Analize Companii Tech

Trump vrea ca TikTok să găsească un cumpărător american până pe 15 septembrie, altfel interzice aplicația

4 aug. 2020 2 min

Trump vrea ca TikTok să găsească un cumpărător american până pe 15 septembrie, altfel interzice aplicația

Reading Time: 2 minute

După ce vineri a amenințat că va interzice TikTok în SUA, președintele Donald Trump a spus că este de acord ca o companie americană să cumpere aplicația chineză, dar nu în orice condiții.

Trump, care nu dă semne să renunțe la războiul comercial contra Chinei, a stabilit 15 septembrie ca termen limită pentru vânzarea TikTok, în caz contrar afirmând că va interzice aplicația în Statele Unite. Mai mult, el a spus că vrea ca, în urma vânzării, „o sumă substanțială de bani” să intre în conturile Trezoreriei SUA, fie de la compania americană care va cumpăra aplicația, fie de la ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, potrivit CNN.

Nu este deloc clar cum o tranzacție pur comercială între două entități private ar putea duce la transferul de bani către Trezoria SUA, dar nu este prima (și probabil nici ultima) oară când Trump face declarații fără prea mult sens din punct de vedere economic și legal doar ca să-și arate „mușchii”.

De ce vrea să cumpere Microsoft TikTok?

Gigantul Microsoft negociază deja cu ByteDance pentru preluarea aplicației tot mai populare în rândul tinerilor și copiilor din toată lumea. O astfel de tranzacție ar fi extrem de complicată din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, Microsoft și-a mutat cu succes focusul dinspre clienții individuali către zona de business. Apoi, nu se știe cum vor reacționa autoritățile chineze la un astfel de acord. Deja, presa din statul comunist acuză guvernul american că tratează oribil TikTok, încercând să omoare una dintre cele mai competitive companii chineze.

Totuși, Microsoft este interesat să intre în forță în domeniul rețelelor sociale, lucru vizibil mai ales din felul în care a transformat LinkedIn în ultimii ani, după achiziția acesteia pentru 26,2 miliarde de dolari, în 2016. Avantajul gigantului din Redmond este că Facebook, Google, Apple sau Amazon, mult mai potrivite pentru achiziția TikTok, sunt deja luate în vizor de autorități, care le acuză de practici monopoliste.

Achiziția TikTok ar fi o adevărată lovitură pentru Microsoft, fiindcă astfel compania ar putea avea acces rapid la o cantitate uriașă și extrem de utilă de date despre utilizatori pe care le-ar putea folosi pentru monetizare, așa cum fac cu mult succes Facebook, Google și Amazon.

Satya Nadella, CEO al companiei, s-a întâlnit deja cu Donald Trump pentru a discuta despre posibila achiziției a companiei chineze, semn că nu este vorba de simple declarații de conjunctură.

De cealaltă parte, ByteDance are și alte opțiuni în afară de vânzarea către o companie americană. Compania a anunțat deja că evaluează posibilitatea de a-și muta sediul corporatist în afara SUA, pentru a se extrage din conflictul comercial dintre SUA și China. Potrivit analiștilor, Londra pare cea mai probabilă țintă pentru a devenit noul sediu global al TikTok.

Foto: © Daniel Constante | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: