Interviuri

Veolia România: Revoluția sustenabilității

17 oct. 2022 4 min

Veolia România: Revoluția sustenabilității

Reading Time: 4 minute

Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România ne-a vorbit despre importanța economiei circulare și protejarea resurselor naturale prin reciclare, despre cum susține și promovează Veolia conceptul de smart city și care sunt modalitățile prin care își propune să ajute la transformarea orașelor în unele inteligente.

Care sunt prioritățile Veolia și ce loc ocupă sustenabilitatea pe această agendă? De ce?

Degradarea planetei este o realitate, iar factori precum epuizarea resurselor naturale, schimbările climatice, colapsul biodiversității, poluarea pe scară largă ne obligă să tratăm sustenabilitatea ca pe o prioritate de top.

Veolia și-a asumat un angajament solid de a acționa și contribui în folosul și la progresul umanității, prin soluții eficiente care să protejeze planeta și prin demersuri de economie circulară, care vizează zonele afectate de inundații sau caniculă și care facilitează regenerarea ariilor cu biodiversitate scăzută.

Poziționarea strategică privind sustenabilitatea în toate activitățile și procesele este susținută de o investiție care se ridică la nivelul miliardelor de euro, ceea ce va face posibilă accelerarea dezvoltării de mijloace inovative prin care compania noastră va contribui la restabilirea echilibrului ecologic.

Tehnologiile avansate sunt deja puse în aplicare la nivel de Grup și vizează proiecte diverse din aria sustenabilității, inclusiv cele care au ca scop reducerea emisiilor de CO2 din procesele noastre și ale clienților noștri.

Una dintre prioritățile Veolia este încurajarea utilizării eficiente și a reutilizării resurselor, prin trecerea la o economie circulară reală, care să reducă efectele schimbărilor climatice și să inverseze declinul biodiversității. Ne puteți spune câteva cuvinte despre acest plan?

Modelul economic tradițional și-a atins limitele. Economia circulară redefinește acest sistem prin implementarea unor metode de producție și consum din ce în ce mai responsabile.

Schimbarea vine din folosirea soluțiilor deja disponibile. Economisindu-și resursele, un oraș circular promovează dezvoltarea sustenabilă, creează locuri de muncă,  asigură aprovizionarea și reduce emisiile de carbon, generând valoare locală. Acest model încurajează actorii locali să recicleze și să prelungească durata de utilizare a materialelor. În această manieră sunt stabilite economii funcționale, prin partajarea infrastructurii și a serviciilor.

Pe plan local, și în linie cu unul dintre pilonii cheie de acțiune la nivel de Grup – protejarea biodiversității – am lansat Inițiativa Verde, unul dintre cele mai importante proiecte ecologice implementate în România. 

Cu ajutorul unor instrumente inovatoare proprii Veolia, au fost selectate o serie de amplasamente, pe care au fost realizate audituri de biodiversitate, cu ajutorul unor experți ecologi. Astfel, a fost determinat calculul amprentei de biodiversitate pentru câteva site-uri proprii: stațiile de producție a apei potabile Crivina și Arcuda.

Acestea sunt cele mai mari amplasamente ale companiei, acoperite cu suprafețe verzi însemnate, acțiunea vizând nu mai puțin de 166 de hectare. În urma auditului a fost generat un plan de acțiuni specifice pentru protecția și stimularea biodiversității, care urmărește îmbunătățirea condițiilor habitatelor identificate pe aceste locații.

Investiția în această inițiativă se ridică la sute de mii de euro, iar planurile vizează 5 direcții de acțiune cu măsuri necesare, prioritizate în funcție de impactul lor semnificativ în biodiversitate, pentru fiecare site in parte. Obiectivul propus și asumat de companie este de a implementa minimum 75% dintre aceste măsuri până la sfârșitul anului 2023. În acest moment, stadiul de implementare al proiectului este 62,5%, obiectivul pentru anul anul 2022 – 60% până la finalul anului – fiind atins.

Care sunt soluțiile concrete de reciclare a apei atât la nivel de muncipalități, dar și la nivel  de unități de producții?

Veolia la nivel mondial oferă municipalităților și actorilor industriali o serie largă de tehnologii brevetate și premiate, care optimizează gestionarea apelor uzate, respectând cu rigurozitate cele mai noi standarde de sănătate și mediu. Noi remediem, recuperăm, purificăm, reciclăm, refolosim, conservăm și facilităm accesul la resurse, pentru a construi un viitor mai bun pentru noi toți.

Volumul apelor uzate este în continuă creștere datorită majorării consumului de apă menajeră și industrială, iar provocările de natură ecologică fac ca subiectul reutilizării apei și reciclării apelor uzate să fie din ce în ce mai stringent.

Apa uzată, deși poluată de compuși organici, bacterii și alte elemente nocive, este acum o resursă complet recuperabilă datorită progresului tehnologiilor de reciclare.

Compania noastră își concentrează eforturile pentru limitarea pierderilor de apă și pentru îmbunătățirea în sens larg a eficacității rețelelor de distribuție. Dar aceste eforturi sunt comune și ne privesc pe toți. Înainte să ne gândim la soluții tehnologice complicate și complexe, trebuie să începem prin a lucra la propriul nostru consum de apă. Mă refer aici și la consumatori, individuali și industriali, care trebuie să fie atenți la modul în care gestionează consumul de apă. În acest sens, noi îi sprijinim, punându-le la dispoziție instrumente digitale, create special în funcție de nevoile și de specificul activității lor, care să le permită o monitorizare zilnică corectă și o îmbunătățire a consumului de apă.

Veolia susține și promovează conceptul de smart city. Care sunt modalitățile prin care își propune să ajute la transformarea orașelor în unele inteligente?

Întâi de toate, vreau să clarific ce înseamnă pentru noi un smart city. Vorbim despre un oraș care se ghidează după fundamentele economiei circulare, eficient din punct de vedere energetic, conștient de beneficiile aduse de inteligența artificială și mult mai atent cu resursele.

Locuitorii unui oraș inteligent au acces la mult mai multe date, ceea ce implică un grad mai ridicat de confort. Informațiile și datele privind starea și viața orașului sunt disponibile tuturor oamenilor care locuiesc în acel oraș, în vederea dezvoltării pe termen lung a acestuia și optimizării resurselor disponibile.

Veolia, cu o experiență de peste 160 de ani în furnizarea de servicii de apă, energie și deșeuri,  are atât know-how-ul, cât și resursele necesare să contribuie la construirea orașelor inteligente. Pe scurt, prin soluțiile pe care le punem la dispoziție, viața locuitorilor orașelor în care operăm devine mai ușoară deoarece pot accesa serviciile Veolia de acasă, în timp real, cu ajutorul contoarelor inteligente și aplicațiilor mobile, care creează astfel modalități noi și mai puțin costisitoare de a consuma resursele.

Pot spune cu mândrie că, în acest moment, la nivel local, folosim tehnici digitale avansate și tangibile de management al resurselor de apă, care ne-au permis atât obținerea unui randament comparabil cu metropole europene, cât și identificarea în timp real a oricăror avarii și remedierea acestora în timpi operaționali eficienți, care reduc orice potențial disconfort al consumatorilor.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: