Analize BizRemote by certSIGN

Studiu: Anticorpii COVID-19 nu sunt detectabili la peste 20% dintre persoanele infectate. Cum scade în timp numărul de anticorpi

23 nov. 2020 4 min

Studiu: Anticorpii COVID-19 nu sunt detectabili la peste 20% dintre persoanele infectate. Cum scade în timp numărul de anticorpi

Reading Time: 4 minute

Rețeaua de sănătate Regina Maria a desfășurat un studiu în perioada august – septembrie 2020, pentru a afla mai multe despre impactul virusului asupra unei persoane care s-a vindecat de infecție, prin urmărirea răspunsului imun al pacienților afectați de virus.

Există agenți patogeni care nu stimulează producția de anticorpi și un episod de boală nu ne asigură imunitate împotriva lor. Ei «păcălesc» sistemul imun, iar acesta nu îi detectează ca particule străine pentru ca apoi să-i elimine, așa cum este învățat organismul nostru. Un astfel de agent patogen este virusul HIV, care «se deghizează» și reușește astfel să ajungă în interiorul celulelor umane. În cazul noului coronavirus, nu se cunoaște foarte bine mecanismul prin care invadează organismul și, de aceea, el trebuie studiat în continuare pentru a vedea de ce unii bolnavi nu produc anticorpi„, declară Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Pacienții care au făcut parte din studiul Regina Maria au fost testați pentru anticorpi într-un interval mediu de timp de 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR. Aceștia au avut forme ușoare, moderate, severe sau au fost asimptomatici.

Cum scade în timp numărul de anticorpi SARS-CoV-2

Studiul, derulat pe 239 de pacienți testați pozitiv la coronavirus până la data de 31 iulie din București și Cluj, a relevat că un procent de 79% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării.

Pe măsură ce numărul de zile de la testarea RT-PCR crește, scade numărul pacienților care prezintă anticorpi. Pacienții testați în medie la 56 de zile au probabilitate mai mare de a avea anticorpi detectabili, în timp ce pacienții stestați în medie la 80 de zile au avut o probabilitate mai mare să obțină un rezultat negativ.

detectare anticorpi sars cov 2 e1606121578126

Sistemul imun va lupta mereu împotriva a tot ceea ce este non-self (nu este propriu organismului) în diferite moduri, cu diferite arme. Unele dintre acestea arme se cheamă anticorpi. Aceștia sunt de tip IgM și sunt produși în faza acută a unei boli, în medie, în primele două săptămâni de la întâlnirea organismului cu “inamicul“, în acest context cu virusul CoVID-19, și de tip IgG, produși după 2 săptămâni de la momentul infectant, în perioada de refacere/convalescență. Organismul are nevoie de aceste săptămâni pentru a mobiliza resursele și sistemele implicate în producerea acestor Anticorpi («o armată de soldați bine instruiți să recunoască un anumit tip de inamic și să lupte cu el»)„, spune Dr. Andreea Alexandru.

Studiul Regina Maria a investigat răspunsul imun al pacienților infectați cu noul coronavirus, prin aplicarea informațiilor internaționale și contextulizarea acestora la nivel local. Studiul REACT-2, condus de Echipa Imperial College din Londra, a confirmat o scădere de 26% a nivelului de anticorpi la 3 luni de la infectare, după testarea a 350.000 de pacienți.

Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în general anticorpii împotriva coronavirusurilor au durată mică de viabilitate și protecție (interval mediu de 12 – 52 săptămâni de la apariția simptomelor) și pot sa apară cazuri de reinfectare.

Aceeași sursă ne spune că nivelurile de anticorpi IgG ale SARS-CoV-2 pot rămâne prezente pe parcursul a șapte săptămâni sau, cel puțin în 80% din cazuri, până în ziua 49.

Cazurile grave de COVID-19 par mai bine protejate de reinfectare

detectare anticorpi sars cov 2 severitate cazuri scaled e1606122353542

La prima vedere, putem fi sceptici în legătură cu acest aspect, dar nivelul de severitate al formei de COVID-19 este direct proporțional cu creșterea numărului de pacienți care prezintă anticorpi.

Datele Regina Maria arată că, în grupul studiat, pacienții care au avut o formă asimptomatică sau ușoară, cu simptome minime, au prezentat anticorpi într-o proporție mai mică decât pacienții care au avut forme moderate sau severe.

Astfel, printre pacienții români incluși în studiu, asimptomaticii au dezvoltat anticorpi în proporție de doar 68%, față de 89%, cât este procentajul de pacienți cu anticorpi dintre cazurile severe.

Ce grupe de vârstă prezintă anticorpi într-o proporție mai mare

Studiul Regina Maria mai relevă un aspect important: dacă toți tinerii sub 20 de ani testați în studiu au prezentat anticorpi după infectare, curba de pozitivitate post-infectare decelerează în segmentul 20-50 de ani, revenind apoi la niveluri înalte de pozitivitate, pe măsură ce vârsta pacienților începe din nou să crească.

detectare anticorpi sars cov 2 varste scaled e1606123009331

Nu este clar deocamdată de ce se întâmplă acest fenomen. Cercetătorii încă studiază mecanismele umane care generează comportamentul, însă informația este esențială și acum, în managementul pacienților de către sistemul de sănătate.

Foto: © MilosdrnDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: