Interviuri MarComm Marketing

EVSKY: Cum faci dronele să execute un balet high-tech în aer

16 mai 2023 7 min

EVSKY: Cum faci dronele să execute un balet high-tech în aer

Reading Time: 7 minute

Spectacolele cu drone au făcut ca unele evenimente să devină virale online și au contribuit la popularitatea lor. Din rațiuni ecologice, dar și de spectaculozitate, dronele iau treptat locul artificiilor iar punctul culminant al evenimentelor de anvergură este acum dat de showul făcut de gadgeturile luminoase care par că se joacă pe cer reproducând modele din ce în ce mai complexe.

Biz a stat de vorbă cu Mădălin Preda, Creative Director & Managing Partner EVSKY, pentru a afla ce se află în spatele unui show de drone, cum se gândește spectacolul pentru care publicul să privească cerul, dar și cât durează procesul din spatele celor câteva minute în care dronele să se sincronizeaze perfect

Cum a început acest business?

Primul pas a fost în 2017, când am văzut spectacolele extraordinare create de Intel și impresionanta sa flotă de drone. Deș eram captivați de tehnologie și ne doream să mergem în această direcție, împreuna cu partenerul meu Alin Neacșu (CTO & Managing Partner) am decis că momentul nu era potrivit pentru noi.

Situația s-a schimbat odată ce pandemia a început să afecteze major mediul de business. Pentru ceea ce făceam atunci, outsourcing de software și publishing, a fost o perioadă foarte bună financiar, pe care am exploatat-o la maxim. Astfel am decis că este timpul să ne extindem și să intrăm pe piața de entertainment cu un produs unic și premium, dezvoltat de noi, din dorința de a deține controlul și a învăța pas cu pas ce presupune un drone show, precum și de a fi competitivi la nivel internațional.

După câteva luni de muncă intensă, research, dezvoltare și testare, am fondat EVSKY, un ecosistem stabil și eficient de realizare a show-urilor de drone.

Au fost câteva versiuni de drone până să ajungem la varianta de astăzi și multe întâmplări haioase. Prima oară când am reușit să ridicăm o dronă din softul EVSKY Control, automat, fără radio controller, a fost o surpriză pentru amândoi. Nu ne venea să credem! Apoi, încet-încet, de la una, am ridicat 3, apoi 6, apoi 10 și tot așa. Am alergat pe câmp după dronele care o mai luau razna, am fugărit și vulpi care ne spionau, am avut fel și fel de experiențe amuzante.

EVSKY

Ce presupune pregătirea unui spectacol de drone?

Organizarea showului cu drone presupune trei etape:

În prima etapă, echipa de creatie conturează cronologia poveștii, adică imaginile și efectele incluse în spectacol precum și ordinea în care acestea se desfășoară.

În următoarea etapă, imaginile sunt animate cu ajutorul unui program specializat pentru modelare 3D, care le transformă în trasee de zbor sincronizate pentru fiecare dronă. De obicei, animatia este îmbinată cu o coloană sonoră care însoțește spectacolul. Spectacolele complete sunt trimise apoi dronelor prin semnal radio de la o stație de control la sol operată de un pilot.

În ultima etapă sunt verificate toate comenzile către drone. Odată ce verificarea a fost încheiată, spectacolul poate începe și dronele decolează pentru a-și spune povestea.

Care a fost primul vostru show cu drone?

S-a întâmplat în orasul meu natal, Târgu Jiu, unde a fost primul drone show în jurul unui monument arhitectural din Europa, „Coloana Infinutului”. A fost de departe un real succes. În timpul show-ului au fost câteva animații care au dansat chiar în jurul Coloanei Infinitului, creând astfel imagini fără de precedent.

Primul show cu Drone la coloana infinitului

Ce s-a schimbat de atunci și până acum în modul în care percep clienții acest tip de spectacol?

Fiind prima companie care prestează servicii de acest tip, este un plus extrem, însă prezintă și mici dezavantaje. Piața trebuie educată și îmi aloc timp special pentru fiecare potențial client căruia îi explic, până la cele mai mici detalii, ce presupune organizarea un drone show sau beneficiile acestuia. Noi mereu am gândit măreț și am dat totul pentru a face showuri din ce în ce mai mari și complexe, pentru vizibilitate și bineînțeles pentru a da tonul și altor potențiali clienți.

Care a fost cel mai provocator show și în ce au constat provocările?

Cu siguranță cel mai provocator show a fost editia FITS 2022, unde am organizat nu unul, ci două showuri, dechiderea și inchiderea festivalului. Am avut un show multimedia format din 200 drone EVSTAR corelate cu un show de lasere. Au fost 6 luni intense, la foc automat, unde a trebuit să construim încă 100 de drone noi, să le testăm, să conturăm cronologia animației, să ne ocupăm de procedurile legale și obținerea autorizațiilor. Și acum râd cu organizatorii festivalului, la care vom participa și în acest an bineînțeles, de acele momente pe care atunci le vedeam negative dar acum consider că au fost cele mai educative și constructive pentru noi ca business.

Ce fel de limitări există în organizarea unui asemenea spectacol?

Sistemul EVSKY este construit folosind cele mai noi tehnologii din domeniul aviatic și al producției, astfel încât poate fi utilizat în cele mai neprielnice condiții meteorologice fără ca acestea să reprezinte o problemă de siguranță, atât pentru spectatori cât și pentru echipa tehnică.

drone aliniate

Sistemul de predicție meteorologică utilizat de echipa EVSKY prezintă un forecast cu o precizie de peste 95%, cu 2-3 zile înaintea evenimentului. Operațiunile aeriene cu drone au loc doar după verificarea și confirmarea mai multor parametrii cheie: vânt și direcția vântului, temperatura, plafon de nori, numărul de sateliți disponibili în acea locație, probabilitatea de precipitații, nivelul de intensitate al furtunilor geomagnetice.​​

  • Temperatura minima de funcționare este de -10°С. (autonomia dronelor la o temperatura de sub 10°С este de 9-10 min).
  • Viteza vântului trebuie să se încadreze în intervalul 0 – 8 m/s pentru a putea executa operațiunea de zbor în deplina siguranta.
  • Distanța de vizibilitate a spectacolului de lumini cu drone este invers proporțională cu densitatea stratului de ceata. (în lipsa stratului de ceata, spectacolul poate fi vizionat de la o distanța de până la 5 km.
  • Precipitatiile acționează în 2 moduri asupra dronelor:
  1. La sol, precipitatiile se acumuleaza in motoarele dronelor facand dificila decolarea. Decizia de decolare se va lua de catre pilotul principal în funcție de evolutia meteo.
  • In aer, precipitațiile cresc consumul de energie, ceea ce duce la scaderea autonomiei, de aceea decolarea într-un astfel de caz va fi luata de catre pilotul principal.

Pentru a respecta condițiile legale de siguranta pentru publicul spectator, zona de sol controlata va fi impartita in 3 zone: zona spectatorilor, zona de decolare & control și zona de zbor.

  • Zona de decolare & control

Accesul în această zonă va fi restricționat și vor avea intrare libera numai membrii echipajului.  Aterizarea va fi efectuată de toate UAS în aceleași locații în care au decolat.

  •  Zona de zbor

Coregrafia va avea lor in acest perimetru, bine delimitat la sol folosind bandă reflectorizanta / garduri.

  • Zona spectatorilor

Este considerată cea mai sigură zona, unde publicul poate viziona spectacolul din cel mai bun unghi.

De unde vine inspirația pentru spectacole?

Asta e una dintre acele întrebări epice. Nu știu cum, dar eu am parte de destulă. Și cred că totuși am găsit o rețetă. Să simțim mai mult? Să fim și melancolici când este cazul? Sau mai fericiti în majoritatera timpului?  Nu contează mediul în care ești, resursele pe care le ai, obstacolele care îți apar în cale, ci mai degrabă emoția. Inspirația vine uneori din interior, alteori de la ceilalți sau din exterior.

Un om inteligent nu o să aştepte niciodată ca inspiraţia să vină de la sine. A aştepta inspiraţia e ca şi cum am aştepta cu toţii fericirea. Şi ştim prea bine că fericirea nu vine, aşa, pur şi simplu, ci trebuie să facem ceva pentru ea.

Omul se poate inspira singur. Omul poate intra singur într-o stare creativă. Omul îşi poate păcăli sau educa (depinde de viziune) creierul.

Cum ar trebui să vină un brief corect către voi pentru a avea un spectacol de succes?

Conținutul unui brief trebuie să cuprindă datele esențiale despre produsul sau viziunea ce se dorește a fi promovată.

Moodboard / schițe 2D / Concept verbal. În această etapă se încearcă diferite imagini, ce ar captiva și care ar putea funcționa pentru show. Frumusețea unui drone show este că are o amploare epică și posibilități nelimitate, așa că atunci când vine vorba de a ne crea arta și mișcarea pentru a inspira animația, avem o gamă nesfârșită de căi creative de explorat.

inima cu drone la timisoara

În cât timp și cum se pregătește un drone show?

Perioada implementarii unui drone show este cam de 1-2 luni.

Gratie experientei profesionale extinse, avem un sistem stabil, flexibil și eficient care poate fi folosit în siguranță de un singur pilot.

Înainte de fiecare spectacol, echipa foloseste checklist-uri pentru a se asigura că totul este în ordine: dronele sunt pe deplin operaționale, bateriile sunt încărcate și zona de zbor este liberă. Odată finalizate aceste verificări, pilotul autorizeaza zborul și dronele își preiau misiunea.

  • Coregrafia dronelor trebuie creată mai întâi cu orice software de animație 3D
  • Configurarea parametrilor spectacolului (altitudine, unghi, locație)
  • Simulări virtuale – nu sunt afectate drone reale;
  • Configurarea stației de bază GPS RTK și conexiunea routerului Wi-Fi.
  • Așezarea dronelor pe sloturile de decolare.
  • Configurarea straturilor de siguranță: Geofence și canalelor auxiliare de comunicație (de asemenea, un pilot uman de rezervă cu un radio controller).
  •  Monitorizarea utilizând statistici despre drone în timp real.

Care va fi rolul AI în lumea spectacolelor și a showurilor de drone?

Industria de drone shows are o nevoie foarte mare de artiști în modelare 3D și creativitate în pixel art,  deoarece sunt foarte puțini designeri la nivel global care pot duce de la A la Z un proiect complex cu cerințe stricte primite de la clientul final.

Inteligenta arficială va avea foarte curând un rol important în această industrie, pe latura creativă, transformând cu ușurință simple imagini, idei sau schițe într-un pixel art impresionant, dar și pe partea tehnică, putând să sincronizeze cu precizie mii de drone într-un mod mult mai eficient decât o poate face acum un software de modelare 3D.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 373 (16 mai– 16 iunie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Articole pe aceeași temă: