Analize

Vești bune: Vaccinul dezvoltat de Oxford protejează sistemul imunitar

20 iul. 2020 2 min

Vești bune: Vaccinul dezvoltat de Oxford protejează sistemul imunitar

Reading Time: 2 minute

Universitatea Oxford a anunțat primele rezultate legate de vaccinul pe care îl dezvoltă (ChAdOx1 nCoV-19), care sunt promițătoare, fiind sigure și par că ajută sistemul imunitar să se apere singur, potrivit BBC.

Studiile clinice realizate până în prezent și care au inclus 1.077 de persoane au demonstrat că acestea au dezvoltat anticorpi, iar celule albe au rezistat virusului.

Studiile sunt foarte promițătoare, dar încă este foarte devreme pentru a afirma cu tărie dacă candidatul vaccin oferă protecția necesară, iar pregătirea pentru studiile clinic faza 3 sunt în plină desfășurare.

Cum funcționează vaccinul

ChAdOx1 nCoV-19 a fost dezvoltat la o viteză fără precedent.

Realizarea lui a pornit de un virusul modificat genetic care cauzează răceală obișnuită la cimpanzei. El a fost modificat îndelung astfel încât să nu cauzeze alte infecții oamenilor și să pară mai degrabă că este precum noul coronavirus.

Rezultatele au arătat că acest transfer de instrucțiuni genetice pentru „proteina spike” – molecula esențială care ne invadează celulele – sunt benefice în cazul potențialului vaccin.

Rezultatele sunt foarte bune, iar testele au arătat că nu are efecte secundare severe. Totuși 70% dintre pacienții înrolați în studiu au dezvoltat fie febră, fie dureri de cap, care au putut fi atenuate cu paracetamol.

„Încă este mult de lucru înainte de a confirma că potențialul nostru vaccine poate vindeca pandemia de Covid-19, dar aceste rezultate inițiale sunt foarte promițătoare”, a spus profesorul Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford.

Alte potențiale vaccinuri

În prezent, sunt peste 100 de vaccinuri în dezvoltare, unele în stadii avansate, altele incipiente.  Alți candidați promițători sunt: două dintre cele patru vaccinuri aflate în curs de dezvoltare de către Pfizer și BioNTech care au obținut avizul Agenției de Medicamente și Alimente din Statele Unite (FDA) de a grăbi procesul de dezvoltare și aprobare, dar și un candidat al al asocierii Oxford – AstraZeneca.

mRNA-1273

mRNA-1273 este un vaccin ARNm împotriva COVID-19 care codifică pentru o formă stabilizată de preferință a proteinei Spike (S), care a fost selectată de Moderna în colaborare cu anchetatorii de la VRC. Primul lot clinic, care a fost finanțat de Coaliția pentru Epidemie Preparare Inovații,a fost finalizat pe 7 februarie 2020 și a fost supusă testării analitice; a fost expediat la NIH pe 24 februarie, la 42 de zile de la selectarea secvenței.
Primul participant la studiul de faza 1 condus de NIAID al mRNA-1273 a fost dozat pe 16 martie, 63 de zile de la selectarea secvenței până la dozarea studiului de faza 1. În 12 mai, FDA a acordat vaccinului mRNA-1273 o facilitate rapidă de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: