Interviuri Interviuri & Opinii

Jocurile sunt un pericol sau un ajutor pentru tineri? Cum pot ajuta jocurile la dezvoltarea profesională

6 feb. 2024 7 min

Jocurile sunt un pericol sau un ajutor pentru tineri? Cum pot ajuta jocurile la dezvoltarea profesională

Reading Time: 7 minute

Industria gamingului este una controversată și de cele mai multe ori, publicul are impresia că cei care se joacă nu sunt buni pentru a progresa pe plan profesional. De fapt jocurile pot să ajute la dezvoltarea profesională a gamerilor, dar mai ales le pot aduce recunoaștere și succese în cadrul acestei industrii aflată în plină dezvoltare.

Am stat de vorbă cu Laura Lazarescu, CEO al ECHO School, din cadrul Bucharest International School of Management , tocmai pentru a înțelege mai bine ce înseamnă gamingul și cum poate ajuta acest lucru persoanele care se joacă.

În acest an Bucharest International School of Management București a lansat ECHO School, un program de licență care își propune să formeze viitori specialiști în  dezvoltarea de jocuri, o industrie care în România a înregistrat în 2022 o valoare de piață de 332 milioane de dolari, iar la nivel international a depășit deja industria de film sau de entertainment.

Care este diferența între un specialist în gaming și orice alt jucător?

Laura Lazarescu CEO BISM
Laura Lazarescu, CEO ECHO School

Jocurile video par a fi interesante doar pentru tineri sau copii. Totuși, câți dintre noi nu am rearanjat niște bile pe telefon în funcție de culoare, nu ne-am jucat jocuri cu cuvinte sau nu am aliniat diverse forme geometrice într-un cadru fix? Suntem, cu siguranţă, foarte mulți. Dar asta nu ne face specialiști. Cu toţii gătim, dar asta nu ne face chefi.

Cam așa stau lucrurile și cu gamingul. Cei care doar se joacă caută divertisment; cei care sunt cu adevărat specialiști în dezvoltarea de jocuri caută să înțeleagă și să creeze. Îşi fac o carieră din jocurile video. Au curiozități despre de ce și despre cum. Nu vor să aibă doar o experiență, ci vor să deseneze genul acesta de experiențe pentru ceilalți.

Deși ECHO School a fost lansat foarte recent, am avut o serie de interviuri cu viitorii studenţi, iar punctul lor comun e acesta: se joacă, dar își doresc să creeze la rândul lor experiențe pentru alți jucători. În plus, au căutat (aproape de când au început să se joace) să înțeleagă poveștile din spate, mecanicile de joc, felul în care cei care au dezvoltat jocurile și-au luat deciziile. Practic, acesta e studentul pe care îl așteptăm în programele noastre. Curios, pasionat și plin de entuziasm.

De ce există impresia că lumea pierde timpul jucându-se?

Asta e o întrebare capcană. Am întâlnit niște tineri excepționali în toate interviurile pe care le-am avut. Înțelepți, pasionați, curioși, perseverenți, şi, în plus, atât de dornici de a învăța. Este greșit să credem că jucatul nu este valoros pentru cei care îl practică.

Eu m-am jucat dintotdeauna. Nu aș putea să zic că sunt un jucător înrăit, dar știu despre ce vorbesc. Beneficiile unei astfel de experiențe sunt majore. Știu că este un subiect sensibil, dar este unul care merită dezbătut. Evident, nu încurajez excesele sau violența, ci dimpotrivăDar jocurile video sunt o lume în sine. Şi, dincolo de faptul că cei care sunt pasionați de ele pot efectiv să-și facă o carieră din asta, jocurile au impact în foarte multe lucruri pe care le facem. Există o întreagă mișcare acum, în domenii precum educaţia, managementul sau UX (user experience), construită în jurul conceptului de gamification: se împrumută elemente din structura jocurilor pentru a creşte motivaţia, atenţia sau satisfacţia. Ca să nu mai zic despre utilitatea jocurilor video și a VR-ului în medicină.

Industria jocurilor a devenit mai mare decât industria muzicală şi cea de film la un loc. În plus, ceea ce se întâmplă acum în industria jocurilor video e extraordinar: de la campionate de esports internaționale, până la jocuri video de o calitate cinematografică excepțională. Majoritatea tinerilor care investesc timp în jocuri o face din pasiune. Iar această pasiune va fi cea care o să-i facă buni în carierele lor. O să-i facă programatori dedicați, artiști foarte buni, sau chiar antreprenori curajoși care își vor deschide propriile lor studiouri.

Ce pot câștiga tinerii din jocuri?

Ca să aplici pentru programele de facultate de la ECHO School ai nevoie, printre altele, de un eseu motivațional: De ce vrei să studiezi la noi? De ce jocuri video? Cum arată planurile de viitor? O să încerc să sumarizez ceea ce ne descriu viitorii studenți ECHO în eseurile deja trimise, apropo de impactul jocurilor video în viața lor. Datorită jocurilor video o bună parte dintre ei a urmat cursuri de programare sau animație, în funcție de talentul și pasiunea lor. Au învățat să colaboreze. Înțeleg sensul unei echipe și importanța rolurilor pe care le are fiecare membru. Și-au dezvoltat un proces de luare a deciziilor mai aplicat şi înțeleg mai bine impactul pe care îl au acțiunile lor. Vorbesc limba engleză la un nivel avansat. Sunt fascinați de povești, dialog, personaje. Analizează date și comportamente. Dacă e să ne uităm mai amplu la subiect, beneficiile aici stau: abilități de leadership, flexibilitate și agilitate. Mai mult decât atât, jocurile ajută tinerii să-și îmbunătățească concentrarea, creativitatea, abilitățile de multitasking și dexteritatea. 

Cum ar putea un tânăr să împartă timpul între școală și jocuri, dar cum ar putea jocurile să-l ajute în procesul de învățare?

Jocurile sunt un facilitator pentru învățare. De când suntem mici învățăm jucându-ne. A fost o întreagă perioadă în care această practică și-a pierdut utilizarea, însă acum e din ce în ce mai des folosită. Școlile dezvoltă jocuri prin care elevii învață; până și programele de Executive MBA au diverse simulări de business sub forma unor jocuri video prin care studenții testează diverse scenarii în viața unor companii. Aici am făcut referire la jocuri folosite strict în context de învăţare, dar şi jocurile video pe care tinerii le joacă ca divertisment au valoare educaţională. Multe dintre aceste jocuri abordează teme de istorie, literatură, filosofie, artă, îmbogățindu-le, astfel, cultura generală.

Întorcându-mă la întrebare, sunt convinsă că tinerii știu să-și seteze prioritățile. Din 2021 până astăzi am vorbit cu peste 5.000 de elevi de liceu și am încredere că își pot organiza timpul cu succes. Totuși, dacă vor o carieră în industria de gaming, îi încurajez să se concentreze intens pe școală. Pe lângă faptul că şcoala este extrem de importantă în dezvoltarea personală și profesională a fiecăruia dintre noi, pentru a studia game development există cerințe clare legate de partea academică, mai ales dacă tinerii își doresc să urmeze programe educaționale excelente. La ECHO School, diploma de licență de la finalizarea celor trei ani de studiu este oferită de către Abertay University, una din cele mai bune universități din lume în ceea ce priveşte dezvoltarea de jocuri. Avem, însă, cerințe specifice pentru cei care vor să aplice: au nevoie de un nivel avansat de limba engleză (B2), iar media de la bacalaureat să fie peste 7,5.

Cui se adresează programul de Game Design and Development?

Există trei programe de facultate la ECHO School: Game Design and Development, Game Engineering și Arts and Animation. Toate cele trei programe durează trei ani și au predare în limba engleză, având la final o diplomă internațională. Această diplomă este oferită de partenerul nostru educațional, Abertay University din Marea Britanie, una din cele mai bune universități din lume în ceea ce privește dezvoltarea de jocuri video. Abertay University au lansat aceste programe de facultate în anii ‘90, fiind printre primele universități care au avut curajul să intre în acest domeniu, iar acum România este prima țară, pe lângă Marea Britanie, unde ei oferă exact aceste programe.

ECHO School are trei parteneri fondatori, o școală de business (Bucharest International School of Management – BISM), un studio de jocuri (Amber Studio) și univesitatea despre care tocmai am vorbit. Nevoia unui astfel de program a fost identificată de industria de dezvoltare de jocuri video din România de foarte mult timp, însă acum Amber Studio a reușit să impulsioneze schimbarea. Argumentele pentru care cei trei fondatori au inițiat această școală sunt multiple, dar factorul care a aliniat toate părțile a fost faptul că există o cerere foarte mare din partea tinerilor. Până acum majoritatea alegeau să plece din țară ca să studieze domeniul acesta sau învățau singuri extrem de mult, în timp ce urmau în țară o facultate cu o altă specializare. Asta dacă nu cumva renunțau cu totul să mai facă o facultate.

Acum schimbăm paradigma. Și sper ca numărul programelor de facultate care pregătesc tinerii să aibă o carieră în domeniul jocurilor video să crească considerabil în următorii ani. Practic, ECHO School se adresează celor care după finalizarea liceului își doresc să aibă o carieră dezvoltând jocuri video. Pentru că aplicațiile se fac după modelul din UK, elevii de clasa a XI-a și a XII-a pot aplica deja, chiar înainte de a da bacalaureatul. Ei vor fi acceptați, condiționat de obținerea la Bac a unei medii peste 7,5.

Cum îi ajută programul pe tineri?

România este un hub european pentru industria de gaming, având peste 220 de studiouri de dezvoltare de jocuri, cu o cifră de afaceri de 322 milioane de euro la nivelul anului 2022. Este o piață cu potențial, care are nevoie de oameni extrem de capabili. Iar studenții de la ECHO School vor fi extrem de capabili. Felul în care vor fi imersați în industrie din ziua 1, expunerea internațională, curriculum-ul constant updatat, dar cu vechime și sens vor asigura toate ingredientele necesare unei experiențe educaționale de top. Mai mult decât atât, lectorii sunt oameni cu abilități pedagogice care lucrează în industrie, care știu să pregătească studenții pentru realitatea din teren.

Ne uităm la student ca la un viitor profesionist, însă ne uităm și cum putem să-l ajutăm să devină un om mai bun, pentru ca apoi impactul acestuia în industrie (și în lume) să fie unul semnificativ. O să învețe, deci, atât lucruri precise, teoretice și practice, despre cum se fac jocurile, despre cum arată un business în acest sector, cât și lucruri legate de cooperare, lucru în echipă, cum să gestioneze un eșec, cum să se uite pozitiv la competiție, cum să primească și să ofere feedback. În plus, studenții vor lucra pe proiecte reale în diverse studiouri și vor avea parte de internships, un element practic atât de important pentru ancorarea lor în viitoarea carieră.  

Se poate face reconversie profesională în industria de gaming?

Absolut. Însă programele de facultate de la ECHO School sunt mai degrabă răspunsul ca să nu mai ajungi să faci reconversie profesională. Ele te pregătesc din facultate pentru rolurile pe care le poți avea în această industrie. Există o serie de cursuri online sau fizice pe care le pot urma cei care își doresc să intre în această carieră, având deja experiență profesională. Se găsesc foarte multe opțiuni pe internet. În cazul nostru, aplicații trebuie să aibă examenul de Bac dat nu mai târziu de 2020, acesta este un criteriu la care se uită Abertay University.

Cum se pot ajuta studenții de inteligența artificială?

Ce subiect amplu! Colegul meu Radu Atanasiu chiar a avut un TEDx Talk despre cum se uită profesorii la acest subiect. În dezvoltarea jocurilor video, inteligența artificială e un instrument cheie de eficientizat procese și de îmbunătățit experiența jucătorilor. Iar pentru studenți e un blestem și o binecuvântare în același timp. Va fi necesar să învețe să lucreze cu acest nou instrument și să-l folosească în avantajul lor. De exemplu, să creeze tot felul de mecanici de joc avansate pentru personajele din jocuri care sunt non-jucători, să-și ușureze munca repetitivă, sau să-și identifice erorile și să testeze lucrurile mai ușor, cât să se focuseze pe lucruri complexe. Jocurile video sunt făcute pentru oameni, deci va fi nevoie de oameni ca să creeze experiența potrivită, dar e important ca studenții noștri să învețe să folosească inteligența artificială în favoarea lor cât mai devreme.

Array

Articole pe aceeași temă: