Stiri

Videoclipul viral de pe YouTube, Charlie m-a mușcat de deget s-a vândut în format NFT pentru 761.000 de dolari

25 mai 2021 2 min

Videoclipul viral de pe YouTube, Charlie m-a mușcat de deget s-a vândut în format NFT pentru 761.000 de dolari

Reading Time: 2 minute

Videoclipul viral de pe Youtube, ”Charlie m-a mușcat de deget” s-a vândut 14 ani mai târziu pentru suma de 761.000 de dolari. Pentru acest motiv videoclipul va fi șters de pe platforma de socializare. Vânzarea a avut loc în formatul NFT, care este acum o sursă foarte bună de finanțare pentru creatorii de conținut.

Videoclipul „Charlie Bit My Finger”, vizionat de 883 de milioane de ori pe YouTube, a fost vândut de familia Davies-Carr, duminică, în cadrul unei licitaţii dedicate obiectelor NFT (non-fungible tokens). Acesta fusese încărcat pe YouTube în 2007, iar acum a fost șters de pe platforma.

NFT permit asocierea unui certificat de autenticitate cu orice obiect virtual, precum imagini, fotografii, animaţii, videoclipuri, fragmente muzicale şi articole de presă.

Acest certificat este, în teorie, inviolabil şi nu poate fi duplicat. El este conceput graţie tehnologiei „blockchain”, care se află şi la baza criptomonedelor, precum bitcoin.

În acel videoclip de 55 de secunde, un copil britanic, Harry, îl ţine în braţe pe fratele lui mai mic, Charlie. Scena devine oarecum dramatică atunci când Harry introduce un deget arătător în gura bebeluşului, care, spre surprinderea lui, îşi închide brusc maxilarul. Harry rosteşte atunci două replici care au făcut deliciul internauţilor: „Au, Charlie!” şi „Charlie, m-a durut cu adevărat”.

Videoclipul a fost licitat de 11 participanți

Deşi această „capodoperă” a internetului anilor 2000 reprezintă unul dintre cele mai populare videoclipuri din istoria YouTube, ea va fi în curând retrasă de pe platformă. Soţii Davies-Carr au anunţat că vor suprima clipul după licitaţia de duminică, declarând că persoana care a câştigat licitaţia va deveni „unicul proprietar al acestui adorabil fragment de istorie a internetului”, chiar dacă videoclipul a fost cu siguranţă copiat, distribuit şi republicat de numeroase ori în spaţiul online de-a lungul anilor.

În timpul vânzării, 11 participanţi au plasat oferte, însă doi utilizatori online au participat la lupta finală, „mememaster” şi „3fmusic”, cel din urmă câştigând licitaţia cu o ofertă de 760.999 de dolari.

NFT este noua ”nebunie” a internetului

Colecţionarea de NFT-uri este o tendinţă a cărei popularitate a explodat pur şi simplu anul trecut, iar 2 miliarde de dolari au fost tranzacţionate pe această piaţă în primul trimestru din 2021, potrivit site-ului specializat NonFungible.com.

Videoclipurile, meme-uri, GIF-urile şi fotografiile virale de la începutul internetului de masă sunt deosebit de căutate.

În martie, CEO-ul şi fondatorul Twitter, Jack Dorsey, a vândut primul său mesaj de pe această reţea de socializare, distribuit în 2006, cu suma de 2,9 milioane de dolari unui om de afaceri din Malaezia.

Luna trecută, „Nyan Cat”, un clip animat ce prezintă o pisică în culorile curcubeului care zboară pe fundalul unei muzici antrenante, a fost vândut cu 590.000 de dolari unui cumpărător anonim, transmite Agerpres.

Videoclipul original a fost șters de pe platformă, totuși copii ale sale mai sunt disponibile.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: