Analize Companii CSR Stiri

ANALIZĂ: Doar 41% din populația urbană din România are abilități digitale peste medie

5 aug. 2020 4 min

ANALIZĂ: Doar 41% din populația urbană din România are abilități digitale peste medie

Reading Time: 4 minute

Dacă în mediul urban românii au mai multe abilități digitale, doar 18% din populația rurală are abilități digitale de bază peste medie. În același timp, 19% din gospodăriile din mediul urban și 38,5% din gospodăriile din mediul rural nu au acces la internet. Sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu național amplu, „România cu un singur chip” lansat de Lidl împreună cu Ambasada Sustenabilității. Studiul măsoară decalajele dintre mediul rural și mediul urban și se alătură programului „România Solidară”, inițiativa Ambasadei Sustenabilității pentru combaterea sărăciei din țară.

În România anului 2020, aproape jumătate din populația din mediul rural se află în risc de sărăcie și excluziune socială, 90% dintre gospodării nu sunt racordate la sistemul public de canalizare, iar unui medic ar trebui să îi revină 1.581 de pacienți. Din fericire, în mediul urban, aceste date sunt ceva mai bune, însă tocmai discrepanța dintre mediul urban și cel rural pune în pericol dezvoltarea sustenabilă a României.

Pentru corectarea decalajelor rural-urban este absolut necesară cunoașterea lor.  Așa a apărut România cu un singur chip, proiect derulat sub egida 100 de Români, care urmărește măsurarea diferențelor existente între mediul urban și cel rural, în drumul spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale Organizației Națiunilor Unite, atrăgând atenția asupra domeniilor în care este necesară accelerarea reformelor.

Diferențele semnificative se manifestă, în mod special, la nivelul celor trei domenii extrem de importante pentru populația țării noastre.

Nivelul de trai și accesul populației la resurse și servicii de bază

45,5% din populația care trăiește în mediul rural se află în risc de sărăcie și excluziune socială, proporția pentru mediul urban fiind de 18,6% din totalul populației. Totodată, 64,72% din locuințele din mediul rural nu sunt conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în timp ce 90,1% nu au acces la sistemul public de canalizare (față de 1,3% și 10,5% din locuințele din mediul urban); astfel, 53,1% din gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar în interiorul locuinței, iar 50,1% nu au baie sau duș (față de 5,5%, respectiv 5,4% în mediul urban).

Accesul la educație de calitate

România are una din cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană, cea din mediul rural fiind în unele cazuri dublă față de cea a elevilor din mediul urban.

Cu doar 17,12 lei în mediul urban și 4,96 lei în mediul rural cheltuiți lunar de o familie pentru educație, este nevoie de intervenții majore pentru reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea procesului educațional, dezvoltarea învățământului dual și pregătirea tinerilor pentru piața muncii.

25,8% din elevii din mediul urban și 42,23% din elevii din mediul rural nu promovează examenul de Bacalaureat. În același timp, 13,71% din elevii din mediul urban și 35,26% din elevii din mediul rural nu promovează examenul de Evaluare Națională (și cifrele au crescut la 15% în mediul urban și 38% în mediul rural pentru sesiunea de examene desfășurată în 2020). Toate acestea au loc într-o țară în care 7% din școlile din mediul urban și 38% din școlile din mediul rural, au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și canalizare.

România

Îmbunătățirea accesului la servicii medicale

Există un medic la fiecare 191 de persoane care locuiesc în mediul urban, în timp ce în mediul rural proporția este de 1 la 1.581 de persoane. Situația nu este îmbucurătoare nici când vorbim despre sănătatea dentară, cu 1 medic stomatolog la fiecare 728 de locuitori din mediul urban și 1 medic stomatolog la fiecare 4.445 de locuitori din mediul rural.

România

Decalajul urban – rural este reflectat și de numărul copiilor născuți de mame minore, 67,73% din totalul cazurilor fiind înregistrate în mediul rural și 32,27% în mediul urban. De asemenea, 60,85% din totalul abandonurilor în maternități sunt înregistrate în mediul rural.

Reprezentanții Lidl se adresează astfel instituțiilor publice, mediului economic și sectorului non-guvernamental, invitându-i la colaborare pentru dezvoltarea unor planuri de acțiune concrete care să reducă decalajele identificate între românii de la sate și cei de la orașe.

Metodologie studiu „România cu un singur chip”

Inițiativa vine în continuarea proiectului 100 de români, demarat de Lidl și Ambasada Sustenabilității în 2018, o radiografie făcută societății românești la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a scoate în evidență progresele, problemele și temele de interes pentru țara noastră.

Datele au fost culese în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020 și provin din surse oficiale: Institutul Național de Statistică, Biroul Electoral Central, Eurostat, Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Mediului, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. La realizarea analizei au fost utilizate cele mai recente informații disponibile, cifrele raportându-se la populația României din mediul urban și din cel rural.

Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: