Interviuri Management

Virginia Oțel, Garanti BBVA: Colaborarea este cheia succesului

15 mart. 2025 3 min

Virginia Oțel, Garanti BBVA: Colaborarea este cheia succesului

Reading Time: 3 minute

Virginia Oțel, director general adjunct al Garanti BBVA Leasing și Communication Leader al grupului Garanti BBVA România: Doamnele sunt orientate să gestioneze mai bine riscurile și sunt bune comunicatoare. Femeile, la fel ca bărbații, pot fi lideri fermi, care impun respect sau pot fi lideri care inspiră, în jurul cărora se coagulează valorile unei organizații.

Ce înseamnă să fii femeie în top management în 2025?

Fie că ești bărbat sau femeie în top management, este important să poți aduce plusvaloare companiei prin competențele, experiența și calitățile tale de lider. Ca femeie, consider că poți contribui la progresul businessului arătând empatie față de angajați, fiind mai atentă la nevoile oamenilor din cadrul echipei, și preocupată de binele general al companiei. Sunt calități datorită cărora doamnele din top management reușesc să fie lideri de succes.

La Garanti BBVA mi-am petrecut aproape 20 de ani din viața mea profesională și sunt mândră că, împreună cu colegii mei, am contribuit la creșterea organizației ȋn Romania. De asemenea, sunt mândră de grupul financiar din care fac parte, unde 54% din rolurile de management sunt ocupate de femei.

Ce îți place cel mai mult la ceea ce faci?

Cel mai mult îmi place să construiesc, să dezvolt și să implementez strategii bazate pe o viziune strategică. Îmi place să mă implic ȋn proiecte de creștere a organizațiilor ȋn care am activat, ȋn care poți să îți folosești nu doar experiența, dar și creativitatea, entuziasmul și dorința de a contribui cu succes la dezvoltarea acestora și la creșterea ȋncrederii clienților și a publicului larg ȋn afacerea ȋn care activezi, contribuind la creșterea reputației acesteia.

De asemenea, sunt atașată și de zona de implicare în comunitate. Ȋn cadrul băncii, am sprijinit și continuăm să o facem diferite cauze, precum educația, inclusiv cea financiară și antreprenorială, cultura, comunitățile devaforizate, protecția mediului ȋnconjurator, printre altele. Colaborarea cu instituții de cultură mi-a adus o bucurie imensă.

Totodată, sunt membră, pe baza de voluntariat, ȋn diferite ONG-uri, care sprijină ascensiunea femeilor ȋn leadership, antreprenoriatul, educația și buna guvernare, sau societatea civilă ȋn general. Cred că fiecare dintre noi e dator să contribuie la dezvoltarea comunității din care facem parte și să dea ceva ȋnapoi acesteia.

Cum vezi rolul femeilor în business? Mai putem vorbi de diferențe de gen în această privință?

Contribuția femeilor în business poate fi deosebit de importantă. De exemplu, mai multe femei aflate în consilii de administrație sau de supraveghere pot contribui la creșterea profitabilității afacerii respective, la reducerea fenomenului așa-numit „group thinking”, ȋn care toată lumea gândește la fel, conducând la un proces mai bun de luare a deciziilor și la o mai bună guvernanță corporativă, la oglindirea comportamentului de consum și cumpărare, care la nivel internațional este estimat la mai mult de 70% ca aparținând femeilor, ȋn conducerea strategică a afacerilor, la o mai bună administrare a talentelor din companii. Totodată, doamnele sunt orientate să gestioneze mai bine riscurile și sunt bune comunicatoare. Femeile, la fel ca bărbații, pot fi lideri fermi, care impun respect sau pot fi lideri care inspiră, în jurul cărora se coagulează valorile unei organizații.

Dacă ne referim la banking, există o evoluție considerabilă față de acum 20 de ani. Ȋn prezent, din cele 30 de bănci ce operează pe piață, opt dintre acestea au un CEO femeie. Iar ponderea medie a femeilor ȋn conducerea executivă a bancilor este ȋn jur de 25%.

Crezi că este extraordinar să fii femeie? De ce?

Da, este extraordinar să fii femeie, din mai multe motive. Primul rămâne acela că doar ea poate da naștere unei alte ființe. Astfel că femeia tot trebuie să se împartă între viața de familie și carieră. Ce o ajută în prezent sunt politicile de work-life balance ale companiilor. Și aici intervine cel de-al doilea argument. Este extraordinar modul în care femeile au învățat să jongleze cu succes între task-urile de la birou și cele de acasă. Trebuie să-i lăudăm și pe domni, partenerii noștri de viață, care în ultima vreme au preluat o parte din sarcini, dar și susțin mulți dintre ei participarea femeilor ȋn leadership. Da, femeile sunt extraordinare – harnice, serioase, înțelepte și ambițioase – dar și în business, ca și în familie, colaborarea între femei și bărbați e cheia succesului.

Ce sfaturi ai pentru femeile care aspiră la o carieră de succes în business?

Sfatul meu este să fie autentice în tot ceea ce fac, să-i respecte și să-i valorizeze pe oamenii cu care interacționează, să fie curajoase și deschise la oportunități, care poate par dificile la prima vedere, să facă networking, să voluntarieze, să ȋși găsească mentori, care să le inspire și ȋndrume ȋn carieră. A avea succes într-un final presupune să treci peste provocări și să ai mereu încredere în tine.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 391 (15 martie – 15 aprilie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Articole pe aceeași temă: