Analize Business Finanțe

Construcțiile și comerțul, cele mai active sectoare vara

02/07/2019 2 min read

Construcțiile și comerțul, cele mai active sectoare vara

Reading Time: 2 minute

Construcțiile și comerțul vor fi cele mai active sectoare pe perioada verii, cu o creștere de 31% respectiv 21%, potrivit unei anchete de conjunctură, publicată de Institutul Național de Statistică.

La sfârșitul lunii iunie, ancheta privind tendințele în evoluția activității economice în perioada iunie- august 2019, a preconizat o creștere a activității în construcții și comerț cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie și servicii, dar și o creștere a prețurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +19%).

Foto: Institutul Național de Statistică, ”Tendințe în evoluția activității economice în perioada iunie- august 2019”

Ancheta s-a efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.305 agenţi economici), construcţiilor (1.233 agenţi economici), comerţului cu amănuntul (2.485 agenţi economici) şi serviciilor (2.824 agenţi economici). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Construcții

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +31%), potrivit estimărilor din iunie 2019. Managerii au preconizat o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se estimează creștere a acestora (sold conjunctural +19%).

Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare au estimat o stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +5%), pentru următoarele trei luni. Cea mai semnificativă creștere (sold conjunctural +37%), este evaluată  pentru activitatea de fabricare a băuturilor, în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se așteaptă o scădere (sold conjunctural -35%).

În cee ace privește numărul de salariați, se așteaptă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat o tendinţă de creștere a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Comenzile unităților comerciale către furnizori vor înregistra o stabilitate relativă (sold conjunctural +5%) iar angajatorii prognozează o creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%) pentru următoarele trei luni.

De asemenea, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +17%).

Servicii

Cifra de afaceri va cunoaște o creștere moderată (sold conjunctural +13%) în următoarele trei luni, în sectorul de servicii estimându-se și o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), conform opiniei managerilor.

Soldul conjunctural reflectă percepţia managerilor întreprinderilor în dinamica unui fenomen, dar care nu trebuie confundat cu ritmul creşterii sau ritmul scăderii oricărui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Anchetele de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene – DGECFIN (Bruxelles).

Foto: © Somakram | Dreamstime.com

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă