Interviuri

Un chirurg cu spirit antreprenorial

7 sept. 2017 6 min

Un chirurg cu spirit antreprenorial

Reading Time: 6 minute

Un chirurg de excepție, Cătălin Copăescu, a făcut muncă de antreprenoriat pentru a construi de la zero Ponderas Academic Hospital, un centru privat de excelență în mai multe tipuri de chirurgie, cu acces la cele mai noi tehnologii medicale, astăzi parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria.

Care sunt rezultatele spitalului Ponderas Academic Hospital în ultimii ani?

Răspunsul scurt este: surprinzător, a mers foarte bine. Răspunsul complex este așa cum am planificat, am sperat, cum ne‑am dorit și ne dorim. Tot acest parcurs nu a fost atât de ușor, privind în spate și comparând rezultatele din perspectiva acestor ani, ceea ce a fost acum câțiva ani și ce avem acum, putem arăta o creștere importantă, de mai multe ori cifra de afaceri a ceea ce exista atunci, numărul de proceduri a ceea ce aveam atunci, numărul de departamente, personal, tot ceea ce înseamnă operațional, au fost într-o creștere planificată, dorită, visată. E un rezultat de echipă și sunt extrem de mulțumit să spun că echipa s-a aliniat intern proiecțiilor noastre de a materializa un vis, un vis de a crea ceva diferit față de ce exista. Și de aici susținerea a ceea ce am spus mai devreme, adică surprinzător.

Cum ați ajuns la acest stadiu?

Ceea ce am făcut noi nu era predictibil, nu repetam o anumită experiență, ci era ceva complet nou, o activitate de spital în mediul privat. Sistemul public are centre cu foarte multă experiență, care vine în urma mai multor decenii de organizare. Sistemul privat a trecut prin diferite etape. La început a fost etapa de diagnostic și majoritatea organizărilor în acest sens au fost concentrate către diagnostic, laborator, radiologie, ulterior mici intervenții în clinici care puteau să ofere un nivel de siguranță la nivel medical. De fapt, aici a fost bariera de fiecare dată. Și în condițiile unei dotări limitate pentru o asemenea tip de abordare și ulterior pe măsură ce sistemul s-a maturizat, s-au adăugat noi caracteristici, noi funcțiuni deja existente în sistemul public, așa cum s-a întâmplat și în acest spital.

Cum a fost începutul Ponderas Academic Hospital?

Proiectul inițial a fost despre chirurgia bariatrică, despre chirurgia obezității, adresată unor pacienți dificili din punct de vedere medical și care au nevoie de o soluție chirurgicală, eficientă, durabilă, care ne-ar putea permite să discutăm de remisiune. Adresându-ne unor astfel de pacienți, aveam nevoie de o organizare instituțională diferită față de experiențele avute, având în vedere că sunt fondatorul unei astfel de idei și am implementat pentru prima dată în România un astfel de program. Când am gândit acest spital, aveam mai mulți ani de practică în țară, într-un spital public, unde încercasem o astfel de organizare, dar m-am lovit de bariere de tot felul. Pentru că nu am avut cum să organizez activitatea într-un spital public, am hotărât să realizăm o astfel de întreprindere într-un mediu privat. A fost un act curajos, să nu îi spun inconștient, pentru că la vremea respectivă se profila în toată lumea criza economică, discutăm de anul 2009, când mi-a venit ideea după o excursie în Statele Unite, vizitând mai multe centre model pentru mine, și câteva centre din Europa. În 2010 am închiriat un spațiu în care am organizat primele activități de chirurgie bariatrică, care se refereau la început la investigații, iar apoi am realizat primele operații.

Pacientul este același, are posibilități de acces diferit, ușile îi sunt deschise și într-o parte și alta, întredeschise deocamdată pentru sistemul privat, din păcate, pentru că nu există un sistem de asigurări private coerent – Cătălin Copăescu

Unde ați ajuns astăzi?

După șase ani de dezvoltare a acestui program, pot spune că am obținut din punctul de vedere al calității pe care am oferit-o pacienților noștri desemnarea de centru de excelență în chirugie bariatrică și metabolică oferită de IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders) în 2012 și o nouă ca­lificare de centru de excelență în 2014 din partea Surgical Review Corporation, o societate care endorsează astfel de activități. Aceste acreditări sunt girul calității noastre din perspectiva rezultatelor pe care noi le-am obținut, în urma auditului pe care ei l-au făcut și îl fac în permanență. Au fost primele astfel de certificări din regiune, nu numai de România vorbim, am operat peste 7.000 de pacienți bariatrici care au beneficiat de tratamente cu viză de curabilitate a unei boli considerate incurabile și este în continuare incurabilă, dar avem remisiune totală pentru 80% dintre acești pacienți.

ponderas 2Ați ajuns la un spital complet?

Am instruit multe sute de medici pentru o astfel de chirurgie, am lărgit numărul specialităților din acest spital, alături de chirurgia bariatrică și alte categorii de chirurgie modernă, care folosesc facilitățile maximale destinate pacienților cu nevoi medicale speciale și care beneficiază de un nivel de excelență tehnologică – chi­rurgie colorectală (pentru care am obținut anul trecut titlul de excelență acordat de Surgical Review Corporation), în urmă cu doi ani centrul de excelență pentru chirurgia herniilor, de asemenea am dezvoltat foarte mult în acești ani ortopedie, neurochirurgie, ORL, pediatrie și chirurgie pediatrică, gastroenterologie, urologie etc.

 

Care a fost numitorul comun pentru toate aceste proiecte?

Educația medicală continuă, aceasta fiind și explicația pentru progresul continuu pe care îl observăm. Este interesul nostru continuu, activitățile de instruire, care sunt destinate medicilor din spital, din țară și din regiune, sunt cursuri cu tema­tici de chirurgie, de diagnostic și tratament, cu antrenament pe simulatoare, pe modele diferite de antrenament, dar și pe modele vii, sunt diferite specimene, organe, mediu virtual, dar și pe ani­male vii, avem un laborator de instruire cu porci anesteziați, acreditat european, fiind singurul cu o astfel de organizare din această zonă a Europei. Este singurul centru privat care are șase posturi de lucru unde sunt aparate de anestezie, mese de operație, instrumentar dedicat acestor operații care au nivel tehnologic deasupra a ceea ce există în multe dintre spitalele din România. Chirurgii vin să se antre­neze, practicând uneori pentru prima dată gesturi chirurgicale, pe care ei trebuie să le știe foarte bine atunci când merg să practice în sala lor de operație. Aceste cursuri de training oferă transmisiuni directe din sala de operații ale unor operații pe care le facem aici sau se fac la distanță oriunde în lume.

ponderas 1Asistăm la o dezvoltare fantastică a sistemului privat, e și un răspuns la ce se întâmplă în sistemul de stat. Cum vedeți această dezvoltare?

O văd benefică pentru că existența a doi poli concurențiali din perspectiva organizării celor două sisteme va aduce un plus în piața medicală din România. Toate țările au sistem alternativ și în toate țările s-a dovedit că sistemul privat este mai eficient decât cel public, chiar dacă în țările nor­dice ei gospodăresc aceiași bani. E o singură casă de asigurări, dar sunt ope­ratori pu­blici și operatori privați, iar cei privați sunt mai eficienți decât ceilalți. Din acest joc concurențial ar trebui ca toată lumea să câștige. Eu văd că există, din punct de vedere medical, o singură comunitate medicală, care trebuie să comunice foarte bine pentru binele pacientului. Pacientul este același, are posibilități de acces diferit, ușile îi sunt deschise și într-o parte și alta, întredeschise deocamdată pentru sistemul privat, din păcate, pentru că nu există un sistem de asigurări private coe­rent care să le susțină nevoile și eforturile de a accesa nivelul de calitate. Sunt convins că investiții vor fi atrase și din sistemul public și că din acest punct de vedere va exista o uniformizare pe care o dorește toată lumea.

Cum vedeți evoluția sistemului privat?

Esențial pentru viitor este trainingul, modul în care vom reuși să ne instruim colegii care lucrează fie în sistemul public, fie în cel privat. Condiția hotelieră, existența unor echipamente sunt ușor de îndeplinit, condiția educațională cea la care am făcut referire, cât de greu ne instruim colegii, mi se pare că este mai greu de atins. Iar la nivel național, concurența noastră este cu celelalte țări, care au o ofertă mult mai atractivă pentru colegii noștri și atunci ar trebui să fim de aceeași parte a baricadei, ca să vedem cum ne putem ține colegii aici, astfel încât să putem oferi un serviciu medical românilor cu români. Este unul din dezideratele creării acestui spital, este un vis pentru noi și sperăm să reușim să îl îndeplinim. Avem astăzi 400 de angajați, suntem un spital care are veleități academice puternice, suntem parte a unei rețele importante. Vrem să avem o abordare națională, să existe astfel de spitale în toată țara, iar în ansamblu pacientul să poată avea aproape de el posibilitatea de a intra într-un circuit performant, care să îl conducă repede la un diagnostic corect și complet, și astfel la o abordare cât se poate de modernă. Visul nostru este să existe la nivel național și o alternativă educațională, un institut care să poată să ofere proiecte educaționale tuturor medicilor interesați, pe o platformă modernă, internațională, accesibilă cu ușurință.

ponderas 3Care sunt planurile de viitor?

Extinderea activității de spital, avem 60% din această clădire ocupată și mai avem 40% liber, iar până la finalul lui 2018 dorim să ocupăm întreaga clădire, adică 26.000 de metri pătrați, și va fi la momentul respectiv cel mai mare spital privat din regiune. În continuare, dorim extinderea într-o relație directă în teritoriu cu spitale care să aibă legătură funcțională cu acest spital, el fiind conceput ca un spital terțiar și în jurul lui sateliți care să trateze pacienți cu diverse grade de dificultate și atunci când nivelul de competență este depășit să fie ajutați de acest centru. Și invers, noi să oferim educație celor care se află în teritoriu și vor implementa acolo măsuri moderne de practică medicală.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: