Companii Business Interviuri Tech

Alexandra Peligrad, Smartree: Digital pentru resurse umane

21 iun. 2023 3 min

Alexandra Peligrad, Smartree: Digital pentru resurse umane

Reading Time: 3 minute

Piața de servicii și soluții software de HR continuă traseul ascendent, pe fondul creşterii investiţiilor în digitalizare. Alexandra Peligrad, CEO al Smartree, evidențiază avantajele inovării în tehnologie pentru procesele de resurse umane.

Care sunt provocările momentului pe piața de HR din România?

În România, una dintre cele mai mari provocări în zona de resurse umane rămâne numărul limitat de candidați calificați raportat la multitudinea de posturi vacante din companii, respectiv migrația rapidă a angajaților între companii. Aceste fenomene atrag după sine și provocarea retenției personalului, mai ales în cazul pozițiilor care necesită experiență și expertiză. Deși am avut un început de an relativ liniștit, incertitudinea continuă să predomine în condițiile în care inflația nu s-a stabilizat încă, iar situația de la graniță este neschimbată. În plus, au apărut semnale în piață privind încetinirea ritmului angajărilor și creșterilor salariale, ceea ce oferă indicii privind un posibil început de recesiune economică.

Ce înseamnă inovare în tehnologie pentru procesele de HR?

Inovarea în tehnologie se referă la utilizarea de soluții SaaS avansate, integrare cu diverse platforme sau tehnologii de machine learning și automatizare pentru a optimiza procesele de HR. Soluțiile de management ale activităților din HR trebuie perfecționate constant, cu focus pe experiența utilizatorului, atât a angajaților, cât și a personalului din resurse umane. Ne propunem să ducem soluțiile de digitalizare dincolo de simpla eficiență – scopul nostru este să ne susținem clienții în atingerea obiectivelor strategice la nivel de companie, cu ajutorul tehnologiei de HR. 

Cum ați încheiat 2022 și care sunt obiectivele pentru acest an?

În 2022, grupul Smartree a înregistrat o creștere de 37% a cifrei de afaceri, raportată la anul anterior, depășind 169 milioane lei, creștere care a venit din dezvoltarea portofoliului de clienți, plus extinderea businessului, mai ales pe zona de SaaS și tehnologie. De maximă importanță pentru Smartree a fost și menținerea echipei, în condițiile accelerării rotației de personal specifice anului 2022. Pentru anul curent ne propunem continuarea dezvoltării soluțiilor Smartree pentru digitalizarea și automatizarea activităților din departamentele de resurse umane. La nivelul grupului Smartree, numărul de angajați la final de 2022 a fost de 2.767. Pentru acest an plănuim extinderea echipei, pentru acoperirea proiectelor pe care le avem în derulare. Cât privește cifra de afaceri, preconizăm o creștere similară cu cea de anul trecut, bazându-ne pe planurile noastre de dezvoltare și modernizare a soluțiilor și serviciilor Smartree, și cu speranța unei stabilizări a condițiilor din piață – inflație, prețuri la energie, fluctuație de personal.

Care ar fi provocările soluțiilor pe bază de AI în domeniul HR?

Inteligența artificială este deocamdată un deziderat pe piața de tehnologie pentru resurse umane. Putem vorbi despre digitalizare, automatizare sau machine learning – care funcționează mai ales în sfera chatboţilor, instrumente avansate ce facilitează și accelerează relaționarea între departamentul de resurse umane și angajați. Până la a discuta despre AI trebuie să ne asigurăm că înțelegem foarte bine care sunt aspectele unde acesta are aplicabilitate și poate aduce un plus măsurabil de eficiență, pentru a evita aplicarea defectuoasă a tehnologiei sau chiar introducerea unui nou nivel de distanțare între departamentul de HR și angajați.

Care sunt atuurile aplicației MyStaff Expenses? Cui se adresează și când urmează să fie disponibilă în România?

MyStaff Expenses Mobile a evoluat firesc din modulul cu același nume ce face parte din suita software MyStaff, soluția Smartree pentru digitalizarea și automatizarea proceselor cheie din departamentul de resurse umane. Ne-am propus să reducem și mai mult timpul și efortul pentru introducerea deconturilor, a ordinelor de deplasare și a altor cheltuieli specifice echipelor cu mobilitate mare. Această aplicație mobilă, care va fi disponibilă începând din această vară, susține companiile pentru o mai bună organizare internă, limitând timpii morţi și facilitând comunicarea eficientă între angajați și manageri sau echipele financiare.

Cine sunt acționarii în Smartree?

Atât Smartree HRTech, divizia de inovare în tehnologie software și servicii de HR, cât și Smartree România, divizia de punere la dispoziție de angajați temporari, leasing de personal și servicii de recrutare, se află sub ownershipul holdingului de investiții Delta Asset Invest, deținut de Dragoș Roșca, antreprenor și investitor în companii precum 2Performant, BIA, Patiline, Ynovate Immo, Brexton, Bento. 

Impactul HRTech

La finalul anului 2022, profitul grupului Smartree a ajuns la 6,6 milioane lei, în creștere cu 24% față de 2021. Acest profit a venit și în urma dezvoltării companiei Smartree HRTech în zona de digitalizare a proceselor de HR. Astfel, divizia a înregistrat o cifră de afaceri de 19 milioane lei. „Ca parte a grupului, HRTech este divizia de inovare în tehnologie pentru procesele de HR. Compania gestionează întreaga activitate de tehnologie software și servicii asociate pentru managementul strategic al proceselor de resurse umane (externalizarea salarizării și a administrării de personal)”, spune Alexandra Peligrad, CEO al Smartree.

Array

Articole pe aceeași temă: