Finanțe Stiri

BNR a majorat dobânda de politică monetară la 2%

10 ian. 2022 2 min

BNR a majorat dobânda de politică monetară la 2%

Reading Time: 2 minute

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR), a hotărât în ședința din 10 ianuarie majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022.

De asemenea, BNR a decis extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale. Astfel, începând cu 11 ianuarie 2022 rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se majorează la 3% pe an, de la 2,5% pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1% pe an.

Consiliul de administrație al băncii naționale a mai hotărât menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Inflația, stăvilită de plafonarea prețurilor la energie

Potrivit BNR, rata anuală a inflației a urcat la 7,94% în octombrie 2021, de la 6,29% în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80%, sub impactul plafonării și compensării prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație, depășind ușor la finele celor două luni din trimestrul IV nivelul prognozat.

Creșterea inflației a continuat să fie determinată în principal de componente exogene ale indicelui prețurilor de consum (IPC), influențele majore venind, în acest interval, mai cu seamă din scumpirea consistentă a combustibililor, pe seama categoriei non-benzină și motorină, și într-o mai mică măsură din majorarea prețurilor LFO.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să crească ceva mai alert decât s-a anticipat, mărindu-se de la 3,6% în septembrie, la 4% în octombrie și la 4,3% în noiembrie. Evoluția reflectă efectele creșterii ample a cotațiilor mărfurilor agroalimentare și a costurilor cu energia și transportul, precum și influențele blocajelor persistente în lanțurile de producție și aprovizionare, alături de cele venind din măsuri de protecție contra infecției cu coronavirus, toate potențate de așteptările inflaționiste pe termen scurt tot mai ridicate.

Rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum s-au mărit în noiembrie la 4,5% și la 3,7%, de la 3,6%, respectiv 2,9% în luna septembrie 2021.

PIB-ul a scăzut în trimestrul trei

Activitatea economică și-a încetinit considerabil creșterea în trimestrul III 2021, de la 1,5% în trimestrul precedent până la 0,4%. Evoluția face probabilă restrângerea excedentului de cerere agregată în acest interval la o valoare mult inferioară celei prognozate, dată fiind inclusiv recenta revizuire notabilă în sens descendent a datelor statistice privind ritmul creșterii economiei în semestrul I 2021, implicând  și o depășire relativ mai modestă în trimestrul II a nivelului PIB pre-pandemie.

În același timp, dinamica anuală a PIB a consemnat o scădere vizibil mai pronunțată în trimestrul III decât cea anticipată, ajungând la 7,4%, de la 13,9% în trimestrul II. Ea a rămas totuși înaltă din perspectivă istorică, cu aportul majoritar al consumului privat, precum și cu cel neobișnuit de mare adus, și în acest interval, de variația stocurilor. Contribuția formării brute de capital fixa devenit însă, în mod neașteptat, marginal negativă,în premieră pentru ultimele 11 trimestre, în principal ca efect al accentuării contracției lucrărilor de reparații capitale, ce a devansat, ca impact, creșterile ușoare în termeni anuali ale construcțiilor noi și ale investițiilor nete în uti­laje (inclusiv mijloace de transport).

Evoluțiile recente ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o stagnare a activității economice în trimestrul IV 2021, inclusiv în contextul valului 4 al pandemiei, al crizei energetice și al blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare, implicând scăderea dinamicii anuale a PIB la o valoare semnificativ mai joasă decât cea anticipată în luna noiembrie 2021.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: