Tech

Business cu AI încorporat

28 nov. 2018 4 min

Business cu AI încorporat

Reading Time: 4 minute

Mutarea în cloud a soluțiilor tot mai complexe de gestiune a afacerii nu înseamnă și o abordare pasivă a viitorului businessului. Panagiotis Pantazis, Oracle Applications Sales Leader pentru Grecia, România, Cipru și Malta, explică impactul soluțiilor de inteligență artificială asupra deciziilor financiare și de strategie.

Care sunt provocarile prin care trece acum piața soluțiilor ERP (Enterprise Resource Planning)?

Pentru directorii financiari, niciodată nu a fost mai greu decât în aceste vremuri. Sunt presați să reducă costurile, să crească veniturile și să estimeze cât mai exact viitorul, din punct de vedere financiar. Între timp, ei se confruntă și cu necesitatea continuă de a face față incertitudinii economice, reglementărilor din domeniu, precum și controlului investitorilor. Conform raportului Oracle’s ERP Trends 2018, aproape jumătate (43%) din liderii financiari chestionați explorează soluțiile de inteligență artificială în concordanță cu dorința lor de inovare și de noi capacități. Pentru mine, apelarea la soluții AI se reduce la trei lucruri: automatizare, discernamânt, rezultate. Din punctul de vedere al automatizării, inteligența artificială eliberează angajații de sarcini banale și repetitive. Agenții virtuali, de exemplu, pot simula o seama din sarcinile financiare, le pot opera pe o bază de acțiuni, activități non-stop, contribuind astfel la creșterea productivității departamentului. În ceea ce privește discernamântul, soluțiile AI permit unui CFO să se întrebe nu numai “ce s-a întâmplat?”, ci și “ce s-ar întâmpla dacă?”, permițându-le astfel să ia decizii mai bune pe termen lung. În plus, sistemele de inteligență artificială îmbunătățesc procesul de luare a deciziilor prin furnizarea de informații în termeni umani. și, în al treilea rând, rezultatele – utilizarea AI are un impact. De exemplu, instrumentele AI pot dezvalui modul în care directorii financiari pot folosi fonduri excedentare pentru reduceri anticipate de plată sau pot îmbunătăți selecția ofertei prin analiza AI.

Care este situația la zi în domeniul vast și complex al cloud computingului?

În raportul privind tendințele ERP, unde au fost chestionați peste 400 de responsabili CFO și IT, 79% dintre respondenți au declarat că și-au mutat aplicațiile de finanțare în cloud sau intenționează să facă acest lucru în următorii doi ani. Motivele sunt în primul rând economice – dorința de a evita investițiile în infrastructură (45%) și modernizările (33%), precum și scaderea TCO – 38% (Total Cost of Ownership fiind adeseori al doilea criteriu de selecție în alegerea unei soluții ERP – n.r.). De asemenea, o mare majoritate a respondenților (63%) au obținut beneficiile economice pe care și le-au propus inițial să le atingă. Dar altceva surprinzător a rezultat de fapt din datele sondajului. Întrebați despre avantajele superioare ale ERP în cloud, un procent covârșitor de 85% dintre respondenți au menționat: “A fi la zi în ceea ce privește tehnologia” – fără a depăși niciunul dintre celelalte avantaje citate. Abilitatea de a ține pasul cu ritmul fără precedent al schimbărilor din lumea de business – implementarea în mod regulat a celor mai recente practici și inovații – este un fenomen cu totul nou. În acest model, noi funcții sunt puse în funcțiune de mai multe ori pe an, similar cu actualizarile sistemelor de operare de la smartphone-uri, de exemplu. În lumea tradițională a sistemelor operate local, este de neconceput sa actualizam ERP-ul într-un astfel de ritm. Adesea trec ani între upgrade-uri și, cu fiecare an care trece, riscul ca afacerea să ramâna în spatele concurenților crește, precum și riscul expunerii la încalcari ale securității. Cloud-ul este, de asemenea, mecanismul principal de livrare pentru tehnologiile noi și emergente: blockchain, inteligența artificiala, machine learning, cognitive computing, automatizarea inteligenta a proceselor și Internet of Things.

Care sunt particularitățile pieței locale ERP?

Pe masura ce ne întâlnim cu clienții noștri din România și din întreaga lume, vedem că principala lor provocare este de a ține pasul cu viteza de schimbare a businessului. Există tot mai multe reglementări care necesită reacții mai rapide; clienții au așteptări mai mari și solicită servicii de cea mai bună calitate; concurența apare de unde nu te aștepți. Iar echipele de finanțe, achiziții și lanțul de distribuție doresc să adauge valoare afacerii. În România exista un interes din ce în ce mai mare din partea clienților noștri să-și mute soluțiile ERP pe platforma noastră dedicată de cloud. Totalul clienților care implementează o strategie Cloud-First crește treptat, în special atunci când intenționează să implementeze noi funcționalități. Iar în ceea ce privește programul de upgrade, daca un client decide să facă acest lucru, va fi ultimul upgrade pe care îl va face vreodată. De altfel, prin programul de upgrade oferim instrumente de evaluare a descoperirilor, analizator de procese, migrare de date etc. și am lansat, de asemenea, pachetul de Servicii necesar care vă asigură o actualizare rapidă și în timp util. Este de fapt mai ușor să mergeți la ERP Cloud decât sa mergeți de la

versiunța eBS versiunea 8 la versiunea 9. Odată ce clienții noștri sunt în cloud, este treaba noastra sa facem upgrade-urile pentru ei. Din pacate, majoritatea ERP-urilor pe care companiile le folosesc astazi au fost concepute cu ani în urmă și fiecare schimbare este dureroasă. Deși își fac treaba astăzi, o vor face și pe viitor? Noi ne ajutăm clienții să scape de acest risc de astazi, printr-un upgrade al solușiei ERP “tradiționale” în ERP-ul Cloud, cost fix de mici dimensiuni, pentru un proiect de mare viteza. A fost o prioritate pentru noi să construim prima oferta automată de upgrade. Acesta va ajută clienții să economisească timp, să reducă costurile, să se concentreze asupra afacerii lor principale și, în final, acest lucru va anula tradiționala durere de cap provocată de upgrade. Prin mutarea în Cloud-ul ERP, partenerii vor primi și soluții de machine learning, care scanează automat datele și caută anomalii, de asemenea o nouă interfață vocală, mai multă automatizare, extensii și capabilități nelimitate. Dar, cel mai important, datele lor vor fi în siguranță.

Care este impactul tehnologiilor AI asupra acestor soluții și

platforme?

Inteligența artificială va ajuta departamentele financiare să treacă de la completarea documentelor la concentrarea asupra strategiei și deciziilor de afaceri. Traiectoria acestui fapt arată un potențial incredibil. Compania de studii de piață IDC estimează că, la nivel global, cheltuielile pentru soluțiile cognitive și AI vor crește cu 54,4% pe an până în 2020. Inteligența artificială nu va face acest lucru prin înlocuirea oamenilor, ci prin responsabilizarea acestora: preluând sarcini plictisitoare și eliberând angajații pentru o munca mai plină de satisfacții. În acest scop, directorii financiari vor fi pregătiți să se ocupe cu ușurință de volumul crescut de muncă și responsabilități.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: