CSR

VERDE… la constructii

2 mart. 2010 3 min

VERDE… la constructii

Reading Time: 3 minute

Nu, nu si-a revenit inca piata imobiliara si n-o sa vedem prea curând un nou boom in constructii. Verdele se refera la cladirile construite sustenabil, care ajuta la imbunatatirea stilului de viata si mai ales protejeaza mediul inconjurator.

Energie regenerabila, consum redus de curent, multa verdeata, plus sisteme inteligente de monitorizare a luminii. Suna ca un vis, dar acesta poate devein realitate, prin construirea unei cladiri verzi. Dar ce este, mai exact, o cladire verde? Potrivit specialistilor in domeniu, o constructie sustenabila reprezinta crearea unor structuri si folosirea unor procese care sunt responsabile din punctul de vedere al mediului si care sa foloseasca resurse eficiente pentru tot parcursul ciclului de viata a cladirii: de la locatie la design, constructie, mentenanta, renovare sau demolare.

Cu alte cuvinte, o cladire verde are in vedere reducerea impactului asupra omului si mediului prin utilizarea eficienta a energiei, apei si a altor resurse, prin protejarea sanatatii locuitorilor casei si chiar cresterea productivitatii angajatilor, in cazul cladirilor de birouri “verzi”. Una dintre cladirile verzi anuntate este noua cladire a Ambasadei Statelor Unite in România. Noul sediu se va intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, in zona Tunari, din nordul capitalei si vor fi folosite vopsele si materiale de constructie ecologice. Amplasarea cladirii si orientarea ferestrelor vor folosi la maximum caldura naturala. in interior vor exista tehnologii avansate care vor permite modificarea automata a iluminatului electric in functie de intensitatea luminii naturale, iar consumul de apa va fi eficientizat. Investitia estimata este de 60-80 mil. dolari.

 

Pasi timizi in România

Constructia m-a facut sa ma intreb ce se intâmpla cu acest tip de cladiri in România. Exista cel putin o cladire de birouri verde in Bucuresti care respecta regulile de sustenabilitate pe care le-am enumerat la inceputul articolului – Eurotower, finalizata in 2009. Steven Borncamp, presedintele Consiliului Român pentru Cladiri Verzi (RoGBC), spune ca numarulcladirilor verzi de la noi difera, in functie de cedefinim ca fiind cladire verde. “Exista aproximativ20 de cladiri care au certificari internationalrecunoscute (de exemplu LEED sau BREEAM).

In plus, exista alte cinci proiecte, care, in opinia mea,folosesc design, mod de constructie si materiale care se califica la capitolul cladiri verzi. Suntem surprinsi placut sa auzim si de alte proiecte individuale, de oameni care si-au construit case care consuma foarte putina energie, folosesc energie regenerabila si utilizeaza puterea soarelui”, spune Steven Borncamp. El a dat si alte exemple de constructii, precum fabricile Nokia, Procter & Gamble sau magazinul bauMax din Ploiesti.

Magazinul foloseste cât mai mult din lumina naturala, incalzirea geotermica si sisteme inteligente de management al energiei in cladire. In ciuda acestor exemple, miscarea green in constructii este inca la inceput in România, dat fiind faptul ca inca nu exista standarde clare si bine definite legislativ care sa incurajeze acest tip de constructii. Din acest motiv a luat fiinta Consiliul Român pentru Cladiri Verzi, care isi propune sa incurajeze transformarea pietei, a conditiilor educationale si legislative necesare pentru a promova constructii sustenabile, cât si profitabile. Steven are si o explicatie pentru debutul atât de schiopatat al constructiilor verzi pe piata locala.

“Ultimii ani au adus o dezvoltare haotica si constructii slabe din partea unor oameni care putea construi orice si se puteau imbogati, era dificil sa le explici alte concepte precum cladirile verzi.” In plus, actorii din piata se acuza reciproc: dezvoltatorii spuneau ca oamenii nu vor plati pentru asemenea constructii, cumparatorii interesati spuneau ca nu le gasesc, in timp ce companiile care puteau oferi solutii pentru cladiri verzi spuneau ca nu exista cerere, iar companiile de constructii pretindeau ca nu pot gasi materiale. Acum, totul se schimba. Developerii sunt foarte interesati de noi idei pentru a se diferentia de competitie, iar clientii sunt mult mai constienti de aceste cladiri (nu este o masa mare, dar o nisa importanta si mai ales in crestere).

 

Vine Valul Schimbarii

Valul incepe sa se propage si la noi, nu cu aceeasi repeziciune ca in alte tari, dar lucrurile progreseaza. Exista informatii potrivit carora hotelurile JW Marriott, Hilton si Crowne Plaza urmeaza sa implementeze caracteristici “verzi” si guvernul ia in calcul asemenea posibilitati, prin schimbarea legislatiei si implementarea unor programe care sa duca laconstructia sau reabilitarea cladirilor (reabilitareatermica sau auditul energetic). Intrucat o clasificare energetica buna va presupune o calitate sporita a constructiei, preturile vor creste in cazul locuintelor eficiente din punctul de vedere al energiei.Specialistii cred ca vom vedea si mai multe cladiriverzi pe viitor, pentru ca este o alternativa viabila la ceea ce se va intâmpla prin cresterea pretului energiei

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: