Lifestyle

Care sunt cele mai puternice pașapoarte ale anului 2020?

8 ian. 2020 4 min

Care sunt cele mai puternice pașapoarte ale anului 2020?

Reading Time: 4 minute

Țările asiatice și-au consolidat poziția de lider în Henley Passport Index, clasamentul tuturor pașapoartelor mondiale în funcție de numărul de destinații la care deținătorii lor pot avea acces fără a avea nevoie de o viză obținută în prealabil (visa-free/visa-on-arrival).

Pentru al treilea an consecutiv, Japonia se află pe primul loc al clasamentului, care se bazează pe datele International Air Transport Association (IATA), cu un scor de 191 țări unde cetățenii săi pot călători visa-free/visa-on-arrival. Singapore deține cea de-a doua poziție, cu un scor de 190, în timp ce Coreea de Sud coboară pe locul 3 alături de Germania, oferind posesorilor lor de pașaport accesul visa-free/visa-on-arrival pentru 189 de destinații din întreaga lume. România se află pe locul 17 în clasament, pașaportul românesc oferind acces fără viză prealabilă pentru 172 de destinații de pe glob.

SUA și Marea Britanie își continuă traiectoria descendentă în clasament. Ambele țări ocupă locul 8 în top, o scădere semnificativă de la primul loc pe care l-au deținut împreună în 2015. Finlanda și Italia se clasează pe locul 4, cu un scor de 188, în timp ce Danemarca, Luxemburg și Spania dețin împreună locul 5, cu un scor de 187. Emiratele Unite au urcat 47 de poziții în ultimii 10 ani, ocupând acum locul 18 în clasament, cu un scor de 171. La polul opus în clasament rămâne Afganistanul, cetățenii săi fiind capabili să viziteze doar 26 de destinații fără vize.

“Prezența țărilor asiatice pe primele locuri este un argument clar pentru avantajele politicilor deschise și introducerea acordurilor comerciale reciproc avantajoase. În ultimii ani, am văzut că lumea se adaptează mobilității ca o condiție permanentă a vieții globale. Ultimele clasamente arată că țările care îmbrățișează această realitate sunt înfloritoare, cetățenii lor bucurându-se de o putere tot mai mare conferită de pașapoarte și de o serie de beneficii care vin cu acestea”, a precizat Christian H. Kälin, președintele Henley & Partners și creatorul conceptului care stă la baza acestui clasament.

Topul pașapoartelor la nivel global

LocPașaport emis dePunctaj
1.Japonia191
2.Singapore190
3.Coreea de Sud, Germania189
4.Finlanda, Italia188
5.Danemarca, Luxemburg, Spania187
6.Franța, Suedia186
7.Austria, Elveția, Irlanda, Olanda, Portugalia185
8.Belgia, Grecia, Marea Britanie, Norvegia, SUA184
9.Australia, Canada, Cehia, Noua Zeelandă183
10.Lituania, Slovacia, Ungaria181

Folosind date ale Henley Passport Index, cercetătorii de științe politice Uğur Altundal și Ömer Zarpli, de la Universitatea Syracuse și respectiv de la Universitatea din Pittsburgh, au descoperit că există o corelație pozitivă între libertatea călătoriilor și alte tipuri de libertăți – cele economice și politice, dar chiar și cele individuale. Altundal și Zarpli observă că există o corelație distinctă între libertatea vizelor și libertatea investițiilor. State europene cum ar fi Austria, Malta și Elveția arată clar că țările cu un mediu favorabil afacerilor tind să obțină un scor ridicat atunci când vine vorba de puterea pașaportului.

O abordare tot mai pragmatică a migrației

În timp ce ultimele rezultate arată că, la nivel global, oamenii sunt mai mobili ca niciodată, raportul indică și un decalaj din ce în ce mai mare când vine vorba de libertatea de călătorie, deținătorii de pașapoarte japonezi putând accesa cu 165 de destinații mai mult decât cetățenii afgani. Analiza indexului indică faptul că această diferență de mobilitate globală este cea mai marcantă de la înființarea indexului în 2006.

“Migrația, ca și în cazul tuturor celorlalte lucruri, se realizează în funcție de cerere și ofertă și, din ce în ce mai mult, este acceptat că mai multă migrație creează mai multă cerere, stimulând creșterea economică. Deoarece economia mondială se îndreaptă către o încetinire sincronizată, trebuie să vedem migrația ca parte a soluției, nu a problemei”, spune Parag Khanna, autor, fondator și manager al FutureMap, din Singapore.

Khanna subliniază că, odată cu războiul comercial dintre SUA și China, care nu prezintă semne de decelerare, investițiile occidentale s-au mutat din China spre Asia de Sud-Est, aducând un nou val de talent străin în țările ASEAN, care au încurajat o mai mare migrație prin politici de vize simplificate. Ascensiunea Thailandei în clasamentul indicelui Henley Passport în ultimul an este o ilustrare clară a acestei tendințe emergente. Beneficiind de renunțări reciproce la viză, țara a urcat trei locuri în ultimul an și se află acum pe locul 65, cu un scor de 78.

Țările din Orientul Mijlociu au urcat în clasament, ca parte a eforturilor generale de a stimula comerțul și turismul. Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au avansat fiecare patru locuri, în timp ce Oman a urcat trei. Arabia Saudită se află acum pe locul 66, cetățenii putând accesa 77 de destinații din întreaga lume fără viză prealabilă, în timp ce Oman se află pe locul 64, cu un scor de 79.

În pofida acestor evoluții regionale pozitive, Lorraine Charles, asociată de cercetare la Centrul de cercetare în afaceri al Universității din Cambridge, avertizează că tendințele de migrație și mobilitate din Orientul Mijlociu sunt în mare parte determinate de conflicte, care par a continua în 2020. Citând conflictele aprofundate În Libia, Siria și Yemen, și cu protestele anti-guvernare reînnoite în Egipt, Irak și Liban, Charles observă că “deplasarea forțată va continua să domine modelele de migrație și mobilitate în Orientul Mijlociu.”

Brexit, între politică și retorică

După victoria Partidului Conservator în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut, viitorul mobilității și libertății de călătorie între Marea Britanie și UE rămâne incert.

“Guvernul conservator a promis un sistem bazat pe punctajul «în stil australian », care ar fi mai liberal decât politicile actuale față de cetățenii non-UE, deși mult mai mult restrictiv decât libera circulație. La fel ca în cazul tuturor modificărilor majore ale politicii de migrație, ce se va întâmpla rămâne extrem de dificil de prevăzut”, a spus Madeleine Sumption, director, Migration Observatory at the University of Oxford.

Observând că amenințarea Brexit-ului a făcut din Marea Britanie o destinație mai puțin atractivă pentru cetățenii UE, raportul arată că migrația netă a UE în Marea Britanie a scăzut cu 59% între 2015 și 2018.

Foto:  © Anton Estrada | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: