Companii Analize Topuri & Studii

Top 100 cele mai performante companii din România – 2021

24 dec. 2021 5 min

Top 100 cele mai performante companii din România – 2021

Reading Time: 5 minute

Performanța adevărată a unei companii se cunoaște mai ales în perioade dificile. Această ediție a studiului „Top 100 Best Performers”, realizat pentru Biz de Coface România, ne prezintă nu doar campionii businessului românesc, ci și liderii care au reușit să crească și în pandemie.

Un an atipic din toate punctele de vedere, care a schimbat paradigma la nivelul vieții personale, dar și profesionale pentru majoritatea oamenilor, nu putea rămâne fără impact la nivelul mediului de business. Dacă pentru multe companii a fost o performanță în sine să supraviețuiască în pandemie, pentru campionii de business această perioadă a fost ocazia de a-și consolida și crește afacerile.

Conform analizei realizate de Coface România, adaptarea sectoarelor economice la noile condiții conturate în urma șocului pandemic nu a fost simetrică, activitățile care presupun interacțiune fizică (transporturi, hoteluri, restaurante, turism, servicii de recreere și cultură) continuând să resimtă efectele menținerii măsurilor de distanțare, în paralel cu manifestarea unei reticențe din rațiuni sanitare în rândul consumatorilor.

În schimb, relaxarea restricțiilor de mobilitate, concomitent cu ameliorarea graduală a veniturilor populației, pe fondul revenirii activității economice și al menținerii măsurilor de sprijin financiar adoptate de autorități, s-a regăsit în dinamizarea (neuniformă) a activității de comerț.

Redresarea absorbției interne a stimulat producția industrială, însă meritul principal în revenirea sectorului prelucrător aparține ameliorării cererii externe, în special din partea economiilor europene, unde detensio­narea antrenată de ieșirea din starea de urgență a fost însoțită de impulsul ­exercitat de ascensiunea economiei chineze. În acest context, valoarea adăugată brută a industriei românești s-a redus cu numai 9,1% în 2020, an la care ne raportăm pentru realizarea acestei ediții a topului.

„Această ediție a Top 100 reflectă impactul asimetric al șocului pandemic asupra diferitelor sectoare de activitate. În timp ce Comerțul online și Construcțiile au înregistrat o creștere pe fondul unei cereri mai mari, sectoarele Hoteluri și restaurante și Industria extractivă au fost profund afectate de restricțiile aplicate și nu mai sunt reprezentate în top. Totodată, scăderea numărului de companii cu cifra de afaceri mai mare de 50 mil. euro prezente în top confirmă contextul economic nefavorabil din 2020, context ce a împiedicat multe firme de dimensiuni mari să susțină ritmul de creștere din anii anteriori. Cu toate acestea, la nivel agregat, firmele prezente în top au înregistrat rezultate financiare bune, similare cu cele ale companiilor prezente în ediția din 2019. Dată fiind situația unică a anului trecut, apreciem modalitățile prin care companiile au reușit să se adapteze realității marcate de criza economică și sanitară.”

Eugen Anicescu, Country Manager Coface România

Top 10 companii performante

Liderul companiilor performante din România este, pentru a patra oară consecutiv, Lidl. Retailerul a înregistrat o creștere de 32% a cifrei de afaceri, care a depășit 2,65 de miliarde de euro.

Pe locul doi se află din nou Dedeman, care s-a apropiat 1,9 miliarde de euro, după o creștere de 11% în 2020. Controversata industrie a lemnului a adus pe locul trei în top HS Timber Productions (fosta Holzindustrie Schweighofer), al cărei business a depășit jumătate de miliard de euro.

Pandemia și lockdown-urile au contribuit la creșterea importantă a businessului FAN Courier, companie care a fost propulsată pe locul 4 în topul companiilor performante din România, cu o cifră de afa­ceri de aproape 210 milioane de euro.

Top 10 companii performante 2021 Coface
Top 100 companii performante a fost publicat integral în revista Biz nr. 359 (15 decembrie 2021 – 15 februarie 2022)

Cifrele clasamentului

Ponderea companiilor aflate la a doua apariție consecutivă în cadrul clasamentului realizat de Coface a scăzut față de anul trecut, doar 28% dintre firmele ce au fost incluse în ediția de anul trecut a topului reușind să obțină pe parcursul anului 2020 rezultate ­financiare care să le asigure o poziție printre cele mai performante 100 companii din România.

Cele 100 de companii din top au reușit să obțină în 2020 o cifră de afaceri totală de 11,4 miliarde de euro, cu 1,2 miliarde de euro mai mult față de 2019, pe fondul creșterii afacerilor cu 31%.

Profitul operațional (EBIT) a atins un nivel cumulat de 1,67 mili­arde de euro obținut pe parcursul exercițiului financiar aferent anului 2020, cu 64% în plus față de nivelul înregistrat în 2019.

Dinamica profitului operațional înregistrată de companiile din acest clasament este, astfel, peste cea a cifrei de afaceri, elasticitatea ­fiind de 2,1 – adică o creștere cu 1% a cifrei de afaceri a generat o creștere cu 2,1% a EBIT.

Numărul județelor prezente pe „harta topului 100” a crescut ușor de la 20 la 23, distribuția geografică a companiilor fiind relativ diferită față de cea de anul trecut, deși cele mai multe firme provin tot din București (45 firme).

Județul Ilfov se află pe poziția a doua, fiind reprezentat prin 10 firme, iar pe locul 3 a urcat Prahova, cu șapte firme în top, devansând ­Clujul, care are 5 companii în clasament. Au apărut și șase județe noi în top: Bihor și Galati cu câte 2 companii, respectiv Maramureț, Botoșani, Bistrita-Năsăud si Sălaj cu câte o companie. Patru județe Argeș, Tulcea și Neamț și-au pierdut reprezentanții în top.

Cele 100 de firme din top au creat anul trecut 6.396 de noi locuri de muncă, în condițiile îmbunătățirii productivității muncii, întrucât cifra de afaceri a înregistrat un avans mai mare, de 31%, comparativ cu creșterea de 10% a numărului de angajați.

Cele mai multe companii ale acestei ediții a clasamentului provin din domeniile: Comerț cu ridicata (27 firme), Construcții (11 firme) și IT (10 firme). Pe fondul pandemiei de Covid-19, două sectoare au fost profund influențate de restricțiile aplicate și nu mai sunt reprezentate deloc în top: Hoteluri și restaurante, respectiv Industria extractivă.

Calibrul firmelor prezente în Top 100 a scăzut la această ediție. Astfel, în categoria firmelor cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro se regasesc 17 companii, cu una mai puțin decât anul trecut, în segmentul cu cifra de afaceri între 50 și 100 de milioane de euro sunt cu 9 companii mai puține decât ediția precedentă, în timp ce segmentul companiilor cu business între 10 și 50 de milioane de euro a crescut cu 12 firme, până la la 52 companii.

În ceea ce privește valoarea profitului brut per angajat, 19 companii din clasamentul curent au reușit să depășească nivelul de 100.000 euro profit brut / angajat (cu 4 mai multe față de ediția precedentă), în timp ce 10 firme au declarat pentru 2020 un profit brut / angajat între 50.000 și 100.000 de euro.

METODOLOGIE

Studiul a inclus toate companiile românești cu capital privat care au depus la Ministerul Finanțelor situațiile financiare anuale aferente activității din 2020.

Pentru întocmirea Top 100 nu au fost considerate băncile, companiile de leasing, de intermediare financiară, creditare și societățile de asigurări, datorită specificului diferit al activității acestora. De asemenea, au fost excluse companiile aflate în insolvență sau cu alt status la Registrul Comerțului decât funcțiune (de exemplu: radiată, lichidare, dizolvare, întrerupere de activitate) și cele care nu au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 1 milion euro.

Primul nivel de selecție a companiilor a constat în aplicarea simultană a 4 criterii de filtrare:

  • Cifra de afaceri pentru anul 2020, peste 1 milion de euro
  • Rezultatul net și rezultatul opera­țional în 2020 să fie pozitive (profit)
  • Absența datoriilor restante către bugetul de stat (conform datelor pu­blicate de ANAF pentru 30.06.2021)
  • Nivelul datoriilor comerciale restante (către furnizori) în 2020 să fie sub 10% din profitul brut.

Companiile care au fost validate în baza primului nivel de selecție au fost verificate pentru respectarea unui model statistic în praguri, având 4 criterii care trebuie respectate simultan:

Indicele de creștere a cifrei de afaceri 2020/2019  > 10%

  • Rentabilitatea capitalurilor proprii (profit net /capitaluri proprii) > 20%
  • Rata profitului brut raportat la cifra de afaceri > 5%
  • Gradul de îndatorare (datorii totale / active totale) < 70

Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 100 companii în funcție de cifra de afaceri realizată pentru anul 2020 din lista tuturor companiilor românești care au îndeplinit toate criteriile menționate în cele două niveluri succesive de selecție.

Ediția precedentă a topului este disponibilă aici.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 359 (15 decembrie 2021 – 15 februarie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Ilustrație: 18346298 © Mariusz Prusaczyk | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: