Companii Analize Topuri & Studii

Top 100 cele mai performante companii din România – 2020

1 feb. 2021 4 min

Top 100 cele mai performante companii din România – 2020

Reading Time: 4 minute

Cu o cifră de afaceri cumulată de 12,4 miliarde de euro și profit operațional de 1,6 miliarde de euro, cele mai performante 100 de companii din România demonstrează cum poți crește businessul fără a renunța la eficiențe și disciplină financiară.

A noua ediție a studiului „Top 100 Best Performers„, realizat pentru Biz de Coface România, oferă radiografia businessurilor cu evoluții pozitive nu doar la capitolul cifră de afaceri, ci și în ceea ce privește profitabilitatea și respectarea partenerilor, prin achitarea promptă a obligațiilor comerciale.

Chiar dacă ponderea companiilor aflate la a doua apariție consecutivă în cadrul clasamentului Coface a scăzut ușor față de anul trecut, de la 46 la 43, menținerea acestui indicator aproape de 50% arată o constanță importantă la nivelul performanței.

Această ediție a Top 100 vine cu o creștere a numărului de companii care au fost prezente în ultimele două ediții ale topului la 22 companii, cu precădere din cate­go­riile cu cifra de afaceri sub 100 de milioane de euro), un aspect pozitiv ce confirmă angajamentul acestora în a crește sustenabil și consecvența în privința politicilor de dezvoltare„, spune Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst la Coface România.

Cele 100 de companii din clasament au reușit să obțină în 2019 o cifră de afaceri totală de 12,4 miliarde de euro, cu 0,1 miliarde de euro mai puțin decât Top 100 companii în 2018. În același timp, însă, afacerile acestor companii au crescut cu 24% față de 2018 și cu 47% față de 2017.

Profitul operațional (EBIT) aferent anului 2019 al celor 100 de companii din clasament a crescut cu 30% față de nivelul din 2018, ajungând la un 1,6 miliarde de euro. Dinamica profitului operațional înregistrată de companiile din acest clasament este peste cea a cifrei de afaceri (elasticitatea fiind de 1,3 – adică o creștere cu 1% a cifrei de afaceri a generat o creștere cu 1,3% a EBIT).

O tendință importantă este scăderea numărului de companii din top cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro, de la 27 de companii în ediția precedentă la 18.

Analiza Coface arată că acest indicator confirmă contextul economic mai nefavorabil în 2019 ce a împiedicat firmele de dimensiuni mai mari să susțină ritmul de creștere din anii anteriori.

Acest lucru poate fi determinat de două aspecte: baza deja mare a cifrei de afa­ceri care face dificilă atingerea unei creșteri de două cifre (necesară pentru încadrarea în top) pentru această categorie de firme, contextul în care companiile își desfășoară activitatea și care le limitează dezvoltarea (lipsa infrastructurii care să creeze conexiu­nea cu infrastructura regională, lipsa an­vergurii regionale – limitarea la piața locală plafonează potențialul de creștere)„, arată Eugen Anicescu, Country Manager la Coface România.

Top 10 companii performante

Primele două locuri rămân neschimbate față de ediția precedentă. Campionul performanței la această ediție este tot Lidl România, care a reușit să treacă pragul de 2 miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2019, în creștere accentuată cu 25% față de 2018. Pe locul doi, retailerul de bricolaj român Dedeman și-a crescut businessul cu 14% și are o marjă de profit impresionantă, de 18%. Podiumul este închis de Porsche România, care revine în topul performerilor foarte aproape de vârf.

Philip Morris a avut în 2019 o creștere a businessului de 12%, revenind de asemenea în Top 100 companii performante pe locul 4 grație redresării celorlalți indicatori legați de profitabilitate și disciplină financiară. Pe poziția a cincea avem retailerul de bricolaj Leroy Merlin, urmat de un grup de trei companii care au reușit să se mențină în top 10: Holcim, JTI și Pepco Retail. Apoi, avem companii nou intrate în clasament: Zes Zollner Electronic și Cummins Generator Technologies.

Top 10 companii performante 2020
Întregul Top 100 companii performante este disponibil în revista Biz

Domenii și județe campioane

Cele mai multe companii listate în ediția din acest an a clasamentului provin din comerțul cu ridicata (26 de companii), IT și construcții (câte 11 companii), comerț cu amă­nun­tul (8 companii), industria de mașini și echipamente și sectorul Alte activități de servicii prestate în principal întreprinderilor (câte 6 firme). Cele două sectoare a căror reprezentare în top 100 a crescut semnificativ în 2019 sunt comerțul cu ridicata și distribuția, respectiv construcțiile, cu câte 6 firme. Nou intrate sau reintrate în top sunt industria extractivă, tranzacțiile imobiliare și industria textilă și de încălțăminte.

Numărul județelor prezente pe har­ta Top 100 companii performante a crescut ușor de la 19 la 20 de județe în 2018, distribuția geografică a companiilor fiind relativ diferită față de cea de anul trecut, deși cele mai multe firme provin tot din București (49 de companii).

Județul Ilfov se situează pe a doua poziție, reprezentat prin 9 companii, cu care a depășit Clujul, județ care a trecut pe locul 3 cu 7 companii, în timp ce Prahova a detronat Brașovul de pe locul 4, cu 6 companii în top. Constanța, Tulcea, Neamț, Satu Mare și Iași au intrat în această ediție a topului, după ce anul trecut au lipsit.

Există, totuși o tendință ridicată de concentrare geografică a firmelor din top, având în vedere faptul că mai mult de jumătate din companii (58) au sediul în București și Ilfov.

METODOLOGIE

Studiul a inclus toate companiile românești cu capital privat care au depus la Ministerul Finanțelor situațiile financiare anuale aferente activității din 2019.

Pentru întocmirea Topului 100 nu au fost considerate băncile, companiile de leasing, de intermediare financiară, creditare și societățile de asigurări, datorită specificului diferit al activității acestora. De asemenea, au fost excluse companiile aflate în insolvență sau cu alt status la Regis­trul Comerțului decât funcțiune (de ex.: radiată, lichidare, dizolvare, în­tre­rupere de activitate) și cele care nu au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 1 milion euro.

Primul nivel de selecție a companiilor a constat în aplicarea simultană a
4 criterii de filtrare:

  • cifra de afaceri pentru anul 2019 peste 1 milion de euro;
  • rezultatul net și rezultatul opera­țional în 2019 să fie pozitive (profit);
  • absența datoriilor restante către buge­tul de stat (conform datelor publicate de ANAF pentru 30.09.2020);
  • nivelul datoriilor comerciale restan­te (către furnizori) în 2019 să fie sub 10% din profitul brut;

Companiile care au fost validate în baza primului nivel de selecție au fost verificate pentru respectarea unui model statistic în praguri, având
4 criterii care trebuie respectate simultan:

  • Indicele de creștere a cifrei de afa­ceri 2019/2018 > 10%
  • Rentabilitatea capitalurilor proprii (profit net/capitaluri proprii) > 20%
  • Rata profitului brut raportat la cifra de afaceri > 5%
  • Gradul de îndatorare (datorii totale / active totale) < 70%

Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 100 companii în funcție de cifra de afaceri realizată pentru anul 2019 din lista tuturor companiilor românești care au îndeplinit toate criteriile menționate în cele două niveluri succesive de selecție.

Ediția precedentă a topului este disponibilă aici

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 350 (25 ianuarie – 1 martie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: