Interviuri

Alexandru Ghiță, FINS: „În 2022, am înregistrat o dublare a cererii de finanțare și suntem încrezători că și anul acesta vom avea o creștere de cel puțin 50% a cererilor de finanțare”

9 iun. 2023 5 min

Alexandru Ghiță, FINS: „În 2022, am înregistrat o dublare a cererii de finanțare și suntem încrezători că și anul acesta vom avea o creștere de cel puțin 50% a cererilor de finanțare”

Reading Time: 5 minute

FINS, un serviciu de finanțare care oferă credite pentru studii de licență și master în Europa, a înregistrat o creștere anuală de 100% a cererilor de finanțare, în prioada 2020 – 2022.

Alexandru Ghiță, Președinte FINS ne-a explicat de ce s-a înregistrat această creștere spectaculoasă, unde vor tinerii din România să studieze și, mai ales, cât îi costă studiile în străinătate.

Numărul tinerilor care au aplicat pentru un credit de studii în străinătate s-a dublat în perioada 2020 – 2022. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?

Oportunitățile pe care țările europene le oferă tinerilor, mai ales celor care vor să își continue studiile, nu sunt o noutate și observăm de la an la an tendința emigrării. Mulți vor să își pună bazele carierei prin programe de studii care încă nu sunt disponibile în România, alții vor să se specializeze pe domeniile pe care le-au studiat în țară. O parte dintre cei care pleacă vor să și profeseze în străinătate, iar la polul opus există tineri care vor să se întoarcă în țară și să îmbunătățească sistemele de aici. Și convingerea mea este că cei care pleacă sunt doar o parte dintre cei care visează la o carieră în afara țării, dar unii dintre ei se lovesc de obstacolele financiare.

FINS este în prezent singura modalitate de finanțare din Europa de Est și Centrală care pune la dispoziția tinerilor fără experiență de muncă posibilitatea de a face un împrumut dedicat studiilor. Dacă alte instrumente financiare oferă credite doar sub anumite criterii stricte de eligibilitate, creditele FINS sunt gândite special pentru cei care nu au încă un job, un venit sau alte garanții. Astfel, oferim egalitate de șanse tuturor celor care vor să studieze în afara țării și mai ales celor care vor să facă performanță la facultăți de top din Europa.

Care sunt beneficiile pe care le au tinerii care aleg să studieze în afară? Ce ne puteți spune despre joburile disponibile în timpul facultății pentru tinerii care aleg să studieze în străinătate?

Pe lângă experiența culturală internațională pe care o poate oferi perioada studenției, tinerii care aleg să plece în străinătate se bucură de programe de studii care nu sunt încă disponibile în România, sau sunt foarte limitate. De la Animation and VFX sau Nuclear Technologies, până la școli de modă sau de design vestimentar, tinerii au o paletă mult mai largă să aprofundeze domeniile de care sunt pasionați și în care vor să facă performanță.

Prestigiul universităților este un alt beneficiu de care se bucură tinerii care aleg să plece la studii în străinătate. O bună parte dintre elevii și studenții care aplică la creditele FINS sunt admiși la facultăți de top din Europa, precum University of Oxford, Erasmus University Rotterdam, Istituto Marangoni sau Imperial College London.

În plus, studiul în străinătate este un context perfect pentru responsabilizarea tinerilor, atât în privința studiului, sau relațiilor pe care și le pot crea, cât și din punct de vedere financiar. Odată ce se hotărăsc să aplice la un credit FINS, tinerii intră automat și în procesul de îndrumare pentru calcularea și gestionarea bugetului. Aceștia stau de vorbă cu consilierii noștri financiari pentru a analiza și a decide câți bani au nevoie să împrumute, dar și cum să și-i organizeze pe perioada studiilor astfel încât să își poată acoperi cheltuielile, dar să se și relaxeze și să se distreze alături de noii lor colegi.

Tot în procesul de consiliere, tinerii învață despre procedura rambursării. O bună parte dintre cei care au împrumutat credit de studii prin intermediul FINS și-au ajustat sumele împrumutate de la an la an pentru că, din fericire, în străinătate posibilitatea angajării pe perioada studiilor este mult mai mare, iar oportunitățile de a studia part-time în domeniul în care studiază sunt mult mai mari.

Unde și ce vor să studieze tinerii care au aplicat pentru astfel de credite? De ce? Ce ne puteți spune despre procesul de rambursare?

În acest moment, Olanda este opțiunea numărul unu pentru cei mai mulți dintre tinerii care vor să studieze în străinătate, fiind urmată îndeaproape de Belgia, Germania, Italia și Franța. Pe lângă țările din top cinci cele mai căutate, tinerii mai optează și pentru Irlanda, Spania, Danemarca, Austria, Finlanda sau Suedia.

Domeniile de studiu sunt variate, de la programe de licență în Pharmacy, Medicine sau Computer Science, până la studii de master în Precision Cancer Medicine. Tinerii care pleacă sunt tineri ambițioși, care și-au conturat deja o strategie de dezvoltare și își doresc să facă performanță, motiv pentru care sunt dispuși să investească în viitorul lor.

FINS vine în ajutorul viitoarelor generații pentru a le susține în demersul lor. Creditele pentru studii sunt personalizate pe nevoile fiecărui student, iar perioada mare de grație – pe toată perioada studiilor și încă 6-12 luni după terminarea acestora – lasă loc pentru aceștia să se concentreze pe învățare, dezvoltare și pe întreaga experiență pentru care au plecat la drum, fără a avea stresul financiar. Tinerii vor începe să returneze împrumutul abia după terminarea studiilor de licență sau de master, când vor avea cel mai probabil și un job și își vor putea susține singuri cheltuielile.

La cât se ridică, în medie, cheltuielile pentru un tânăr care pleacă la studii în străinătate?

Bugetul necesar pentru studii în străinătate depinde foarte mult de țara aleasă. Dacă în țările nordice, nu există taxă de școlarizare, traiul aici presupune cele mai mari cheltuieli. În schimb, în țări precum Austria, Belgia sau Germania, taxa de școlarizare poate ajunge la 1.000 de euro pe an, dar celelalte cheltuieli (chirie, transport, mâncare) pot sa fie mai mici.

Avantajul creditelor FINS este că oferă multă flexibilitate tinerilor pentru a-și ajusta sumele împrumutate, în funcție de nevoile lor lunare, pentru a evita să cheltuiască mai mult decât plănuiesc.

La FINS, tinerii au posibilitatea să obțină și finanțare pentru studii în România. Ne puteți oferi mai multe detalii?

FINS este singurul instrument financiar din Europa Centrală și de Est care oferă credite dedicate studiilor în străinătate. La FINS pot aplica elevi și studenți din Europa care vor să urmeze un program de licență sau de master într-un stat membru UE.

Avem sute de tineri, atât din România, dar și din țări precum Grecia, Estonia, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Ungaria, Franța sau Slovacia, care au aplicat pentru un credit FINS pentru a-și continua studiile în afara țării.

Elevii care vor să își continue studiile în România, pot primi de asemenea finanțare de până la 25.000 de euro dacă urmează cursurile EA – The Entrepreneurship Academy, singura facultate de antreprenoriat din România.

Tinerii care vor să aplice pentru un credit FINS o pot face pe https://hellofins.com/ro/

Care sunt planurile pe care le aveți în calitate de președinte al FINS?

Misiunea noastră este să oferim egalitate de șanse tuturor tinerilor care au ambiția să aplice și care sunt admiși la facultăți de top din Europa. Vreau să cred că generația de mâine nu va mai fi oprită de obstacole financiare și că tinerii vor putea face performanță pe domeniile de care sunt pasionați.

Vom continua să oferim consultanță gratuită atât elevilor și studenților interesați de un credit FINS, cât și părinților care vor să știe care este cea mai bună variantă de finanțare a studiilor pentru copiii lor.

Am crescut de la an la an, doar în 2022 am înregistrat o dublare a cererii de finanțare și suntem încrezători că și anul acesta vom avea o creștere de cel puțin 50% a cererilor de finanțare.

Array

Articole pe aceeași temă: