Biz Singapore Finanțe

In top financiar

27 ian. 2015 2 min

In top financiar

Reading Time: 2 minute

Nu mai este o surpriza pentru nimeni ca Singapore este unul dintre cele mai dezvoltate state de pe glob. In decursul a catorva decenii, a reusit sa ajunga de la un colt uitat de lume la unul dintre cele mai reputate state ale omenirii, o dezvoltare fara precedent in alte state consolidate. Mai mult, Singapore este si unul dintre cele mai importante centre financiare, al patrulea la nivel mondial, dupa cum bine ne asteptam. Si asta dintr-un motiv simplu: guvernul singaporez a stiut sa puna la punct strategii de crestere, care au facut din mica insula asiatica unul dintre “tigrii” economiei mondiale. Unul dintre pilonii acestor strategii de crestere este un mediu deschis si mai ales lipsit de coruptie.

In ultima decada, New York-ul si Londra s-au batut umar la umar pentru titlul de “Centru Financiar de Top al Lumii”. In ciuda bataliei acerbe, regulile jocului s-au schimbat  recent, odata ce jucatorii asiatici, au aparut pe scena globala. Singapore si Hong-Kong sufla in ceafa celorlalte doua mari puteri economice. Cel mai recent index al centrelor financiare globale plaseaza metropola americana pe primul loc, urmata de Londra. Pe locul al treilea vine tare Hong Kong, urmata indeaproape de Singapore, iar distanta dintre primele doua si urmatoarele doua este foarte mica.

Si este firesc sa se intample asa, avand in vedere ca la Singapore, companiile, bancile, fondurile de investitii sunt primite cu bratele deschise intr-un climat economic prietenos.

Factorii care odata au definit Londra, de pilda, ca un centru financiar de top sunt acum foarte bine reflectati la Singapore – o forta de munca care vorbeste engleza impecabil, un guvern transparent  si sisteme legale de incredere. In plus, taxele sunt foarte mici. Taxele pentru persoane fizice sunt cuprinse intre 0 si 20%, iar taxele pe corporatii sunt de doar 17%. Adica, un start-up care se asteapta la un venit anual de 300.000 de dolari plateste cele mai putin taxe in Singapore, de numai 34.000 de dolari, in timp ce in Marea Britanie, taxele ar fi de 63.000 de dolari sau de 100.000 de dolari in America.

Asa ca nu e de mirare ca intr-o zi, Singapore sa fie primul centru financiar al lumii, castigand cursa in fata celorlalte metropole. Nu putem decat sa ii uram succes si sa invatam de micul stat mare.

credit foto: © Twobluedogs | Dreamstime.comSingapore Skyline Photo

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: