalități de prezență a brandurilor în social media: blog de companie / blog de brand; pagini de Facebook; cont de companie pe LinkedIn; cont YouTube; cont Instagram
  • Activitățile de promovare în social media: campanii pe bloguri; campanii cu videobloggeri; campanii cu instagammeri; campanii cu vedete pe blog / vlog, Instagram, Facebook; proiecte speciale online driven; campanii de endorsement
  • Inovația: prezență și / sau activități de marketing / proiecte specuale pe canale de social media care nu sunt mainstream (Snapchat, Tiktok, Reditt, Shazam, Spotify, Waze, Wetransfer, Foursquare, Flipboard, Social Media Chatbot)
  • Alte activități și inițiative relevante: inițiator / sponsor la evenimente dedicate industriei de digital; customer care dedicat în social media; proiecte speciale de tipul real time marketing; premii obținute pentru campanii cu componentă principală de digital în competiții naționale sau internaționale.

Înscrierile pentru includerea în Top Social Brands au fost deschise timp de două luni pentru companiile și agențiile care au dorit să participe la acest studiu. Brandurile din clasamentul de anul trecut au fost incluse în mod automat în analiza din 2020. Nu au fost incluse în analiză branduri de media sau activități de autopromovare desfășurate de agențiile de comunicare.

Top Social Brands 2020 a rezultat în urma ponderării rezultatelor înregistrate de branduri în două clasamente preliminare: topul ZeList (apariții și viewership*) – 30% și topul Biz realizat pe baza chestionarelor completate de companii și a cercetării proprii asupra social media – 70%.

* Viewership-ul măsoară numărul de vizitatori potențiali care parcurg un anumit mesaj și se estimează pe baza unui algoritm de calcul ce combină un set de variabile caracteristice sursei primare cu un set de variabile specifice surselor secundare. Variabilele specifice sursei primare sunt: numărul mediu de vizitatori ai unui blog, tipologia blogului, poziția sa în topul ZeList, traficul mediu estimat pe respectivul palier ZeList, coroborat cu traficul mediu raportat de Trafic.ro. Termenul de surse secundare se referă la preluarea și propagarea mesajelor publicate de sursele primare pe bloguri, pe Twitter și pe Facebook. Variabilele surselor secundare care fac parte din algoritmul de calcul sunt: numărul de vizitatori potențiali generat de fiecare preluare și importanța sursei secundare (indiferent că este vorba despre poziția din ZeList, numărul de followeri de pe Twitter, numărul de fani/membri de pe Facebook). În privința preluărilor și propagării mesajelor pe Facebook, se ține cont de gradul de interacțiune al mesajului pe pagina pe care a fost postat, calculându-se relaționat la numărul total de fani/membri.

2 Comments
  1. Lelia Petrescu
    Felicitari celor din top!
  2. Ultimele zile ale înscrierilor pentru Top Social Brands 2021 - Revista Biz
    […] Mai multe detalii despre ediția de anul trecut aici.  […]

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: