BizRemote by certSIGN

Surpriză în SUA: numărul de șomeri a scăzut în mai, creându-se 2,5 milioane noi locuri de muncă

5 iun. 2020 < 1 min

Surpriză în SUA: numărul de șomeri a scăzut în mai, creându-se 2,5 milioane noi locuri de muncă

Reading Time: < 1 minut

După dezastrul din martie și aprilie pe piața muncii din SUA, analiștii așteptau cu teamă și cu previziuni prăpăstioase datele referitoare la evoluția șomajului în luna mai.

După ce în aprilie s-au pierdut 20,7 milioane de locuri de muncă în SUA, iar rata șomajului a urcat la 14,7%, cifrele pentru luna mai par să fi adus o gură de oxigen: rata șomajului a scăzut la 13,3% și au fost create 2,5 milioane de locuri de muncă noi.

Potrivit CNN, este cea mai mare creștere a numărului de locuri noi de muncă din 1939, de când Biroul SUA de Statistică în Domeniul Muncii adună aceste date. Desigur, în aprilie economia SUA era înghețată din cauza stării de urgență și a restricțiilor impuse pe scară largă, iar în mai deja multe state au relaxat aceste măsuri și multe companii și businessuri și-au reluat activitatea.

Cifrele din mai i-au luat prin surprindere pe toți analiștii, care se așteptau la adâncirea crizei locurilor de muncă și la creșterea ratei șomajului până la 20%, prin apariția a încă 8 milioane de șomeri, în niciun caz la această revenire fără precedent.

Totuși, Ministerul Muncii din SUA a precizat că, în timpul pandemiei, milioane de angajați au fost clasificați greșit ca „angajați care nu merg la serviciu”, când corect ar fi fost să fie incluși în categoria „șomeri sau concediați temporar”. Fără această eroare de clasificare, rata șomajului ar fi fost mai mare – de 19,2% în aprilie și de 16,1% în mai.

Foto: © Korn Vitthayanukarun | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: