Companii

Tarile in curs de redresare, noua tinta a investitorilor imobiliari

4 feb. 2015 2 min

Tarile in curs de redresare, noua tinta a investitorilor imobiliari

Reading Time: 2 minute

Capitalele statelor aflate in redresare economica vor beneficia de cresterea interesului investitorilor

Concurenta acerba pentru activele de clasa A pe principalele piete imobiliare din Europa ii determina pe investitori sa isi mute atentia spre pietele in redresare si activele de clasa secundara, dupa cum arata studiul “Emerging Trends in Real Estate Europe 2015”, realizat de Urban Land Institute si PwC. Raportul mai subliniaza o crestere a oportunitatilor de investitii imobiliare intr-un numar mare de orase care au fost lovite din plin in timpul ultimei recesiuni si care au avut parte de urcari bruste in top, cum ar fi Madrid (in urcare cu 16 pozitii), Atena (23 de pozitii), Birmingham (14 pozitii), Amsterdam (17 locuri) si Lisabona (17 pozitii).

In ciuda incertitudinilor economice din Europa, proprietatile imobiliare raman un teren fertil pentru investitori, 70% dintre acestia se asteapta ca anul acesta sa existe un influx mai mare de capital, in cautarea celor mai bune afaceri. Cea mai mare problema cu care se confrunta acestia este deficitul de active, urmata de provocarile aduse de reglementari si de costurile de finantare. Marea majoritate a investitorilor (82%) considera ca disponibilitatea activelor adecvate va avea un impact mediu sau moderat asupra afacerilor in acest an. Astfel, investitorii imobiliari – dispunand de capital provenind de la fonduri suverane de investitii si fonduri de pensii din Asia si SUA – se muta in medii mai putin competitive si isi indreapta atentia catre active de clasa secundara si oportunitati de dezvoltare. De exemplu, Berlin a depasit orasul Munchen ca piata principala europeana de investitii, dat fiind ca este mai ieftin ca alte orase germane mari.

“Odata cu revenirea increderii in pietele imobiliare in ultimii ani, a avut loc si o crestere progresiva a apetitului pentru risc. Investitorii au considerat ca activele de clasa A sunt mai scumpe si greu de gasit si s-au orientat in schimb atat catre noi oportunitati, orase aflate in curs de redresare, active de clasa secundara si oportunitati de dezvoltare, cat si alte clase de active imobiliare. Tendinta aceasta s-a resimtit in SUA timp de cativa ani si a fost evidentiata pentru prima oara in Europa de raportul Emerging Trends Europe de anul trecut, atunci cand am aratat ca investitorii tinteau catre pietele din Spania si Irlanda. Insa, raportul de anul acesta subliniaza faptul ca aceasta tendinta prinde avant la nivel european cu orase ca Atena, Amsterdam, Birmingham si Lisabona, care sunt vazute in prezent ca potentiale puncte de interes”, spune Lisette Van Doom, director executive al ULI Europa.

“Si in Romania s-a putut observa in 2014 o crestere a apetitului investitorilor pentru sectorul imobiliar pe parcursul anului inregistrandu-se o serie de tranzactii cu proprietati – atat pe segmentul de birouri, cat si pe cel comercial. Ne asteptam sa asistam si in 2015 la o serie de investitii semnificative in acest sector, dar si la o reluare mai sustinuta a constructiilor noi, indeosebi in orase mai dinamice economic precum Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca”, spune Francesca Postolache, Partener, Servicii de Audit, Liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar la PwC Romania.  

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: