Analize Stiri

Numarului de angajati creste in 2016

20 ian. 2016 3 min

Numarului de angajati creste in 2016

Reading Time: 3 minute

50% dintre directorii generali din Romania sunt foarte increzatori in cresterea veniturilor pentru companiile lor pe parcursul urmatoarelor 12 luni, conform rezultatelor sondajului anual PwC Global CEO Survey 2016. Procentajul este cu 15% mai mare decat media globala (35%). Prin urmare, directorii de companii din Romania sunt printre cei mai optimisti lideri de afaceri din lume, imediat dupa cei din India si Spania, insa cu mult deasupra celor proveniti din Europa Occidentala sau de Est.

Pe termen mediu, 61% dintre directorii executivi au declarat ca sunt foarte increzatori in perspectivele de crestere a veniturilor in urmatorii 3 ani.

Perceptia unor oportunitati mai mari de crestere se traduce si printr-o atitudine optimista cu privire la numarul de angajari, 56% dintre directorii executivi locali exprimandu-si intentia de a creste efectivul de personal in 2016, in timp ce 18% intentioneaza sa faca reduceri de personal.

 „Optimismul directorilor generali din Romania este hranit atat de cresterea economica din ultimii trei ani, cat si de estimarile de crestere a PIB-ului pentru anul 2016 de 4%. Cu toate acestea, ar trebui sa fim atenti la norii de furtuna ce se aduna pe pietele emergente si cele de capital, si sa ne asiguram ca nu suntem luati prin surprindere in cazul unei noi crize globale, similare cu cea din 2008. Pentru a pune la adapost economia Romaniei, trebuie sa continuam in ritm sustinut reformele structurale, reducerea birocratiei, reformarea sectorului public si imbunatatirea infrastructurii tarii, astfel incat sa mentinem Romania pe lista destinatiilor atractive pentru investitii”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Directorii considera ca exista mai multe riscuri

La nivel global, doua treimi dintre directorii executivi (66%) considera ca in prezent exista mai multe riscuri cu care se confrunta companiile lor decat erau in urma cu trei ani. Recalibrarea economica a Chinei, pretul titeiului aflat in picaj si ingrijorarea cu privire la securitatea geopolitica determina, in ansamblu, o crestere a sentimentului de nesiguranta cu privire la sansele de crestere a economiei globale. La nivel global 27% dintre directorii executivi sunt de parere ca in urmatoarele 12 luni va avea loc o imbunatatire a cresterii economice globale, comparativ cu anul trecut cand 37% dintre respondenti afirmau acest lucru, iar numai 17% considerau ca situatia economiei globale se va inrautati (procentaj care in prezent a crescut la 23%.

Asa cum s-a remarcat in majoritatea anilor, principala amenintare asupra perspectivelor de crestere a companiilor perceputa de 78% dintre directori este reglementarea excesiva. Incertitudinea geopolitica a urcat in clasamentul amenintarilor asupra afacerii. Pe locul al treilea (73%) in randul celor mai importante posibile probleme percepute de directori se afla volatilitatea cursului valutar. Ingrijorarea directorilor de companii cu privire la disponibilitatea personalului cu abilitati cheie a coborat in clasament pe locul patru.

Securitatea informatica este, de asemenea, un motiv de ingrijorare pentru 61% dintre directorii executivi, amenintand atat interese nationale, cat si comerciale.

Guvern & mediul de afaceri

Directorii executivi tind sa nu acorde calificative prea mari prestatiei guvernelor – in special in ceea ce priveste eficienta sistemelor fiscale si problema inegalitatii veniturilor. Doua treimi (67%) dintre ei considera ca un sistem fiscal stabil este mai important decat o rata de impozitare scazuta.

Tehnologie

Noua din zece directori de companii schimba modul in care folosesc tehnologia pentru a evalua asteptarile clientilor. Cele mai semnificative schimbari apar in sectoarele cu o larga componenta de interactiune cu clientii, cum ar fi sectorul bancar si cel al pietelor de capital (90%), domeniul asigurarilor (95%), industria hoteliera si de agrement (94%) si sectorul sanatatii (93%). Per ansamblu, mai mult de trei sferturi dintre respondenti (77%) sunt de parere ca progresul tehnologic va schimba asteptarile oamenilor de la companii in urmatorii cinci ani.

Datele si instrumentele de analiza, precum si sistemele de gestiune a relatiei cu clientii (CRM – Customer Relationship Management) sunt vazute ca fiind cele care aduc cea mai mare valoare adaugata in intretinerea relatiei cu partile interesate.

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: