BizRemote by certSIGN Companii

Specialiștii MedLife avertizează: tulpina britanică a Covid-19 ar putea deveni dominantă în România

5 feb. 2021 4 min

Specialiștii MedLife avertizează: tulpina britanică a Covid-19 ar putea deveni dominantă în România

Reading Time: 4 minute

Specialiștii diviziei de cercetare a grupului MedLife trag un semnal de alarmă – tulpina britanică a Covid-19, care are o contagiozitatea ridicată, ar putea deveni dominantă în România.

Din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie din mai multe orașe ale țării (București, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targoviște, Ploiești, Timișoara, Reșița, Hunedoara, Focșani, Lugoj, Chișineu Criș, Slatina, Olt), s-a constatat că 24 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, arată studiul de secvențiere a genomului virsului SARS-CoV2 realizat de MedLife.

Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină  provin din București, 19 probe, din Cluj, 2 probe, din Tecuci, 1 probă, Reșița, 1 probă și Timișoara 1 probă. Distribuția probelor vine să întărească concluziile enunțate săptămâna trecută de către specialiștii MedLife privind contagiozitatea ridicată și transmiterea comunitară a noii tulpini, arată MedLife, într-un comunicat de presă.

“Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu, pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm și alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvențiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a identifica noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Specialiștii atrag atenția că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluției noii tulpini, dinamica evidențiată fiind o alertă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță, iar în continuare, cea mai bună soluție pentru stoparea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

“Nu ne-am așteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noștri din cadrul diviziie de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are șanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni. Considerăm că autoritățile ar trebui să analizeze cu atenție aceste informații și să evalueze cu precauție eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță pentru perioada următoare. În continuare vom susține programul de secvențiere, și vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autoritățile cu informații noi legate de apariția și transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană și nu numai”, a spus Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife.

“De altfel, încă de anul trecut ne-am exprimat acordul total și dezinteresat de a sprijini autoritățile statului prin extinderea programului de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, program pe care îl derulăm exclusiv din fonduri proprii. Pe această cale ținem să le mulțumim DSP-urilor din București, Cluj, Vâlcea, Timișoara și celor din alte orașe pentru că au înțeles miza acestui demers de monitorizare activă a virusului SARS Cov2, ne-au trimis probe în timp util și, în funcție de rezultate, au acționat imediat, demarând anchete epidemiologice pentru a ține sub control răspândirea virusului”, a declarat Mihai Marcu.

Cazurile cu noua tulpină sunt predominante în București, dar se regăsesc aproape pe tot teritoriul țării

Suntem prima companie medicală privată din regiune care a secvențiat cu speciașiti români și resurse proprii genomul virusului prin evaluarea a peste 400 de probe, respectiv 75% din totalul de probe secvețiate la nivelul României, oferind răspunsuri legate de originea tulpinei virusului SARS CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmitere, eficiența pentru vaccinurile aprobate, contagiozitatea noilor tulpini și nu numai. Avem capacitatea și resursele necesare pentru a extinde programul de secvențiere, astfel încât să atingem 5% din totalul probelor pozitive prelucrate în cadrul Laboratoarelor MedLife. Conform recomandărilor Comisiei Europene, 5% este procentul minimum necesar de probe secvențiate din totalul probelor pozitive, pentru a putea urmări dinamica răspândirii noilor tulpini, pentru a descoperi noi tulpini si, implicit, pentru a evalua eficienta vaccinurilor la acestea”, a spus Mihai Marcu.

Studiul de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, o inițiativă socială, va continua, anunță reprezentanții MedLife pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19. Până la momentul actual au fost secvențiate peste 400 de probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor făcute publice până la data de 25 ianuarie fiind de 159 de probe.

MedLife a demarat primul studiu de cercetare în luna aprilie 2020, fiind primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrală și de Est privind gradul de imunizare naturală a populației pentru Covid 19. De la începutul pandemiei și până în prezent, MedLife a derulat 5 studii, oferind autorităților informații importate cu privire la imunizarea naturală a populației, la nivel național și în focare specifice, evoluția în dinamică a anticorpilor împotriva COVID 19, originea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României; modalitatea de transmiterea sau prezența altor tulpini.

În prezent compania are în derulare studiul de secvențiere a virusului prin care urmărește evoluția virusului și apariția noilor tulpini, precum și un alt studiu cu privire la gradul de imunizare a populației post vaccin.

Investițiile grupului MedLife în demersurile de cercetare se ridică la jumătate de milion de euro. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: