BizRemote by certSIGN

BizRemote: Ce înseamnă starea de urgență anunțată de președintele Klaus Iohannis

14 mart. 2020 2 min

BizRemote: Ce înseamnă starea de urgență anunțată de președintele Klaus Iohannis

Reading Time: 2 minute

Președintele Klaus Iohannis a anunțat decretarea stării de urgență începând de luni, 16 martie, ca parte a eforturilor de a limita răspândirea epidemiei de COVID-19.

„Noul guvern împreună cu mine ne vom dedica toate energiile pentru a gestiona eficient această criză. Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în așa fel încât să prindă. Am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare. Punem astfel la dispoziția guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona criza de coronavirus”, a declarat președintele Iohannis la Palatul Cotroceni, după învestirea noului cabinet condus de Ludovic Orban.

În același timp, România a intrat deja în Scenariul 3, care interzice din acest moment evenimentele cu peste 50 de persoane, conform unui anunț al Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Starea de urgență trebuie aprobată de parlament în termen de maxim cinci zile și poate dura maxim 30 de zile, cu prelungiri succesive de maxim 30 de zile, dacă este nevoie.

Printre altele, în timpul stării de urgență guvernul poate să ia măsuri extraordinare, cum ar fi:

– să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate

– să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație

– să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute

– să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice

– să suspende temporar apariția sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune

– să efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie

– să efectueze razii

– să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor

– să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezentă nu se justifică

– să asigure paza militară a sediilor autorităților publice centrale și locale, a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, de radio și de televiziune, precum și a unor agenți economici sau obiective de importanță națională; când situația impune, dispune oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz

Potrivit Constituției României, starea de urgență este o măsură excepțională și este decretată atunci când există riscul apariției „unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii COVID-19 accesează secțiunea specială BizRemote.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: