Tech

Țara schimbărilor liniștite

17 ian. 2020 2 min

Țara schimbărilor liniștite

Reading Time: 2 minute

Președinte-fondator al Asociației Interculturale Româno-Coreene, Daniela Preduț locuiește de 8 ani la Seul. A învățat de la coreeni că nu ajungi nicăieri dacă te plângi și că trebuie să acționezi cu perseverență dacă vrei să schimbi lucrurile din jur.

Din pasiune pentru țările din estul Asiei, Daniela Preduț a început să învețe limba coreeană la 17 ani, după ce experimentase tainele scrierilor în chineză și japoneză. A intrat la facultate, în București, pentru secția de limbă japoneză, dar la absolvire era deja o bună cunoscătoare a culturii coreene. Apariția serialelor istorice coreene pe canalele TV din România și vâlva creată în jurul lor au determinat-o să pornească un blog prin care să încerce să familiarizeze publicul din România cu mentalitățile și istoria din Peninsula Coreeană. Acesta a fost primul pas, de fapt, în apariția Asociației Interculturale Româno-Coreene, pe care a înființat-o în 2008. “Primul mare proiect pe care l-am făcut cu asociația a fost în 2009, în premieră un concert de muzică tradiționala coreeană, organizat de noi, de la zero, la Palatul Copiilor. Muzicienii din Coreea au ajuns în România prin centrul cultural coreean din Ungaria. Investiția statului coreean în centre culturale externe în afara Asiei este foarte limitată: câteva în America și în Europa de Vest, deschiderea în Europa de Est fiind destul de târzie. Din activitatea asociației fac parte și cursurile de limba coreeană, câteva module pe an”, rememorează Daniela Preduț.

Anul este acum 2019, iar discuția noastră, provocată de proiectul Biz Coreea, se desfășoară în inima vechiului centru comercial din Seul, într-o ceainărie tradițională, desigur, astăzi o zonă înconjurată de clădiri zgârie-nori, mall-uri și magazine ale tuturor brandurilor de haine și cosmetice.

Daniela locuiește de 8 ani la Seul și spune că în Coreea lucrurile se schimbă în fiecare lună, dar că în primul rând s-a schimbat modul în care se raportează ea la Coreea și la Seul. “Îmi aduc aminte că în primele luni de zile nu înțelegeam de ce nu văd niciun om cu o sacoșă de cumpărături pe stradă. Nu înțelegeam de ce toți oamenii scot umbrelele la o singură picătură de ploaie și de ce toți oamenii fug de porumbei.” Explicația? Tot ce ține de e-commerce este foarte bine pus la punct, însemnând că și partea de livrări este bine dezvoltată. Orice ai comanda online, de la haine la orez, ți se livrează în câteva ore, îți este adus la ușă și, foarte important, fără să plătești taxa de livrare. De asemenea, coreenii consideră că porumbeii au foarte mulți viruși și, dacă sunt în preajmă, se vor îmbolnăvi neapărat de ceva, așa că trebuie să evite riscul. În timp ce ploaia este dăunătoare pentru că atmosfera nu este curată și este o ploaie acidă tot timpul. În ultimii ani, gradul de poluare a crescut foarte mult aici, sursa principală fiind China, pe lângă industrializarea din Coreea, precum și mașinile cu motor foarte mare. “Experiența m-a schimbat și pe mine pentru că dacă nu înțelegi de ce reacționează oamenii într-un fel, într-o primă fază, reacționezi negativ. Te enervezi, te stresează lucrurile astea, dar înțelegând ce este în spatele lucrurilor, ești mai relaxat”, spune Daniela Preduț. 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 338 (15 decembrie 2019 – 15 ianuarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: