BizRemote by certSIGN Analize Tech

Topul țărilor cu cele mai bune condiții socio-economice pentru munca la distanță. Pe ce loc se află România?

10 aug. 2022 3 min

Topul țărilor cu cele mai bune condiții socio-economice pentru munca la distanță. Pe ce loc se află România?

Reading Time: 3 minute

Munca la distanță, în regim hibrid sau chiar full-time, a prins un avânt fără precedent în anii de pandemie. NordLayer a realizat Global Remote Work Index (GRWI), în care analizează care țări sunt cele mai propice pentru munca la distanță.

Condițiile socio-economice sunt un factor determinant pentru cei care vor să lucreze la distanță. Pentru a afla ce țări oferă condițiile cele mai bune au fost evaluați mai mulți factori: siguranța țărilor, atractivitatea din punct de vedere turistic, procentul de vorbitori de limbă engleză, nivelul de trai și sistemul de sănătate.

Analiza NordLayer a arătat că multe țări au performanțe excelente într-un anumit domeniu analizat, doar că acestea sunt contrabalansate de performanțe foarte slabe în altă zonă.

Cunoașterea limbii engleze este un exemplu relevant, fiindcă mulți dintre cei care lucrează la distanță au nevoie de un nivel ridicat de cunoaștere a acestei „limbi universale” de business. SUA, Marea Britanie, Australia, Olanda, Danemarca și Germania excelează la acest capitol, dar toate aceste țări sunt foarte scumpe la toate capitolele, deci mai puțin atractive pentru cei care vor să lucreze remote.

La fel, condițiile economice bune nu vin la pachet cu un nivel ridicat de securitate cibernetică, așa cum s-a observat în Malta, Noua Zeelandă sau Emiratele Arabe Unite. Aceste țări au condiții economice și social favorabile pentru munca la distanță, dar riscurile de securitate cibernetică sunt mai mari decât în țări cu condiții socio-economice similare.

Top 10 țări cu cele mai bune condiții socio-economice pentru munca la distanță

Canada, Marea Britanie și Portugalia oferă, în acest moment, cele mai bune condiții socio-economice pentru munca la distanță.

LocȚară
1.Canada
2.Marea Britanie
3.Portugalia
4.SUA
5.Germania
6.Austria
7.Slovenia
8.Noua Zeelandă
9.Australia
10.Spania

În acest clasament, România ocupă locul 19, depășind țări precum Suedia, Israel, Belgia, Coreea de Sud, Franța, Italia și Singapore. Totuși, dintre țările din regiune suntem depășiți de Slovenia, Croația, Polonia și Cehia. Iată cum arată tot clasamentul:

Top munca la distanță

Țările cu cel mai ridicat indice pentru remote work

Situația arată cu totul diferit când, la factorii socio-economici, NordLayer a adăugat condițiile de securitate cibernetică din fiecare țară, infrastructura fizică și digitală, dar și răspunsul autorităților la pandemia de COVID-19, pentru calcularea indicelui general al țărilor pentru remote work (GRWI).

Aici, pe primul loc urcă Germania, urmată de Danemarca și Statele Unite, în timp ce România coboară vertiginos până pe locul 42 din totalul de 66 de țări analizate. Iată cum arată Top 10:

LocȚarăIndice
1Germania0,824
2Danemarca0,816
3SUA0,809
4Spania0,796
5Lituania0,794
6Țările de Jos0,791
7Suedia0,788
8Estonia0,784
9Singapore0,782
10Franța0,778

Munca la distanță devine mainstream

Există păreri diametral opuse referitoare la munca remote – unele companii mari, precum Airbnb, anunță trecerea a muncă la distanță full-time, dar lideri de business precum Elon Musk spun că aceasta este „neproductivă”. Dar tendința este clară și modelul hibrid este adoptat de tot mai multe organizații.

„Tendința este clară: încă de la debutul pandemiei de COVID-19, munca la distanță sau în regim hibrid a devenit inevitabilă chiar și în companiile care înainte puneau accentul pe interacțiunile față în față. De aceea, NordLayer a făcut această analiză amănunțită și a publicat Indicele Global de Muncă la Distanță. Am analizat toți parametrii fundamentali pe care țările trebuie să-i atingă pentru a oferi cele mai bune condiții de muncă la distanță și pentru asta am evaluat multe date. Indicele Global de Muncă la Distanță pune accentul pe siguranță și fiabilitate atât pentru mediul fizic, cât și pentru cel digital, dar acordă o atenție sporită și securității cibernetice. De aceea, este o resursă excelentă pentru angajații care doresc să se relocheze pentru a lucra la distanță în altă țară decât în cea de rezidență.”

Juta Gurinaviciute, Chief Technology Officer NordLayer

IIlustrație: 244075982 © Peerayut Nantajeeworawat | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: