Analize

Povestea dronelor Bayraktar TB2: Cum a ajuns creația unui turc care a studiat la MIT să ajute ucrainenii în lupta contra Rusiei

2 mart. 2022 3 min

Povestea dronelor Bayraktar TB2: Cum a ajuns creația unui turc care a studiat la MIT să ajute ucrainenii în lupta contra Rusiei

Reading Time: 3 minute

Dronele Bayraktar TB2 folosite cu succes de armata ucraineană contra trupelor ruse invadatoare au devenit adevărate vedete în media internațională.

Trupele din Ucraina le-au dedicat chiar și un imn, în care dronele produse în Turcia sunt comparate cu niște câini ciobănești care ajută păstorii ucraineni să-și apere turmele de cei veniți dinspre est.

Bayraktar TB2

Ucraina a achiziționat primele 12 drone în 2019 și a comandat încă șase în 2020. Anul trecut, partea turcă și cea ucraineană au semnat un acord pentru producere a 48 de drone Bayraktar TB2 chiar în Ucraina.

În octombrie 2021, o dronă Bayraktar TB2 a fost folosită de ucraineni pentru prima oară în condiții de război, distrugând un tun rusesc D-30 în Donbas care ataca trupele ucrainene de lângă Hranitne.

După intrarea trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei, la finalul lunii februarie, dronele produse în Turcia au fost folosite în principal pentru a ataca convoaiele de aprovizionare ale armatei ruse.

Cum au apărut dronele Bayraktar TB2

Bayraktar

Vehiculele aeriene de luptă fără pilot (UCAV) Bayraktar TB2 au fost dezvoltate de compania turcă de armament Baykar, culmea, în urma unei interdicții a SUA legate de exportul de drone militare.

La cererea guvernului, Baykar a dezvoltat și livrat în 2011 armatei turce o primă versiune a dronelor de atac, Bayraktar Çaldıran sau Bayraktar TB1. Trei ani mai târziu, în august 2014, a avut loc primul zbor al dronei Bayraktar TB2. Potrivit „The Guardian„, un element esențial pentru succesul dronei dezvoltate de turci îl reprezintă suporturile Hornet pentru rachete, produse de compania britanică EDO MBM Technology.

Pe aceste suporturi sunt montate rachete ale companiei turcești Roketsan, deținută în proporție de peste 55% de către Fundația Forțelor Armate Turce (TSKGV).

Testate în Siria

Bayraktar TB2 zbor

Intervenția militară a Turciei în Siria, în 2018, contra militanților kurzi, a fost ocazia perfectă pentru a test pe teatrul de război dronele Bayraktar TB2.

Acestea s-au dovedit a fi foarte eficiente. Potrivit surselor oficiale turce, 449 de militanți au fost uciși sau răniți direct de dronele Bayraktar TB2 în timpul acestor operațiuni, iar alți 680 indirect, în operațiuni la care dronele au oferit sprijin aerian.

Cine e Selçuk Bayraktar, artizanul Bayraktar TB2

Selcuk Bayraktar
Selçuk Bayraktar, CTO Baykar

Dronele militare au fost dezvoltate de către compania Baykar, arhitectul acestora fiind Selçuk Bayraktar, inginer și om de afaceri turc.

Acesta a studiat în Statele Unite, obținând o bursă la LAboratorul GRASP, al Universității Pennsylvania, unde și-a obținut masteratul printr-o lucrare care a inclus o demonstrație de coordonare a unui zbor în formație al unor aeronave fără pilot alături de echipe terestre de roboți.

Proiectele lui au atras atenția celebrului Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care i-a acordat o bursă pentru cercetarea manevrelor autonome ale sistemelor de elicoptere fără pilot.

Revenit în Turcia în 2007, Selçuk Bayraktar a devenit Chief Technology Officer la Baykar, unde, sub conducerea sa, au fost dezvoltate dronele devenite acum celebre în urma conflictului din Ucraina.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: