BizRemote by certSIGN Interviuri

Anca Ungureanu, Beans&Dots: Ne așteaptă #noulnormal

10 mai 2020 6 min

Anca Ungureanu, Beans&Dots: Ne așteaptă #noulnormal

Reading Time: 6 minute

Anca Ungureanu este unul dintre oamenii care în această perioadă au ales să nu stea deoparte. A dorit să ajute și a găsit  soluții care să sprijine atât spitatele, cât și mici business-uri, așa cum este și afacerea sa, Beans&Dots. S-a implicat alături de asociația Zi de BINE în campania #ScutPentruSpitale și a demarat împreună cu Ialoc.ro campania #CafeaPentruSpitale, căreia, de curând, i s-au alăturat Artisan Coffee Community Association si Asociatia Dedeman printr-o donație constând în 300 de kilograme de cafea, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de cafele pentru cadrele medicale din spitale. Astfel, în perioada următoare, cu sprijinul Volunteer for Life și al lui Ionuț Ursu, mai multe cafele calde vor ajunge în spitalele din Moldova și Bucovina, greu încercate de Covid-19 și unde personalul medical muncește zi și noapte: Suceava, Iași, Rădauți și Piatra Neamț. 

Cum a început totul și cum au fost cele două luni de izolare socială, ne povestește Anca, pe larg. 

Cum te-ai implicat în această perioadă și ce anume ai făcut?

E o perioadă complicată în care sistemul medical, respectiv medicii din spitale se luptă pentru viața pacienților lor, dar și pentru viața proprie fiind extrem de expuși. Melania Medeleanu m-a sunat în urma unui post al meu pe Facebook în care dădeam exemplul Chiarei Feragni din Italia care strânsese 1 milion și jumătate de euro în doar 6 ore și m-a întrebat dacă am vreo idee concretă și aș vrea să facem ceva.

Ea se pricepe la fundraising, eu la comunicare și așa a apărut #ScutPentruSpitale, campania Asociației Zi de Bine care a ajutat până acum peste 50 de spitale cu echipamente și instrumente medicale. Vărul meu este medic în linia întâi de COVID la Spitalul Județean din Suceava și astfel am decis să demarez un fundraiser personal dedicat acestui spital pentru că ceea ce se întâmpla acolo era cumplit. Din fericire, lucrurile s-au mai așezat între timp, însă oamenii continuă să se îmbolnăvească fiind județul cu cei mai mulți bolnavi la acest moment. Iar sistemul medical de acolo este suprasolicitat.

În același timp, în această perioadă, multe business-uri mici se luptă pentru supraviețuire. Exact cele la care ținem cel mai mult, cele la care mergem în fiecare săptămână sau chiar în fiecare zi. Salonul unde te duci să te tunzi sau să îți faci manichiura. Studioul tău de yoga sau pilates. Gelateria sau coffee shop-ul tău preferat. Și toți cei care nu îți pot livra serviciile sau produsele lor prin curier. Toți au angajați care au familii. Toți au furnizori care au angajați care au familii. Cu toții fac parte dintr-un lanț cu un număr imens de piese. Cu cât cad mai multe piese, cu atât lanțul se năruie mai repede, cu atât mai mulți oameni vor suferi. Iar reclădirea lui poate dura de data asta mult mai mult decât a durat acum 10 ani.         

Cred că toți ne dorim ca aceste mici afaceri să fie acolo pentru noi și după ce trece criza. Pentru că avem nevoie de ele și ne plac serviciile și produsele lor. Așa că, dacă putem, ar fi bine să le ajutăm să reziste. Pentru toate aceste business-uri mici am demarat împreună cu prietenii de la Ialoc.ro inițiativa #SustinemAfacerileMici, iar acum pe platfomă sunt înrolate peste 125 de afaceri mici de la care poți cumpăra gift vouchere pe care să le cheltuiești după ce se vor redeschide. 

Pe 26 martie, după ce în prealabil am discutat cu reprezentați ai spitalelor pentru a stabili care este cel mai bun și mai sigur mod de a le livra cafea, tot împreună cu ialoc.ro am lansat o nouă inițiativă #CafeaPentruSpitale, cu două mari obiective: (1) să continue să ajute afacerile mici – coffee shop-uri și prăjitorii românești să rămână în business și să treacă de această perioadă; (2) să ajute personalul medical din spitalele care tratează pacienți infectați cu Covid-19 oferindu-le momente de normalitate.

Mecanismul este simplu. Cumperi cu 20 de lei un voucher pentru 5 cafele. Fiecare 50 de cafele strânse înseamnă un kilogram de cafea boabe sau măcinată care este trimisă spre spitale. Până acum am livrat peste 10.000 de cafele în 10 spitale din București și ni s-au alăturat alte 11 coffee shop-uri și prăjitorii din București și din țară. 

Cât de greu a fost? Cine v-a ajutat și cu ce?

Nu a fost foarte greu deoarece mai totul a depins de noi pentru a da startul lucrurilor. Suntem oameni de marketing și comunicare și la asta ne pricepem. Melania a dus tot greul cu comenzile materialelor și livrarea lor. La un moment dat, aveam bani și nu aveam ce cumpără de ei. A fost o perioadă complicată în care am muncit foarte mult, mult mai mult decât aș fi crezut că voi munci fiind închisă în casă. Cât despre campaniile făcute pentru Beans&Dots nu le-aș fi putut face fără ajutorul celor de la Acme Industries care m-au ajutat pe partea de creație.

Cum vezi reacția societății și mediului de business la situația actuală? Dar a autorităților statului?

Oamenii au fost extraordinari și au donat, s-au implicat, au share-uit. Toate inițiativele noastre li se datorează și fără ei nu am fi putut face nimic. Cât despre autorități mă așteptăm la mai multe măsuri de susținere a afacerilor mici, motorul economiei, similare cu cele ale statelor din Europa.

Cât de importantă este solidaritatea în astfel de momente? Crezi că se va schimba din acest punct de vedere în România?

În ceea ce privește business-ul, cred că e un moment în care trebuie să înțelegi că e foarte greu să supraviețuiești singur. Nu mai este despre “I am amazing! Buy me pentru că sunt cel mai bun!”. 

Este despre strâns rândurile și capitalizat pe asset-urile pe care te poți baza: business-uri ca tine, care au aceleași probleme de rezolvat și comunitatea ta și a lor. Este despre mobilizarea unui număr suficient de mare de afaceri și oameni în spatele mesajului tău pentru ca acesta să nu se piardă, ci să se facă auzit, înțeles și luat în seamă.

În perioada asta am discutat cu un număr enorm de oameni. Clienți, proprietari ai altor business-uri ca noi, oameni care ne sunau să comande cafea și o simplă comandă se transforma într-o lungă discuție despre situația în care ne aflăm, politică, politici, ce ar fi de făcut, sistem medical, temeri, frustrări, angoase, toate ale vieții. Am discutat cu medici care s-au blocat când le-am mulțumit pentru tot ceea ce fac pentru noi și mi-au spus că sunt primul om în multe săptămâni care le mulțumește pentru ceva. Altfel fiind constant huliți, înjurați, acuzați, făcuți lași și trădători. Am discutat cu medici care mi-au spus că nu au mai băut niciodată în spital o cafea atât de bună și că diminețile li s-au schimbat. Că vin la spital cu gândul la cafeaua pe care și-o pot prepara. Am discutat cu oameni care ne-au sunat să ne dea idei, să ne mulțumească pentru ceea ce facem, să ne provoace să facem mai mult. 

În toate aceste discuții purtate de multe ori în miez de noapte de multe ori am simțit solidaritatea. Am simțit că sunt foarte mulți oameni în jurul nostru care au reacționat pozitiv și constructiv la criză. Care se gândesc să facă lucruri, să se implice, să ajute. Cum pot și cu ce pot ei. 

Toate aceste discuții mi-au întărit convingerea că modul în care un bun prieten vorbea despre oamenii pe care îi găsești de obicei în coffee shop-urile noastre este cea mai bună descriere pentru comunitatea care s-a legat organic în jurul Beans&Dots. El spunea că “oamenii pe care îi găsești la Beans&Dots sunt genul de oameni care ai vrea să îți fie prieteni”

Cât despre solidaritatea societății civile reacțiile au fost extraordinare. Ce ar fi fost dacă atâtea zeci de ONG-uri nu s-ar fi implicat în această criză susținute de fiecare data de propria comunitate de donatori. În România, s-au strâns milioane de euro și s-au făcut zeci de proiecte susținute de mediul civil, dar și de cel privat, de către companii multinaționale care au salvat parțial prin intervențiilor lor sistemul medical românesc copleșit și depășit. 

Cum privești viitorul, la nivel personal, dar și la nivelul societății, după această experiență?

Cred că nimic nu va mai fi la fel și normalul va fi altul. Trebuie deja să vorbim și să ne pregătim de #noulnormal. Unul în care vom fi mult mai precauți în a ieși din casă, vom practica distanțarea socială mult timp și ne vom reveni foarte greu din punct de vedere economic. Vom îmbrățișa mai mult tehnologia, iar business-urile din offline vor migra către online și se vor digitaliza. Cred că retailul în forma lui actuală nu va mai există pentru că oamenii nu vor mai merge la magazine pentru produse, ci vor merge pentru experiențe, pentru oamenii care vând produsele. Lucrurile de zi cu zi le vei comanda online. Nu te mai duci la supermarket după ele. Și vei ieși din casă doar pentru lucrurile speciale, care îți umplu viața. Te vei duce mai degrabă către business-uri mici, cu poveste, cu substanță, cu oameni cu care vrei să discuți și cumperi ce au ei de vânzare. Va deveni și mai persoanal totul. Coffee-shopurile și restaurantele vor migra destul de mult, cel puțin pentru o perioadă către zona de delivery și takeaway.

 

Anca Ungureanu lucrează de 18 ani în marketing și comunicare, iar din 2017 este și antreprenoare, co-fondatoare a cafenelelor Beans&Dots din București.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: